(۳-۵) mtotal=C0Qttotal/1000
که در این رابطه:
mtotal: کل جرم نیکل ورودی به ستون بر حسب میلی گرم
C0: غلظت نیکل ورودی به ستون بر حسب میلی گرم بر لیتر
ttotal: کل زمان اجرای ستون بر حسب دقیقه
می باشد، راندمان جذب از رابطه (۳-۶) محاسبه می شود:
(۳-۶) % R = * 100
۳-۴-۴- روش انجام آزمایش غیر پیوسته
به منظور تعیین ظرفیت جاذب در جذب فلز نیکل آزمایشهایی به صورت غیر پیوسته طراحی شده و ایزوترم آن رسم می شود. در آزمایش های غیر پیوسته مقدار ۱ گرم از جاذب در ۲۰۰ میلی لیتر فاضلاب مصنوعی با غلظت های ۲۰، ۳۰، ۴۰، ۵۰، ۶۰، ۷۰، ۸۰، ۹۰ میلیگرم در لیتر نیکل به مدت ۲۴ ساعت در همزنی با دمای ۲۵ درجه سانتی گراد و سرعت ۶۵ دور در دقیقه قرار گرفته و پس از آن غلظت تعادلی اندازه گیری شده و ایزوترم جذب رسم می گردد.
فصل چهارم
۴- نتایج
۴-۱- مقدمه
در این فصل نتایج حاصل از انجام آزمایش ها توسط نرم افزار Design Expert تحلیل شده و عوامل موثر بر بازدهی معرفی شده اند. همچنین نتایج حاصل از آنالیز واریانس بررسی شده و بهترین مدل جهت به دست آوردن بازدهی به دست آمده است.
۴-۲- نتایج آزمایش های غیر پیوسته
همانطور که پیشتر بیان شد به منظور تعیین ماکزیمم ظرفیت جذب بستر و رسم ایزوترم جذب آزمایش هایی به صورت غیر پیوسته طراحی و اجرا شد. بر این اساس مقدار غلظت تعادلی نیکل، بازدهی جذب و مقدار نیکل جذب شده در واحد جرم جاذب(mg/g)q در جدول ۴-۱ آمده است. همچنین نمودار ایزوترم جذب در شکل ۴-۱ رسم شده است. در شکل ۴-۲ نمودار ۱/qe بر حسب ۱/Ceرسم شده و از این طریق ایزوترم بدست آمده با ایزوترم لانگمویر مطابقت داده شده است. با توجه به این شکل میزان میلی گرم نیکل در واحد جرم جاذب برابر ۶/۲۶ و ثابت لانگمویر برابر ۰۲۱/۰ بدست می آید. همچنین از آنجا که مقدار R2 برابر ۹۶/۰ بدست آمده است تطبیق نسبتا خوبی با مدل لانگمویر نشان داده می شود. شکل ۴-۳ نمودار log qe بر حسب log Ceرسم شده است و از این طریق ایزوترم بدست آمده با ایزوترم فروندلیچ مطابقت داده شده است. بر اساس این شکل Kf برابر ۲۴/۱ و n برابر ۶۳/۱ است بنابراین ایزوترم مطلوب می باشد. همچنین از آنجا که مقدار R2 برابر ۹۸/۰ بدست آمده است تطبیق خوبی با مدل فروندلیچ نشان داده می شود.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
جدول ۴-۱- مقدار غلظت تعادلی نیکل، بازدهی جذب و مقدار نیکل جذب شده در واحد جرم جاذب در آزمایش های غیرپیوسته
غلظت اولیه نیکل (mg/l) C0
غلظت تعادلی نیکل Ce (mg/l)
بازدهی حذف نیکل % R
مقدار نیکل جذب شده در واحد جرم جاذب mg/g)) q
۲۰
۴/۱۶
۱۸
۲/۷
۳۰
۵/۲۵
۱۵
۹
۴۰
۴/۳۴
۱۴
۱۲/۱۰
۵۰
۴۴
۱۳
۱۲
۶۰
۵۳
۶۷/۱۱
۱۴