۳-۴) عفونت ها :
عفونت های ویروسی در مادر در هفته های ششم تا دوازدهم بارداری می تواند باعث ایجاد شکاف کام و لب و یا نقایص دیگر در نوزاد گردد (۴).
۳-۵)دیابت :
ثابت شده است که احتمال ایجاد شکاف لب و کام در مادرانی که مبتلا به دیابت هستند بسیار بیشتر از مادران سالم است (۴).
۳-۶) تروما و آسیبهای فیزیکی :
در سندرم پیر رابین عوامل مکانیکی و نحوه قرار گرفتن سر جنین در رحم مادر را موثر دانسته اند. زیرا در مرحله ای از رشد جنین زبان باید از میان دو سکوی کامی عبور کند. چنانچه عوامل مکانیکی و نحوه قرار گرفتن سر جنین مانع این عبور طبیعی گردد، زبان در موقعیت بالا و عقب باقی مانده و شکاف کام بسته نمی شود. در این حالت فشار زبان بر روی فک پایین باعث کاهش رشد آن می گردد (۴).
۳-۷) کمبود اکسیژن :
سیگار کشیدن مادر در دوران بارداری و یا حتی استفراغ های ممتد مادر منجر به ایجاد سیانوز و کمبود اکسیژن و نیز وارد شدن صدمات فیزیکی مستقیم توسط انقباضات عضلات شکم به جنین می شود (۴).
۳-۸) تغییر شیمیایی مایع آمنیون :
افزوده شدن موادی همچون الکل و مواد سمی و دخانیات به گردش خون مادر و در نتیجه به مایع آمنیوتیک باعث افزایش شکاف کام و لب در حیوانات شده است (۴).
۳-۹) جریان خون ناقص جنین :
اختلال در رشد و نمو اولین قوس برانشیال می تواند با تغییر عروق و خونرسانی ناحیه منجر به بروز نواقصی در سر و صورت جنین گردد ( ۴).
ویژگی های بالینی شکاف لب و کام:
نقایص کام اولیه به صورت شکاف لب تنها یا شکاف لب و آلوئول بروز می کند. اگر چه تصاویر شماتیک طبقه بندی های شکاف در یادگیری کمک کننده می باشد اما به ندرت در تصمیم گیری نهایی و فردی درمان مفید واقع می گردد. به علاوه تصویر شماتیک شکاف به ندرت بیانگر تظاهرات کلینیک واقعی می باشد. یک تفاوت عمده بین واقعیت کلینیکی و شماتیک، سه بعدی و متنوع بودن نقایص از لحاظ کلینیکی می باشد (۲).
تظاهرات کلینیکی حاصل از حضور یک شکاف به ندرت با تقسیم بندی های موجود از لحاظ درمانی منطبق می باشد (۲).
هر گونه طرح درمان نیازمند مهارت گروه هماهنگی از تخصص های مختلف می باشد. به طوری که هم اکنون در کلینیک های شکاف کام و لب در دانشکده های معتبر جهان، تیم ویژه ای شامل تخصص های مختلف پزشکی و دندانپزشکی به این قبیل بیماران خدمات ارائه می کنند (۲).
به علت گوناگونی انواع، جهت بررسی بالینی شکاف کام و لب به طبقه بندی جامع و دقیقی نیاز است. در زیر به برخی از این طبقه بندی ها به ترتیب زمانی اشاره می شود (۴):
۱) طبقه بندی دیویس و ریچی (Davis & Richi)در سال ۱۹۲۲ در آمریکا پیشنهاد شد. در این رده بندی ۳ کلاس دیده می شود :
۱-شکاف پره آلوئولار یا شکاف لب تنها.
۲-شکاف پست آلوئولار یا شکاف کام تنها.
۳-شکاف کامل یا شکاف توام کام و لب.
کلاس یک و سه انواع فرعی تری دارد مانند انواع یک طرفه و دو طرفه.
۲) طبقه بندی Veau در سال ۱۹۳۱ پیشنهاد شد و در اروپا بیشتر رواج دارد:
در این رده بندی چهار کلاس وجود دارد:
۱-شکاف کام نرم.
۲-شکاف کام سخت و کام نرم.
۳-شکاف کام سخت، کام نرم، آلوئول و لب به صورت یکطرفه و کامل.
۴-شکاف کامل لب و کام دو طرفه.
۳) طبقه بندی استار و آکرناهان(Star & Akernahan) : این طبقه بندی بر پایه محل وقوع شکاف در دوره جنینی است و شامل رده های زیر می باشد:
۱-شکاف اولیه شامل لب و آلوئول تا حد فورامن انسیزیو.
۲-شکاف ثانویه شامل کام نرم و سخت تا حد فورامن انسیزیو.
۳-شکاف اولیه و ثانویه که یک شکاف کامل است و ممکن است یک طرفه یا دو طرفه باشد.
۴) طبقه بندی صحافیان: این رده بندی بر اساس میزان لزوم و احتیاج به مراقبتهای اولیه و درمانهای تکمیلی تنظیم شده است و شامل موارد زیر است : (۴)
۱-شکاف لب و آلوئول
۲-شکاف کام سخت و نرم
۳-شکاف کامل یک طرفه یا دو طرفه
مشخصات جغرافیایی، اقتصادی، اجتماعی اهواز:
اهواز، مرکز استان خوزستان یکی از کلان شهرهای ایران است. اهواز از سال ۱۳۵۵ خورشیدی از نظر جمعیت شهر اول خوزستان بودهاست و پیش از آن آبادان این رتبه را در خوزستان داشت. بر پایه تازه ترین آمار رسمی، ۳۲٪ مردم استان خوزستان در کلانشهر اهواز زندگی میکنند. جمعیت آن نیز در سرشماری ۱۳۸۵، ۱٬۰۵۹٬۴۶۱ نفر بوده که اهواز را در جایگاه هفتمین شهر پرجمعیت ایران قرار میدهد. حاشیه نشینی در شهر اهواز تابعی از روند حاشیه نشینی در کل کشور است. آغاز این پدیده در این شهر به قبل از دهه ی ۱۳۲۰ شمسی و در دهه ۱۳۴۰ به دنبال اصلاحات ارضی و تحولات اقتصاد نفت و افزایش درامد کشور برمی گردد. از جمعیت اهواز ۳۵٪ یعنی حدود ۴۰۰۰۰۰ نفر در حاشیه شهر زندگی میکنند و از این نظر بحرانی ترین وضع را از این نظر در کشور داراست. این مناطق از نظر سرانه ها و معیارهای جمعیتی، آموزشی، اجتماعی و مسکن دارای حداقل میزان، و درصد ناچیزی را در فعالیت های اقتصادی اشغال کرده و اکثریت زیر خط فقر قرار دارند (۵).
بیشترین علت مهاجرت به شهر اهواز پیامد های جنگ معرفی شده است. جنگ ۸ ساله و ویرانی خرمشهر و آبادان و مراکز بزرگ اشتغال، انهدام پالایشگاه نفت و تاسیسات مشابه باعث شد تا جمعیت این مناطق مجبور به مهاجرت به اهواز شوند. بیش از ۷۵% ساکنان این مناطق از روستا مهاجرت کرده اند (۵).
شهر اهواز با ۲۰۰۰۰ هکتار مساحت، چهارمین شهر وسیع ایران پس از تهران و مشهد و تبریز میباشد. این شهر که در بخش مرکزی شهرستان اهواز قرار دارد، در موقعیت جغرافیایی ۳۱ درجه و ۲۰ دقیقه عرض شمالی و ۴۸ درجه و۴۰ دقیقه طول شرقی در بخش جلگهای خوزستان و با ارتفاع ۱۸ متر از سطح دریا واقع میباشد. بخش بزرگی از استان خوزستان جلگهاست، و شهر اهواز نیز در بخش جلگهای جای دارد، ولی کمبود شدید پوشش گیاهی سبب گرمی و خشکی اهواز شده و آن را در رده گرمترین مناطق ایران جای دادهاست. در زمستان سرما تا پنج درجه سانتیگراد کاهش و در تابستان تا پنجاه درجه سانتیگراد افزایش مییابد.
کارون که پرآبترین و بزرگترین رودخانه ایران است ازکوه های بختیاری سرچشمه گرفته و از میان اهواز عبور میکند. این رود با طول ۹۵۰ کیلومتر طولانیترین رودی است که تنها در داخل ایران قرار دارد و همچنین تنها رود ایران است که بخشی از آن قابل کشتیرانی است. همچنین آب آشامیدنی کلانشهر اهواز از رودخانه کارون تامین میشود.
۵۱٪ نفت مناطق نفت خیز جنوب کشور در اهواز تولید میشود و برخی از بزرگترین کارخانههای مادر کشور در این شهر جای دارند. وجود کارخانجات بزرگ صنعتی، تاسیسات اداری و صنعتی شرکت مناطق نفت خیز جنوب و شرکت ملی حفاری ایران، اهواز را به یکی از مهمترین مراکز صنعتی ایران تبدیل کرده است.
شهرهای اطراف اهواز عبارتند از: شهرهای تاریخی مسجدسلیمان، دزفول، اندیمشک و شوشتر و شوش در سمت شمال، رامهرمز و هفتکل و ایذه و باغ ملک در شرق، بهبهان، ماهشهر، شادگان و خرمشهر در جنوب و سوسنگرد، هویزه و بستان در سمت غرب.
بر اساس آمار رسمی، اهواز پس از اصفهان و تهران، بیشترین آلودگی هوا را دارد. میزان آلودگی هوا در این شهر روزبهروز افزایش یافته و شدیدتر میشود. مهمترین علت آلودگی هوای اهواز، گرد و غبار و حمل و نقل درونشهری است و دیگر عامل آلودگیها گسترش افسارگسیخته بافت شهری و رسیدن آن به کارخانههایی مانند ایران کربن و فولاد خوزستان میباشد.(۵)
بارها از طرف سازمانهای مختلف همچون سازمان حفاظت محیط زیست استان خوزستان اعلام شده که اهواز ۸ برابر بیش از حد مجاز آلودهاست، به همین دلیل بیشتر پروازها لغو و مدارس و کودکستان های این شهر تعطیل میشوند، برخی سازمانهای دولتی دلیل این گرد و غبار را آلودگی ناشی از گرد و غبار صحرای عربستان و جنوب عراق و همچنین نبود بارش باران و نبود پوشش گیاهی در برخی مناطق خوزستان دانستهاند.
مروری بر تاریخ جنگ:
در پی پیروزی انقلاب اسلامی ایران و سقوط حکومت پهلوی در بهمن ۱۳۵۷و متعاقب آن وقوع تغییرات اساسی در موقعیت آمریکا در منطقه، مناسبات ایران و عراق نیز دستخوش دگرگونی و تیرگی شد. جنگ رسمی و تجاوز همه جانبه ارتش عراق با حرکت نیروی زمینی، همزمان با بمباران شدید مناطق از ایران از جمله فرودگاه مهرآباد در تاریخ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ آغاز شد. با توجه به شرایط دفاعی حاکم بر مرزهای ایران رژیم عراق توانست با غلبه بر مقاومت اندکی که نیروهای نظامی در برخی خطوط مرزی نشان دادند به سهولت از خطوط مرزی عبور نماید و برخی از شهرهای ایران را محاصره کند.
اهمیت جایگاه خوزستان در استراتژی تهاجمی عراق منجر به تمرکز توان اصلی ارتش عراق در این منطقه شد. بدین منظور عراقیها با توجه بهعمده نیروهایی که در اختیار داشتند خوزستان را از پنج محور مورد هجوم خود قرار دادند:
۱ ـ محور شمالی که شامل پیشروی در منطقه غرب رودخانه کرخه (فکه) به سمت دزفول و دهلران بود.
۲ ـ محور شوش و چنانه که سرزمینهای وسیع غرب شوش را تصرف کردند.
۳ ـ محور چزابه، به منظور تصرف بستان و سوسنگرد و پیشروی به سمت اهواز.
۴ ـ محور طلائیه و هجوم به سمت هویزه و محاصره اهواز از جنوب .
۵ ـ محور شلمچه برای تصرف خرمشهر و آبادان.
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )