پس از تائید موضوع پژوهش توسط کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی ، با معرفی نامه کتبی از دانشکده پرستاری و مامایی مشهد به ریاست بیمارستان ام البنین (س) شهرستان مشهد ،پژوهشگر و کمک پژوهشگر جهت جمع آوری اطلاعات از تاریخ ۲۰/۰۲/۹۱ لغایت ۲۳/۰۷/۹۱ به زایشگاه مورد نظر مراجعه و اقدام به نمونه گیری کردند.
پژوهشگر در زایشگاه مستقر و پس از معرفی خود به زنان باردار مراجعه کننده به این بخش و بیان اهداف مطالعه و ارائه توضیحات لازم در خصوص نحوه انجام پژوهش به مادران و کسب رضایت کتبی از آنها در بدو ورود به زایشگاه ،فرم انتخاب واحد پژوهش را که شامل معیار های ورود و خروج به مطالعه است را تکمیل کرد و در صورتی که مادر واجد شرایط پژوهش بود فرم اطلاعات فردی – بارداری تکمیل می شد و سپس معاینه لگنی ، وزن و قد مادر توسط پژوهشگر اندازه گیری و در فرم اطلاعات مربوط به وضعیت لگن استخوانی در بدو پذیرش ثبت می شد .
فرم اطلاعات مربوط به پیشرفت زایمان و وضعیت مادر – جنین هر یک ساعت یکبار تکمیل می شد . بدین ترتیب که معاینه مهبلی مادران توسط پژوهشگر در وضعیت خوابیده به پشت هر یک ساعت یکبار از شروع فاز فعال مرحله اول زایمان نجام می شد .
بلافاصله بعد از هر معاینه مهبلی ،کمک پژوهشگر ، ناحیه بین باسنها را در وضعیت خوابیده به پهلو مشاهده ودر صورت وجود خط بنفش طول و عرض آن با بهره گرفتن از نوار کاغذی یکبار مصرف مدرج به ۲۰۰ میلیمتر از حاشیه مقعد به سمت بالا دربین باسنها اندازه گیری می کرد. این اندازه گیریها هر یک ساعت یکبار از اتساع ۴ تا ۱۰ سانتیمتری دهانه رحم تکرار و نتایج آن در فرم اطلاعات مربوط به اندازه گیری خط بنفش ثبت می شد. این فرم ها بطور جداگانه بایگانی می شد و اطلاعات ثبت شده در آن در اختیار پژوهشگر که کنترل زایمان را بر عهده داشت قرار نمی گرفت .
در فاز فعال مرحله اول زایمان – اتساع ۴ تا ۱۰ سانتی متری دهانه رحم – سرعت اتساع دهانه رحم کمتر از یک سانتی متر در ساعت به مدت ۲ ساعت و در مر حله دوم زایمان سرعت نزول کمتر از یک سانتی متر در ساعت و یا طول مدت این مرحله بیشتر از یک ساعت برای چند زا و بیشتر از دو ساعت برای نخست زا بود ، به عنوان معیار تشخیص پیشرفت غیر طبیعی در نظر گرفته شد.
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
کنترل و ارزیابی مرحله دوم زایمان برحسب زمان سپری شده از اتساع کامل دهانه رحم تا لحظه تولد و همچنین معاینه مهبلی به منظور تعیین نزول سر جنین هر یک ساعت یکبار ، توسط خود پژوهشگر انجام میشد اما زایمان توسط ماماهای شاغل در زایشگاه و یا دانشجویان مامایی انجام می شد و بعد از زایمان ، پژوهشگر در اتاق زایمان حضور داشته و معاینه نوزاد را انجام داده و فرم اطلاعات مربوط به زایمان – نوزاد را تکمیل می کرد .
و در نهایت فرم سنجش رضایتمندی مادران از روش های اندازه گیری پیشرفت زایمان در واحد مراقبت های بعد از زایمان توسط پژوهشگر تکمیل می شد .
روش گردآوری داده ها
تایید کمیته اخلاق و گرفتن معرفی نامه از دانشکده پرستاری و مامایی و ریاست بیمارستان های دولتی استان
مراجعه به زایشگاه بیمارستان ام البنین(س)
شناسایی مادران واجد شرایط
توضیح اهداف پژوهش
در صورت تمایل مادر جهت ورود به پژوهش، کسب رضایت کتبی از مادر
تکیمل فرم انتخاب واحد پژوهش،فرم اطلاعات فردی-بارداری و پرسشنامه اضطراب آشکار
اندازه گیری درد ،خستگی ،گرسنگی، وزن ،قد مادر و معاینه لگنی بدو پذیرش
انجام معاینه مهبلی و کنترل پیشرفت زایمان توسط پژوهشگر و اندازه گیری خط بنفش توسط کمک پژوهشگر
هر یک ساعت یکبار در طی فاز فعال زایمان (تکمیل فرم اطلاعات مربوط به پیشرفت زایمان و خط بنفش)
حضور در اتاق زایمان و تکمیل فرم اطلاعات مربوط به زایمان –نوزاد
حضور در اتاق بعد از زایمان و تکمیل فرم نظر سنجی مادران از روش های ارزیابی پیشرفت زایمان
روش تجزیه و تحلیل داده ها:
در این پژوهش داده ها از نوع کیفی و کمی (پیوسته و گسسته) بودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیلی استفاده شد. پس از جمعآوری، کد گذاری و ورود داده ها به رایانه، و کنترل آن به شیوه جا به جایی با فرد دوم، توسط نرم افزار آماری spss نسخه ۱۶ تجزیه و تحلیل شدند.
ابتدا توسط آزمون کلموگروف-اسمیرونوف برخورداری متغیرهای کمی از توزیع طبیعی تعیین گردید؛ درصورتی که متغیر از توزیع طبیعی برخوردار بود از آمار پارامتری و در غیر این صورت از معادلهای غیرپارامتریک آن استفاده شد.
برای توصیف مشخصات فردی، بارداری، زایمان و نوزاد از شاخص های آماری میانگین، انحراف معیار و جدول توزیع فراوانی استفاده شد.
برای بررسی همبستگی داده های کمی در صورتی که توزیع غیرنرمال داشتند، از ضریب همبستگی اسپیرمن و درصورتی که توزیع نرمال داشتند از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد . در آزمونهای انجام شده، سطح معنیداری مد نظر بود.
محدودیت های پژوهش:
۱- اندازه گیری اتساع دهانه رحم و نزول سر جنین ذهنی است و هیچ وسیله ای که مستقیم و دقیق آن را اندازه گیری کند وجود ندارد لذا معاینه مهبلی به عنوان استاندارد طلایی در نظر گرفته شده و برای به حداقل رساندن خطا ی اندازه گیری تمام معاینات مهبلی توسط یک نفر (پژوهشگر ) انجام گرفت .
۲- نور محیط و تغییر پوزیشن های مادر به دنبال شدید تر شدن درد ها از عوامل موثر بر اندازه گیری خط بنفش می باشد که برای به حداقل رساندن آنها در فاصله بین انقباضات تمام اندازه گیریها انجام می شد.
۳- شرایط محیطی نظیر ،لامپهای پر نور ،افراد نا آشنا ،سوالات بی شمار اصوات و مکان نااشنا از عوامل موثر در پیشرفت زایمان است و امکان کنترل آنها توسط پژوهشگر وجود ندارد.
استعداد ژنتیکی از عوامل موثر بر پیشرفت زایمان است که امکان کنترل آن وجود ندارد.
بنابر ضرورت انجام مطالعه معاینه مهبلی هر یک ساعت یکبار انجام شد.
ملاحظات اخلاقی:
۱-کسب اجازه نامه ی کتبی از کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی مشهد با کد طرح ۹۰۰۷۵۹ مصوب تاریخ ۲۰/۲/۹۱
۲- ارائه معرفی نامه رسمی از دانشکده پرستاری و مامایی به مسئولین بیمارستان ام البنین(س)
۳- معرفی خود به عنوان پژوهشگر به واحدهای پژوهش و توضیح اهداف پژوهش و روش کار برای هر یک از آنها واخذ رضایت کتبی واحدهای مورد مطالعه، جهت شرکت در پژوهش و برخورداری از حق انصراف از ادامه پژوهش
۴- تاکید و حصول اطمینان بر محرمانه ماندن داده ها و ارائه آن به صورت آمار و ارقام گروهی
۵- مطلع ساختن مسئولین بیمارستان و نیز واحدهای پژوهش به این امر که دستیابی به نتایج تحقیق حاضر به صورت پایان نامه در کتابخانه دانشکده در کتابخانه دانشکده پرستاری و مامایی مشهد، بعد از آذر ماه ۱۳۹۰ امکان پذیر است.
۶- ارسال خلاصه ای از نتایج پژوهش به ریاست بیمارستان ام البنین(س)
۷- ارسال نسخه ای از پژوهش، به معاونت پژوهشی و نسخه ای به کتابخانه دانشکده پرستاری و مامایی مشهد
۸- پاسخگویی به سوالات واحدهای پژوهش
۹- پژوهش فوق هیچگونه مغایرتی با فرهنگ و روابط اجتماعی حاکم بر جامعه ایران اسلامی ندارد.
۱۰- رعایت کلیه نکات اخلاقی در زمان تهیه مطالب پایان نامه و انتشارمقالات حاصل از پایان نامه
یافته های پژوهش
این مطالعه به منظور تعیین ارزش تشخیصی خط بنفش در پیشگویی پیشرفت زایمان انجام گردیده است . در این پژوهش ۳۵۰ زن وارد مطالعه شدند و بر اساس نتیجه زایمان به دو صورت زنان با پیشرفت طبیعی و غیر طبیعی مورد بررسی قرار گرفتند .در این فصل نتایج تجزیه و تحلیل آماری در قالب جداول ، نمودار و متن در سه بخش کلی ارائه می گردد .
بخش اول :یافته های مربوط به توصیف واحد های پژوهش است
بخش دوم :یافته های مربوط به اهداف پژوهش است در این بخش یافته ها مربوط به حساسیت ،ویژگی ،ارزش اخباری مثبت و منفی خط بنفش ارائه می گردد
بخش سوم :یافته های جانبی پژوهش است
بخش اول : مشخصات واحد های پژوهش
ابتدا توسط آزمون کولموگرف نرمال بودن متغیرهای کمی تعیین شد .برای آزمون متغیرهای کمی با توزیع نرمال ،از آزمون تی دانشجویی استفاده شد و برای متغیرهای کمی غیر نرمال از آزمون من ویتنی استفاده گردید . از بین متغیرهای مورد بررسی ، فاصله زاویه تحتانی لوزی میکائیل ساکرال تا حاشیه خلفی مقعد توزیع نرمال داشت (جدول۱-۴)
جدول (۱-۴): تعیین نرمال بودن متغیر های کمی مورد مطالعه بر اساس آزمون کلموگرف اسمیرنوف