۲-۱۰- چهارچوب نظری تحقیق
چهارچوب نظری این پژوهش برگرفته از کار سید جوادین و پورولی (۱۳۸۸) است که در پژوهشی عوامل مؤثر بر همسوسازی اهداف فردی و سازمانی را در قالب هفت شاخصِ، مدیریت بر مبنای ارزش، معنویت در محیط کار، شفافیت، نظام انگیزشی پرداخت، نظارت و کنترل، عدم اطمینان محیطی، و مدیریت مشارکتی مطرح کرده اند. بنابرین با توجه به اینکه این ابعاد به نوعی می توانند توجیه کننده ارتباط بین اهداف فردی و سازمانی باشند محقق از پژوهش سید جوادین و پورولی (۱۳۸۸) به عنوان مبنای نظری تحقیق خود استفاده کرده و در صدد است چگونگی ارتباط و پیوند همسوسازی اهداف فردی و سازمانی را با بهره گرفتن از این ابعاد توجیه کند.
مدل تحلیلی پژوهش به شرح ذیل است.
مدیریت بر مبنای ارزش
معنویت در محیط کاری
شفافیت
نظام انگیزشی پرداخت
نظارت و کنترل
عدم اطمینان محیطی
مدیریت مشارکتی
عوامل مؤثر بر همسویی اهداف فردی و سازمانی
نمودار ۲-۱- مدل تحلیلی پژوهش (برگرفته از کار سید جوادین و پورولی ۱۳۸۸).
فصل سوم:
روش شناسی تحقیق
۳- روش شناسی تحقیق
۳-۱- مقدمه
تحقیق علمی که همان کاربرد روش علمی است در جستجوی شرایطی است که تحت آن پدیده خاصی رخ میدهد و مشخص کردن شرایط دیگری است که تحت آن پدیده رخ نمیدهد؛ به عبارت دیگر قضیه اصلی روش علمی آن است که تحت چه شرایط خاصی پدیده رخ میدهد. پیش از شروع بحث درباره مراحل روش علمی و صورتبندی مسئله تحقیق لازم است تعریف روششناسی، روش و تحقیق مورد نظر قرار داده شود. (اژدری، ۱۳۹۰).
این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی بوده زیرا هدف تحقیق توسعه دانش کاربردی در سازمان است و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها توصیفی (غیرآزمایشی) از نوع همبستگی است زیرا تأثیرگذاری و وجود رابطه بین متغیرهای پژوهش با یکدیگر مورد بررسی قرار گرفته است.
در ادامه در مورد جامعه آماری، نحوه نمونهگیری و تعیین اندازه آن مطالبی خواهیم آورد. آنگاه ابزار جمع آوری اطلاعات را در این تحقیق معرفی و در پایان روایی و پایایی آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
۳-۲- روش شناسی تحقیق
از آنجایی که هدف پژوهش شناسایی راه کارها و عوامل مؤثر در جهت همسو سازی نسبی اهداف فردی و سازمانی میباشد، تحقیق حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از جهت نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی از نوع پیمایشی محسوب میگردد.
قلمرو زمانی این پژوهش سال ۱۳۹۲-۱۳۹۱، قلمرو مکانی آن درستاد نظارت گمرکات استان بوشهر و قلمرو موضوعی آن بررسی عوامل مؤثر بر همسو سازی اهداف فردی و سازمانی است.
۳-۳- ابزار گردآوری داده ها
در این تحقیق برای تهیه ادبیات و مبانی نظری از روش کتابخانه ای استفاده می شود، و برای جمع آوری داده های آزمون فرضیه ها، از پرسش نامهای ۴۲ سؤالی که پایه و اساس آن توسط سید جوادین و پوردلی (۱۳۸۸) تهیه و مورد آزمون و تأیید قرار گرفته بود استفاده گردیده است. این پرسشنامه با طیف ۵ تایی لیکرت در نظر گرفته شد. پایایی و اعتبار محتوایی سؤالات پرسشنامه مذکور قبلاً توسط سید جوادین و پوردلی (۱۳۸۸) مورد تأیید قرار گرفته است.
جدول ۳-۱- ارتباط بین ابزار جمع آوری اطلاعات و مدل تحقیق
شاخص
سؤال
تعداد سؤال
مدیریت بر مبنای ارزش
۱-۲-۳-۴-۶
۵
مدیریت مشارکتی
۷-۸-۹-۱۰-۱۱
۵
نظام انگیزش
۱۳-۱۴-۱۵-۱۶-۱۷-۱۸
۶
شفافیت
۱۹-۲۱-۲۲-۲۳-۲۴
۵
عدم اطمینان محیطی
۲۵-۲۶-۲۷-۲۸-۲۹-۳۰
۶
کنترل و نظارت
۳۱-۳۲-۳۳-۳۴-۳۵-۳۶
۶
معنویت
۳۷-۴۰-۴۱-۴۲
۴
همسویی اهداف
۵-۱۲-۲۰-۳۸-۳۹
۵
۳-۴- ویژگی فنی ابزارِ تحقیق (پایایی و روایی)
الف) روایی: روایی محتوایی ابزار اندازه گیری مورد استفاده در پژوهش حاضر، مورد تأیید اساتید حوزه مدیریت بوده و در پژوهشهای قبل استفاده گردیدهاند.
ب) پایایی: علاوه بر اینکه پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه های استانداردی هستند که در پژوهش های قبلی از لحاظ پایایی مورد تأیید قرار گرفتهاند مجدداً برای بررسی پایایی پرسشنامه فوقالذکر، به کمک نرمافزار آماری Spss میزان ضریب اعتماد با روش آلفای کرونباخ کل پرسشنامه (۹۶/۰) محاسبه شد؛ که نتایج آلفای کرونباخ مؤلفه ها به شرح جدول زیر میباشد.
جدول ۳-۲- ضریب آلفای کرونباخ مؤلفه های پرسشنامه
ردیف
مؤلفه
مقدار آلفای کرونباخ
۱
مدیریت بر مبنای ارزش
۹۶/۰
۲
مدیریت مشارکتی
۹۶/۰
۳
نظام انگیزش
۹۶/۰
۴
شفافیت
۹۶/۰
۵
عدم اطمینان محیطی
۹۶/۰
۶
کنترل و نظارت
۹۶/۰
۷
معنویت
۹۶/۰
۸
همسویی اهداف
۹۶/۰
۳-۵- جامعه آماری، روش نمونهگیری و حجم نمونه
جامعه آماری در این پژوهش کارکنان درستاد نظارت گمرکات استان بوشهر میباشد که با توجه به آمار دریافتی ، ۲۶۰ نفر میباشند. برای انتخاب حجم نمونه بین افراد از فرمول عمومی کوکران که در آن احتمال وجود رابطه و عدم وجود رابطه ۰٫۵ در نظر گرفته می شود ، استفاده شده است. که حجم نمونه ۱۵۵ نفر به دست آمده است. که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند.
۵/۰=p احتمال وجود رابطه
۵/۰=q احتمال عدم وجود رابطه
۲۶۰ =N کارکنان درستاد نظارت گمرکات استان بوشهر
تقریب در برآورد پارورمتر مورد مطالعه
وقتی سطح معنی داری آزمون برابر ۰۵/۰ باشد
۱۵۵ = n=
۳-۶- روشها و ابزار تجزیه و تحلیل داده ها
به منظور آزمون فرضیات، ابتدا با بهره گرفتن از آزمون نرمال بودن (کولموگروف-اسمیرنوف) بررسی خواهیم کرد که آیا داده ها از جامعه نرمال آمدهاند یا نه. در ادامه، از آزمون تی استودنت تک نمونه ای به بررسی اهمیت هفت شاخص در نزد پاسخ دهندگان میپردازیم. سپس از آزمون همبستگی پیرسون جهت سنجش همبستگی بین متغیرها استفاده گردید.
فصل چهارم:
یافته های تحقیق
۴- یافته های تحقیق
۴-۱- مقدمه