۲۳۱۰۰۰۰۰۰۰
بادامکاری
۱۳۸۱
مردم
معیشتی-
تجاری
۴۹۴۰۰۰۰۰۰
۳۳۰۰۰۰۰۰۰۰
۵۴۰۰۰۰۰۰۰۰
بند خاکی
۱۳۸۰
ادارهی آبخیزداری
معیشتی-
تجاری
۹۰۰۰۰۰۰۰۰
–
۱۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰
کپهکاری
۸۱-۱۳۸۰
مردم
معیشتی
۳۰۰۰۰۰۰۰۰
۴۹۵۰۰۰۰
۳۳۱۵۰۰۰۰۰
در بررسیهای استان فارس به دلیل عدم وجود آمار و اطلاعات کافی، نداشتن یک فرمت استاندارد برای داده های موجود، نمی توان به تمامی سئوالات برنامهی WOCAT به درستی و به طور کامل جواب داد و همچنین مدیران آبخیزداری اطلاعات کافی در مورد اقدامات اجرا شده را یا به دلیل اجرای آن اقدام قبل از مسئولیت آبخیزداری، و یا به دلیل عدم اطلاعات کافی از اقدامات اجرا شده در محدوده مدیریتی خود نداشتند.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
فنآوریهای مورد بررسی نشان میدهد که همه اقدامات در نتیجه آزمایشها و تحقیقات و تجربیات صورت گرفته در گذشته بوده و هیچ یک ابتکار بهرهبردار و یا منشاء غیر بومی نبوده است. از دیگر مشکلاتی که باید به آن توجه کرد این است که برنامهی WOCAT هزینه های اجرا شده و هزینه های نگهداری، منافع به دست آمده را در کوتاه مدت و بلندمدت محاسبه مینماید و همچنین محاسبهی ورودی مانند سنگ و سیمان، تعداد کارگر در روز، ماشینآلات، ساعات استفاده از ماشینآلات، و ساعات کار یک کارگر در روز را محاسبه مینماید که متأسفانه در حوضهی مورد نظر و دیگر حوضههای استان فارس هیچ یک از این فاکتورها به طور جداگانه محاسبه نشده و هزینهها به طور کلی محاسبه شده است. با توجه به این که شغل اکثر مردم آبخیزنشین در حوزه آبخیز لپویی بر پایه کشاورزی و دامداری و باغداری میباشد، جهتهای تولیدی از مراتع و جنگل و زمین زراعی اصولاً معیشتی- تجاری میباشد در پایین دست حوضهی مورد مطالعه محصولات زراعی به صورت تجاری مورد استفاده قرار میگیرد ولی در محدوده مورد مطالعه به صورت معیشتی-تجاری. از نظر اجتماعی میتوان این چنین گفت که اقدامات حفاظت آب و خاک به تأمین معیشت پایدار به وسیله نگهداری یا افزایش تولیدات خاک کمک می کند. بنابراین فنآوری به کار رفته، تأمین غذا و کاهش فقر را در دو سطح ملی و خانواده بهبود بخشیده است. بهبود وضعیت معیشت مردم در فنآوری را میتوان در اثر افزایش و یا بهبود تولید علوفه، تولید چوب، افزایش محصولات زراعی و مساحت زیر کشت نام برد. به طور مثال در حوزه آبخیز لپویی شاهد افزایش تولید چوب در اثر احداث باغهای بادام و بهبود تولید علوفه در اقدام مدیریت و پوشش میباشیم. بررسیها نشان میدهد اقدامات حفاظتی باعث افزایش محصولات زراعی به مقدار کم گردیده است.
به دلیل این که در استان فارس در فاز ۳، یعنی فاز تخریب قرار داریم به همین دلیل بیشتر فنآوریها به سمت اقدامات سازههای مکانیکی و پرهزینه میباشد. به همین دلیل بودجهی ناچیز آبخیزداری و تصور مسئولین به این گونه است که اقدامات آبخیزداری به اندازه کافی تأثیرگذار در عرصه تولید، اشتغال و حفاظت مردم در برابر بحرانهای طبیعی نبوده است. اما بررسیها نشان میدهد که این اقدامات باعث تأثیرات مثبتی نیز بوده است. اگر هم در فازهای پیشگیری (فاز۱) و یا کنترل (فاز۲)، قرار داشت با این مقدار بودجهی مصرف شده قادر به تأثیرگذاری بیشتر و پوشش عرصه بزرگتری بود.
در یک مقایسه متوجه میشویم که اقدامات حفاظت آب و خاک در اکثر نقاط دنیا باعث افزایش درآمد و بهبود وضعیت معیشتی مردم چه از طریق افزایش محصولات، چه از طریق تولید علوفه و یا تولید چوب شده است. از نمونههای موفق آبخیزداری در حوضهی مورد نظر که باعث کاهش مهاجرت، افزایش درآمد باغداران و مردم محل شده است میتوان به باغهای بادام که جایگزین مراتع فقیر با ایجاد گودالهایی بر روی خطوط تراز اشاره کرد که این اقدامات علاوه بر کاهش رواناب و فرسایش باعث رفع فقر و افزایش درآمد اهالی شده است. از دیگر منافع این اقدامات تأثیرشان بر فرهنگ جامعه آبخیزنشین بوده است. مانند اصلاح فرصتهای فرهنگی (روحی و روانی)، افزایش فرصتهای تفرجی، اصلاح دانش حفاظت آب و خاک، اصلاح وضعیت اقتصادی و اجتماعی گروه های متضرر، اصلاح امنیت غذایی و کاهش تضادها و استقلال فردی و کاهش وابستگی به حمایت خارجی و اصلاح بهداشت را مشاهده نمود. برای مثال، باغهای مثمر باعث ایجاد مناظر بسیار زیبا شده است. از نظر اکولوژیکی فنآوری حفاظت آب و خاک به طریقهای مختلفی و به طور موثر با تخریب زمین و آب مبارزه می کند. از منافعی که در این رابطه میتوان به آن اشاره کرد افزایش رطوبت خاک در اثر اجرای اقدامات حفاظتی میباشد. هر چهار فنآوریهای اجرا شده در حوزه آبخیز لپویی از نظر اقتصادی موفق بوده اند؛ ولی فنآوری نهالکاری بادام از نظر مردم منطقه موفقتر است. فنآوریهای اجرا شده در لپویی از نظر اجتماعی موفق بوده اند؛ بنابراین کاربرد پرسشنامه WOCAT به دلیل این که تعداد عوامل مختلف را مورد بررسی قرار میدهد و پر کردن پرسشنامه ها می تواند توسط تمام افراد حوزه آبخیز انجام گیرد در ایران قابل توجیه است.
۵-۹- پیشنهادها
از آنجا که برنامهی جهانی WOCAT دارای جامعیت در تحلیل فنآوریهای به کار رفته در حوزه های آبخیز است و ابعاد فرهنگی، اقتصادی- اجتماعی را مدنظر قرار میدهد. از استقبال خوبی در کشورهای مختلف برخوردار شده است. استفاده از این برنامه سبب میگردد تا شکل استانداردی از جمع آوری و تحلیل اطلاعات به سهولت صورت گیرد. در حوضهی مورد مطالعه به دلیل عدم وجود ایستگاه هواشناسی سبب گردید تا اطلاعات لازم را از نزدیکترین ایستگاه موجود گرفته شود که این امر با درصدی خطا هموار است. بنابراین پیشنهاد میگردد محققانی که قصد تحقیق در این زمینه را دارند، در حوضههای که ایستگاه هواشناسی در آنها وجود دارد ارزیابیهای خود را انجام دهند و به دلیل عدم اطلاع ساکنان حوزه آبخیز با محاسن و معایب بعضی از طرحهای اجراه شده در منطقه، باید قبل از پرکردن پرسشنامه با هماهنگی ادارات ذی ربط جهاد کشاورزی و منابع طبیعی، چند جلسه ترویجی برای ساکنان مناطق برگزار نمود تا با مفاد آنها آشنا شوند.
منابع
منابع فارسی:
دهقان، ع.، ۱۳۶۳، فرسایش خاک در ایران و لزوم جلوگیری از آن، مجلهی زیتون، شماره ۴۱، ص ۴۱-۳۶٫
رحیمی، م.، ۱۳۸۹، بررسی کاربرد برنامهی WOCAT در ارزیابی اقدامات حفاظت آب و خاک در استان فارس، پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ص۲۰۲٫
سلیمانپور، س. م.، شعربافی، آ. و ذوالفقاری. م.، ۱۳۹۲، ارزیابی و مقایسه فعالیتهای بیولوژیک و سازهای با بهره گرفتن از برنامهی WOCAT (مطالعه موردی: روستای شیبجدول واقع در جنوب غرب شیراز)، مجموعه مقالات نهمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران، یزد.
سیاهی اتابکی، ف.، ۱۳۸۲، ارزیابی اقدامات آبخیزداری انجام شده در حوزه آبخیز سد درودزن استان فارس با بهره گرفتن از برنامهی WOCAT، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکدهی کشاورزی دانشگاه شیراز، ص۹۳٫
شعربافی، آ. و سلیمانپور، س. م.، ۱۳۹۱، ارزیابی اقدامات حفاظت آب و خاک توسط برنامهی WOCAT در حوزه آبخیز آینهقری روستای شیب جدول استان فارس، مجموعه مقالات هشتمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران، خرمآباد.
صوفی، م.، ۱۳۸۳، فرایند ایجاد خندق و نرخ رشد آن در لامرد و علامرودشت. گزارش نهایی طرحهای تحقیقاتی وزارت جهاد کشاورزی، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، پژوهشکدهی حفاظت خاک و آبخیزداری، شماره ثبت ۷۰۲/۸۳، ص۹۹٫
ضیائی، ح.، ۱۳۸۰، اصول مهندسی آبخیزداری، انتشارات آستان قدس رضوی، ص ۵۴۲٫
فراشی، ا. و غفاری، گ.، ۱۳۸۸، ارزیابی اثرات زیست محیطی طرحهای آبخیزداری (مطالعه موردی: حوزه های آبخیز شمال و جنوب زنجان)، مجموعه مقالات پنجمین همایش ملی علوم و مهندسی آبخیزداری ایران، مدیریت طبیعی بلایای طبیعی، ص۶٫