مدول یانگ (Gpa)
۹/۶۸
ضریب پواسان
۳۳/۰
چگالی ()
۲۷۰۰
به منظور تعریف رفتار پلاستیکی ماده در نرم افزار، مطابق دمای کاری لولهی تحت آزمایش از مقادیر تنش و کرنش موجود در شکلهای (۳-۷)، (۳-۹) و (۳-۱۱) استفاده میشود که بیانگر رفتار پلاستیکی آلیاژ Al6063 در دماهای ۲۰، ۱۵۰ و۲۵۰ میباشد. برای اینکار در قسمت Plastic در پنجرهی Edit Material مقادیر تنش-کرنش مذکور انتقال داده میشود.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
جهت تعریف خواص ساختی، لولهی مذکور هموژن در نظر گرفته میشود. این کار از طریق دستور انجام میشود. پس از باز شدن پنجرهی مربوطه مطابق تصویر زیر در قسمت Type گزینه Homogeneous و از قسمت Category ، Shell انتخاب میشود.
در ادامه از سربرگ Basic و در قسمت Shell thickness مقدار ضخامت mm ۱ تعریف میشود.
در نهایت به منظور نسبت دادن Section تولید شده به قطعهی مورد نظر از دستور لوله انتخاب میشود.
۴-۴-۳ مونتاژ اجزا در محیط Assembly
مونتاژ قطعات تولید شده در محیط Assembly صورت میگیرد. اجزای مورد استفاده برای فرایند بالج آزاد گرم لوله در این پایان نامه شامل لوله و دو قالب میباشد که لازم است در محیط مذکور مونتاژ آنها صورت گیرد. اینکار ازدستور صورت میگیرد.
پس از اجرای دستور فوق هر سه جزء انتخاب میشود. در پنجرهی باز شده در قسمت Instance Type گزینه Dependent انتخاب میشود. به این معنا که هر جز که نیاز به مشبندی داشته باشد با انتخاب مشبندی یک جزء با المان مشخص، جزءهای باقیمانده هم با همان المان مشخص مش خورده میشوند. لازم به ذکر است که تنها لولهی ما به عنوان قطعه کار نیاز به مشبندی دارد.
شکل۴-۲ انتخاب هر سه جزء جهت مونتاژ
شکل ۴-۳ مونتاژ لوله و قالبها
۴-۴-۴ تعریف رویه حل در محیط Step
تعداد مراحل حل، نوع حل مسئله، زمان حل و … در این محیط تعریف میشود.
اینکار از دستور انجام میشود. پس از ساخت Step برای مسئله، در پنجرهی Create Step نوع حل مسئله را Dynamic, Explicit تعریف میشود. در این حالت معادلات المانها تک تک ،بصورت جداگانه بررسی میشود.
پس از انتخاب Continue، از سربرگ Basic و در قسمت Time Period، زمان فرایند ۰٫۱ S در نظر گرفته میشود.
۴-۴-۵ تعریف نوع تماس اجزا در محیط Interaction
اثر متقابل بین اجزای مختلف در یک فرایند شکلدهی، در این محیط تعریف میشود. به عبارت دیگر درگیر شدن سطوح اجزا، تعریف ضریب اصطکاک و کلیه موارد مربوط به اعمال قیود در لبهها گوشهها و … در این محیط صورت میگیرد.
به منظور ایجاد قیود صلب برای اجزا از دستور استفاده میشود. همچنین جهت تعریف ضریب اصطکاک در فرآین بالج آزاد گرم لوله دستور زیر اجرا میشود.
پس از اجرا دستور مذکور، پنجرهی Edit Contact Property باز میشود. در سربرگ Mechanical، گزینه Tangential Behavior انتخاب و نوع Friction، Penalty در نظر گرفته میشود. پس از آن در قسمت Friction Coeff مقدار ضریب اصطکاک برای فرایند وارد میشود.
باتوجه به در نظر داشتن تماس بین لوله با قالبهای ابتدا و انتهایش، لازم است ۲ Interaction برای فرایند تعریف شود. اینکار از طریق دستور زیر انجام میگیرد.
Surface–to–surface contact (Explicit)
شکل۴-۴ تماس قالبها با لوله
۴-۴-۶ تعریف شرایط مرزی و بار وارده در محیط Load
به منظور اعمال شرایط مرزی شامل ایجاد درجات آزادی برای لوله و قالب، تعریف مقدار بار موردنیاز برای شکلدهی از این محیط استفاده میشود.
۴-۴-۶-۱ شرایط مرزی لوله و قالب
اینکار از طریق دستور زیر انجام میشود.
جهت اعمال شرایط مرزی، دو قالب را Encastre کرده بدین معنا که تمامی درجات آزادی آن گرفته میشود. همچنین دو طرف لوله Pin در نظر گرفته میشود. با اینکار پس از اعمال فشار شکلدهی به واسطهی درگیر شدن لوله و قالب با هم، جریان مواد صورت میگیرد.
شکل۴-۵ محل درگیری لوله و قالب
۴-۴-۶-۲ اعمال بار جهت شکلدهی
اینکار از طریق دستور انجام میشود. همانطور که در تصویر زیر مشاهده میشود در قسمت Magnitude مقدار فشار داخلی که منجر به شکلدهی لوله میشود ۲ تعریف میشود.
شکل ۴-۶ اعمل فشار شکلدهی به دیوارهی لوله
شکل ۴-۷ تعریف فشار شکلدهی
.
۴-۴-۷ شبکهبندی لوله در محیط Mesh
جهت مشبندی سایر اجزا از این محیط استفاده میشود. همانطور که در محیط Part توضیح داده شد، قالبها را Analytical Rigid و لولهی مورد آزمایش را Deformable در نظر گرفته میشود. به همین دلیل اجزا قالب نیاز به مشبندی ندارند. در ادامه روند مشبندی لوله ارائه خواهد شد.
جهت مشبندی لوله لازم است از دستور سایز هر المان مشخص شود. همچنین هندسهی هر المان چهار گوش انتخاب میشود. همچنین از دستور شکل المان Quad (چهارگوش) در نظر گرفته میشود.
شکل ۴-۸ لولهی مش خورده