در مدل خط انتقال سیم پیجها مانند هادیهای خط انتقال رفتار می کنند. روش مدلسازی پارامترهای متمرکز در فرکانسهای بالا به خاطر وجود اثرات امواج سیار نمیتواند گزینه مناسبی برای مدلسازی ترانسفورماتور باشد و سیمپیچها بیشتر شبیه خطوط انتقال عمل می کنند [۴۵]. این روش تنها بر سیمپیچهای همگن و همسان اعمال میگردد و برای سیمپیچهای پیچیده غیرعملی خواهد بود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
مدل اندوکتانس نشتی
بین سیمپیچهای ترانسفورماتور گوپلینگ بسیار قوی وجود دارد. در فرکانسهای پایین که پرمابیلیته هسته تاثیر قابل توجهی بر مشخصات هسته دارد، اندوکتانسهای خودی و متقابل بسیار به هم نزدیک هستند و در نتیجه ماتریس اندوکتانس که دارای عناصر اندوکتانسهای خودی و متقابل میباشد، تبدیل به ماتریس بدحالت[۵۸] میگردد که برای معکوس سازی دچار مشکل خواهد شد. در حقیقت اندوکتانس نشتی اختلاف بین اندوکتانس خودی و متقابل بین بخشهای سیمپیچ را بیان می کند و البته برای توصیف دقیق و صحیح شرایط و روابط داخلی ترانسفورماتور بسیار ضعیف میباشد.
مدل مبتنی بر اصل دوگان
با توجه به غالب بودن پرمابیلیته هسته درفرکانسهای پایین، مدار مغناطیسی ترانسفورماتور بر پاسخ فرکانس پایین اثرات قابل توجهی خواهد داشت و در نتیجه، برای مطالعه پاسخ فرکانس پایین، داشتن یک مدل دقیق از مدار مغناطیسی بسیار با اهمیت خواهد بود. برای رسیدن به این منظور، روش مدلسازی با اعمال اصل دوگان امکان پذیر خواهد بود. با ایجاد مدلی که مستقیما از مدار مغناطیسی بدست می آید، مدلسازی دقیق هسته آهنی را تسهیل خواهد نمود.
مدل میدان الکترومغناطیسی
این مدل مبتنی بر استفاده از تحلیل المان محدود میباشد که یک مدل جامع، سه بعدی و الکترومغناطیسی از ترانسفورماتور ارائه میدهد. این مدل از نظر محاسباتی بسیار پرهزینه و زمانبر میباشد و برای کاربرد در زمینه خطایابی غیر عملی خواهد بود.
مدل مقاومت اندوکتانس و ظرفیت خازنی هندسی (RLC)(متمرکز)
این مدل از ترکیب اندوکتانسهای خودی و متقابل، مقاومت و خازن به منظور تعریف رفتار الکتریکی ساختار ترانسفورماتور ایجاد میگردد. در این مدل براحتی میتوان اثرات غیرخطی و وابسته به فرکانس متناظر با هسته و سیمپیچها را در نظر گرفت. در این روش هر سیمپیچ به چند بخش تقسیم میگردد که تعداد این بخشها به میزان دقت مدلسازی بستگی دارد. در این مدلسازی می توان یک یا چند دور و یا یک یا چند دیسک را به عنوان یک واحد متمرکز در نظر گرفت[۳]. البته با افزایش تعداد بخشها بر حجم محاسبات افزوده خواهد شد و به همین دلیل باید یک توازنی بین دقت و پیچیدگی ایجاد گردد. این مدل برای محاسبات ولتاژ و جریان شاخه بسیار مفید میباشد. به دلیل تعریف فیزیکی ترانسفورماتور به صورت عناصر الکتریکی، هر تغییر در این عناصر که خود ناشی از خطاهای موجود در درون ترانسفورماتور میباشد، تغییری در پاسخ ایجاد شده و در نتیجه این عدم انطباق وجود یک خطا را نشان میدهد. از میان مدلهای فیزیکی مطرح شده، این مدل به عنوان مدل نهایی انتخاب شده است چرا که شرایط داخلی ترانسفورماتور را به خوبی نشان داده و تمامی اثرات مربوط به سیمپیچها و هسته را در آن وارد نموده و همچنین کار با آن راحت بوده و درک خوبی در زمینه خطایابی ترانسفورماتور به کاربر میدهد.
مدل متمرکز الکتریکی
هرواحد متمرکز شده از سیمپیچها، مشخصات الکتریکی و مغناطیسی مربوط به خود را دارند که میتوان هر واحد را با اندوکتانس، ظرفیت خازنی ومقاومت نشان داد. البته این تقسیم بندی تنها تا موقعی اعتبار دارد که توزیع ولتاژ بر روی همه عناصر الکتریکی بصورت خطی باشد و یا شارش جریان برای همه واحدها در رنج فرکانسی مورد نظر یکسان باقی بماند و این تنها زمانی برقرار خواهد بود که زیر حد بالای فرکانسی قرار داشته باشیم. مدل متمرکز مورد استفاده در اینجا در شکل ۳‑۲ نشان داده شده است.
شکل ۳‑۲: مدل متمرکز الکتریکی ترانسفورماتور برای فاز X[46]
در شکل فوق، عناصر الکتریکی مورد استفاده به شرح زیر میباشند:
-
- و : مقاومت سری برای سیمپیچ فشارضعیف و فشارقوی که نشاندهنده تلفات در هادیهای سیمپیچها (مقاومت مستقسم و وابسته به فرکانس)
-
- و : اندوکتانس مرکب سیمپیچ فشارضعیف و فشارقوی که شامل اندوکتانس خودی هر واحد و اندوکتانس متقابل بین واحدها است.
-
- و : ظرفیتخازنی سری سیمپیچ فشارضعیف و فشار قوی
-
- و : ظرفیتخازنی بین سیمپیچ فشارضعیف با زمین و فشارقوی با زمین
-
- : ظرفیتخازنی با واحد دیگر از سیمپیچ دیگر
-
- و : ظرفیتخازنی بین سیمپیچهای فشارقوی ساقهای مجاور
با توجه به سه فاز بودن ترانسفورماتور و همچنین گروه برداری[۵۹] مشخص، میتوان سه بلوک مشابه از مدل فاز را با توجه به نوع اتصال ستاره یا مثلث به هم متصل کرد تا مدل الکتریکی متمرکز ترانسفورماتور سه فاز تکمیل گردد. با توجه به شکل، زیروندهای ، و برای سمت فشارقوی و زیروندهای ، و برای سمت فشارضعیف به کار میروند. هر جفت و تنها یک بخش(طبقه) از مدل بخشی (طبقهای) سمت فشارقوی را نشان می دهند. برای سمت فشارضعیف هم این قضیه برقرار میباشد و در نهایت این دو سمت با هم بطور موازی در ارتباط خواهند بود.
برای ظرفیتهای خازنی غیرایدهآل که به دلیل وجود تلفات عایقی بین دو سیمپیچ فشارقوی و فشارضغیف، فشارضعیف با زمین، فشارقوی با تانک و فشارقوی با فشارقوی(ساقهای مجاور) وجود دارد، یک ظرفیت خازنی به همراه تلفات عایقی مربوط به خود بین بخشهای مختلف در مدل قرار خواهد گرفت. به منظور ایجاد تعادل در توزیع ظرفیت خازنی، مقادیر این عناصر در ابتدا و انتهای مدل، به نصف تقلیل مییابند.
محاسبه پارامترهای مداری مدل متمرکز
اثر اندوکتانسهای خودی[۶۰] و متقابل[۶۱] بین بخشهای مختلف موجود در مدل متمرکز با بهره گرفتن از مدار مغناطیسی محاسبه خواهد شد. ظرفیتهای خازنی موجود بین بخشهای مختلف که به دو نوع موازی و سری تقسیم میگردند، با بهره گرفتن از فرمولهای ریاضی محاسبه شده اند. همچنین تلفات موجود در هادیهای سیمپیچ ترانسفورماتور و تلفات ناشی از هسته هم لحاظ می شود. البته با توجه به مدل که در یک رنج فرکانسی در نظر گرفته شده است، اثرات پوستی[۶۲] و مجاورت[۶۳] هم در محاسبات مربوط به تلفات وارد مسئله خواهند شد.
اندوکتانس
این قسمت روابطی را برای محاسبه اندوکتانسهای خودی و متقابل بین هر بخش از مدل مربوط به ترانسفورماتور سه فاز را ارائه میدهد. برای محاسبه اندوکتانس از ابعاد هسته ترانسفورماتور، تعداد دورهای سیمپیچها، پرمابیلیته موثر هسته[۶۴] و اندوکتانس نشتی استفاده میگردد.
برای محاسبه اندوکتانس از روابط حاکم مدارهای مغناطیسی و دوگان آن با المانهای الکتریکی استفاده می شود که در شکل ۲‑۱ نشان داده شده است. معادله (۳‑۱) این رابطه را بیان می کند. روابطی که در ادامه بدست میآیند برای ترانسفورماتور از نوع سه ستونه میباشد. رلوکتانس مربوط به ستون هسته ، رلوکتانس مربوط به یوغ و رلوکتانس مربوط به مسیر نشتی سیمپیچ میباشد. طول متوسط ستون و طول متوسط یوغ هسته میباشد.
(۳‑۱)
شکل ۳‑۳: مدار مغناطیسی معادل ترانسفورماتور سه فاز
جدول ۳‑۱ اندوکتانس خودی و متقابل بینبخشهای مختلف را نشان میدهد. در اندوکتانسهای خودی، عبارت مربوط به اندوکتانس مشتی مشاهده میگردد. روابط(۳‑۱)و (۳‑۲) پارامترهای و را نشان می دهند که به منظور اصلاح اندوکتانسها میباشند.
.
جدول ۳‑۱: ماتریس اندوکتانس ترانسفورماتور سه فاز
L