در مغز بالغین شش ایزوفرم از تائو در اثر پردازش متناوب [۲۴]اگزون های ٢,٣ و ١٠حاصل می شود که سه تا از این ایزوفرمها دارای سه ناحیه تکراری متصل شونده به میکروتوبول (۳R) میباشند که توسط اگزونهای ١٢-٩ کد میشوند . اگزون ١٠ نیز دومین دیگری را کد می کند که داشتن این دومین مربوط به اگزون١٠ باعث تولید سه ایزوفرم دیگر از تائو می شود که دارای چهار ناحیه اتصال به میکروتوبول میباشد و ایزوفرمهای ۴R-tau نامیده میشوند (٢١). ایزوفرم های ۳R ,4R یا بدون اسیدآمینه دخولی (۰N) و یا دارای ٢٩ اسیدآمینه دخولی ۱N)) و یا دارای ۵٨ اسیدآمینه دخولی (۲N) می باشند.در مفز انسان نسبت ایزوفرم های ۳R, به ۴R در حدود یک می باشد و ایزوفرم های ۱N, 0N و۲N به ترتیب ۵۴% ,٣٧, %٩ % از کل تائو را تشکیل می دهند. در مغز جنین کوتاه ترین ایزوفرماز تائو ۳R/0N)) که دارای٣۵٢ اسید آمینه است بیان می شود در حالی که شش ایزوفرم در زمان بعد از تولد بیان می شوند (٢٢). پروتئن تائو از طریق این تکرارها به میکروتوبول ها متصل شده و سبب اجتماع [۲۵]آنها می شود (١٧). نشان داده شده است که ایزوفرم های ۴R-tau در مقایسه با ایزوفرمهای ۳R-tau تمایل بیشتری برای اتصال به میکروتوبولها دارند. این فزضیه ارائه شده است که افزایش شکل ۴R-tau سبب ایجاد ساختار سخت و غیرقابل انعطاف میکروتوبولی می شود (٢٣).
پروتئین تائو یک سری تغییرات پس از ترجمه ای[۲۶] را می گذراند که سبب پایداری آن می شود. بر روی پروتئین تائو بیش از ۴٠ جایگاه فسفوریلاسیون شناسایی شده اند که این جایگاه ها اغلب باقیماندههای سرینی و ترئونینی میباشند که بعد از پرولین آمدهاند (٢٣).
شکل٢-١ : در این شکل ایزوفرمهای گوناگون تائو به نمایش در آمدهاند.
همانگونه که مشاهده می شود طویل ترین ایزوفرم دارای ۴۴١ اسید آمینه میباشد و دارای اگزونهای ٢،٣ و ١٠ است در حالی که کوتاهترین ایزوفرم دارای ٣۵٢ اسید آمینه میباشد و فاقد اگزون های ٢،٣ و ١٠ است.
ژن تائو در بیماری PSP [۲۷] دارای سه پلی مورفیسم است که دو پلی مورفیسم در پروموتر( AG درموقعیت -۴۴ وCG در موقعیت ٢٢١- ) و یک پلی مورفیسم دراینترون شماره یک (G A در موقعیت٣٠٩) میباشد که این پلی مورفیسم ایجاد دو هاپلوتایپ H1P وh2p است که هاپلوتایپ h2pبا Pvalue≤۰٫۰۰۲۱۷ با بیماریPSP در ارتباط میباشد. از آنجا که ژن تائو در بیماری آلزایمر حائز اهمیت میباشد این تغییر پروموتری دیده شده در پروموتر تائو در بیماری PSP ممکن است در بیماری آلزایمر نیز مهم باشد (٢۴).
بین اگزون ٩ و١٠ از ژن تائو یک ژن بدون اینترون ،به نام سایتوهین[۲۸] قرار گرفته است و الگوی بیان آن بسیار شبیه الگوی بیان ژن تائو میباشد (١۴,١۶,٢۵). این ژن همولوگ مشخصی ندارد (٢۶) و تنها دارای یک اگزون میباشد. عملکرد این ژن نامشخص می باشد و در مورد ژن بودن آن هنوز اختلاف نظر وجود دارد. ولی در فرایندهای پاتولوژیک در بیماری PSP تاثیر داشته است (٢٧،٢٨).
٢-١ :اهمیت و ضرورت
بیماری آلزلیمر یک بیماری تخریب عصبی است که کل زندگی فرد مبتلا را تحت تاثیر خود قرار میدهد. این بیماری که یک بیماری مولتی فا کتوریال میباشد نتیجه عوامل ژنتیکی و محیطی است. در سا ل ٢٠٠۶، حدود ۶.۶ ٢ میلیون نفر از جمعیت جهان به این بیماری مبتلا بوده اند و طبق آخرین آمار موجود در ١٣٧۵؛ حدود ١٨٢ هزار نفر بیمار مبتلا به آلزایمر در ایران وجود داشته است که این تعداد در سال ١٣٨۶ بین ٣٠٠-٢۵٠ هزار نفر بر آورد می شود (٣٨). در جمعیت ایالت متحده آمریکا ۴-٣ میلیون نفر به بیماری آلزایمر دیررس مبتلا میباشند و هر سال ٣۵٠ هزار نفر به این جمعیت اضافه میشوند (٣٩). شیوع این بیماری از ٢٠% برای افراد بالای ٧۵ سال به ٣٠% برای افراد بالای ٨۵ سال افزایش پیدا می کند و ۵% از افراد با سن ۶۵ سال یا بالاتر به آن مبتلا میباشند. از آنجایی که بیماری آلزایمر دیررس (که در سنین بالای ۶۵ سال بروز مییابد)، بیش از ٩٧% از موارد بیماری آلزایمر را به خود اختصاص داده است و با توجه به اینکه تشخیص این بیماری بر اساس بررسیهای بالینی و نوروسایکولوژیکی است که روندی زمان بر و پرهزینه می باشد. بنابراین تشخیص بیماری با بهره گرفتن از آلل یا مارکری خاص که به طور مستقیم با بیماری مرتبط است می تواند در تشخیص سریع بیماری و احیانا درمان آن موثر واقع گردد (۴٠).
با توجه به اینکه گرههای نوروفیبریلاری (متشکل از فیلامنتهای شدیدا فسفریله تائو) از شاخص های بیماری آلزایمر (از نوع دیررس و زودرس) میباشند در کشور ما نیز با وجود جوان بودن جمعیت کنونی ,شاهد رشد جمعیت سالمندان خواهیم بود و به نظر میرسد که در ۲۰ الی ۳۰ سال آینده با پیر شدن جمعیت جوان فعلی, شیوع بیماری آلزایمر افزایش خواهد یافت. لذا مطالعه و شناسایی فاکتورهای خطر ساز به ویژه بیومارکرهای ژنتیکی می تواند ما را در شناسایی زودرس بیماری , درمان هدفدار و نیز شناسایی افراد در معرض خطر در خانوادههایی با خطر بالای ابتلا به آلزایمر یاری رساند.
از این رو با توجه به مطالعات قبلی در سایر کشورها و عدم وجود مطالعه خاصی اثر این دو ژن در ارتباط با بیماری آلزایمر در جمعیت ایرانی و با توجه به اینکه ژنMAPT کدکننده پروتئین تائو است و این پروتئین با بیماری آلزایمر در ارتباط مستقیم است و APOE هم یک ریسک فاکتور برای این بیماری شناخته شده است لذا نیاز به انجام مطالعاتی نظیر این ,ضروری احساس می شود.
٣-١: تعریف واژه ها
١-٣-١:آلزایمر
بیماری آلزایمر شایع ترین علت زوال عقل[۲۹] در دوران میان سالی و پیری است که با نقص در فعالیتهای شناختی ،از دست دادن حافظه[۳۰]،از دست دادن توانایی انجام حرکات هدفدار و تغییرات شخصیتی همراه است . در این بیماری مناطق خاصی از مغز چون لوپ خای گیجگاهی ،هیپوکامپ، بخشی از کورتکس و بخش کوچکتری از لوب پیشانی درگیر میشوند (١). این بیماری ، از نظر ژنتیکی هتروژن[۳۱] بوده و تحت تاثیر محیط و ژنتیک است که شیوع آن از حدود ٣ % در میان افراد ۶۵ ساله تا حدود ۵٠ % در میان افراد ٨۵ ساله تغییر می کند. بیماری آلزایمر بر اساس سن شروع بیماری به دو حالت زودرس (شروع در سن کمتر از ۶۵ سال) و دیررس (شروع در سن بیشتر از ۶۵ سال) تقسیم می شود . بیش از ١٧ % بیماران، دچار آلزایمر از نوع دیررس و تک گیر[۳۲] (بدون سابقه خانوادگی) هستند، در حالیکه آلزایمر زودرس تنها ٣ % از جمعیت را شامل می شود (۵ ).
٢-٣-١ :ژن APOE
ژن آپولیپو پروتئین[۳۳] واقع بر روی کروموزوم ۱۹ میباشد (١٣,١۴ و١۵). آپولیپو پروتئین E(APOE), لیپوپروتئین اصلی در مغز است که در نقل و انتقال لیپیدها و به ویژه کلسترول دخیل میباشد. ژن کد کننده پروتئین(APOE) سه آلل دارد که توارث آلل (۴ (APOE قویترین فاکتور خطر برای بیماری آلزایمر تکگیر میباشد (١۶).
٣-٣-١ :ژن MAPT
یکی از ژنهای تازه شناخته شده است که بر روی کروموزوم شماره ۱۷ در موقعیت۱۷q21 قرار دارد و پروتئین کد شده توسط این ژن , دارای نقش حیاتی در سطح سلولی میباشد. نقش عمده فیزیولوژیکی این پروتئین , پیشبرد پایداری و تجمع شبکه میکروتوبولی میباشد که این شبکه میکروتوبولی در انتقالات آکسونی[۳۴] در نورونها دارای اهمیت میباشد (١٧,١٨).
۴-٣-١ : NFTs
یکی از ویژگیهای پاتولوژیک بیماری آلزایمرگرههای نوروفیبریلاری میباشد که همراه با پلاکهای بتا آمیلوئیدی دیده می شود. این گرهها ترکیبی از پروتئین تائوی به شدت فسفوریله میباشد که از دو نوع فیلامنت به نامهای فیلامنت هلیکال جفتشده [۳۵]و فیلامنتهای صاف [۳۶]درست شده اند که میزان PHFs بسیار بیشتر از SFs است. تائو از پروتئینهای واکنش دهنده با میکروتوبولها می باشد که در شرایط طبیعی در آکسونها و در شرایط پاتولوژیک به صورت کلافی در جسم سلولی نورونها قرار میگیرد. در ابتدای بیماری این کلاف در نورون های هرمی موجود در کورتکس انتورینال، ناحیه زمینهای[۳۷] و ناحیه CA1هیپوکامپ، تشکیل میشوند و با گسترش بیماری ،تعداد این کلافها رو به گسترش نهاده وکورتکس پارینال [۳۸]را نیز درگیر می کنند (۴،٢١ ، ۴١،۴٢).
۵-٣-١ : APP (-Amyloid Precursor Protein) :
این ژن اولین ژن شناخته شده در رابطه با استعداد برای ابتلا به بیماری آلزایمر خانوادگی است که دارای پردازش متناوب بوده و ایزوفرمهایی از پروتئین تبا آمیلوئید را کد می کند که طولانیترین آنها ایزوفرمی غشاء گذر با اسید آمینه میباشد. پروتئین APP توسط دو آنزیم پروتئولیتیک به نامهای گاما و بتا سکرتاز تجزیه شده و بتا آمیلوئیدهایی با طول ۴٢-۴٠ اسید آمینه را تولید مینمایند که سمیت بتا آمیلوئید ۴٢ اسید آمینه از سایرین بیشتر است (٢٨).
۴-١ :هدف از اجرای تحقیق
(هدف اصلی) : بررسی ارتباط پلی مورفیسم شایع (G/A) ٢۴٢۵۵٧rs در ژن MAPT و ابتلا به آلزایمر دیررس در بیماران ایرانی و گروه کنترل (افراد سا لم).
(هدف جانبی) : بررسی ارتباط هاپلوتایپ ۴ از ژن APOE و ابتلا به آلزایمر دیررس در بیماران ایرانی و گروه کنترل (افراد سا لم).
(هدف کاربردی) : استفاده از نتایج , جهت غربالگری بیماران مستعد یا در معرض خطر ابتلا به آلزایمر.
۵-١ : فرضیه های پژوهش
بین فراوانی ژنوتایپ ۴ از ژن APOE در بیماران مبتلا به آلزایمر و گروه کنترل (افراد سالم) تفاوت معناداری وجود دارد.
بین فراوانی پلی مورفیسم شایع (G/A) ٢۴٢۵۵٧rs ژن MAPT در بیماران مبتلا به آلزایمر و گروه کنترل (افراد سا لم) تفاوت معناداری وجود دارد.
۶-١ : سوال پژوهش
مساله اصلی در این پژوهش پاسخ به این سوال است که آیا بین فراوانی پلی مورفیسمهای مورد مطالعه در ژن MAPT(Microtubule- associated protein tau) و ژن APOE در جامعه بیماران آلزایمری و جامعه کنترل (افراد سالم) در جمعیت ایرانی تفاوت معناداری وجود دارد, به گونه ای که بتوان آن را به عنوان یک فاکتور خطر ابتلا به آلزایمر در جمعیت ایرانی محسوب کرد.
فصل دوم:
مروری بر متون گذشته
١-٢: تاریخچه و کشف بیماری آلزایمر
در سال ١٩٠۶، در سی و هفتمین گردههمایی روانپزشکان آلمانی در توبینگن،آلوئیس آلزایمر[۳۹]،سرپرست آزمایشگاه آناتومی دانشگاه لودویگ-ماکسی میلیانز [۴۰]در مونیخ اولین مورد بیماری را همراه با آتروفی[۴۱] کورتکس و NFT[42] و رسوبات بتا آمیلوئیدی ،در یک زن ۵١ ساله گزارش کرد. در سال ١٩١٠, روانپزشک آلمانی به نام امیل کرپلین[۴۳] این بیماری را بیماری آلزایمر (AD ) [۴۴] نامید (١٠,۴٣). شیوع این بیماری از ٣% در میان افراد ٨۵ ساله، تغییر می کند و تعداد افراد بیمار تا سال ٢٠۵٠، حدود ١٠٠ میلیون نفر تخمین زده شده است (١٠) .بیماری آلزایمر ،جزء ده بیماری کشنده در کشورهای در حال توسعه محسوب می شود (۴۴،۴۵). در آمریکا آلزایمر چهارمین دلیل مرگ و اصلیترین دلیل زوال عقل میباشد که در حال حاضر علاج یا درمان موثری برای این بیماری وجود ندارد (۴۶) و از اقتصادی بارسنگینی را بر دوش جامعه تحمیل می کند برای مثال در آمریکا به ازای هر فرد آلزایمری سالیانه ۴٢ هزار دلار صرف می شود (۴٧ ).
شکل ١-٢ : پلاکهای پیری آمیلوئید و NFT مشاهده شده در مغز بیماران مبتلا به آلزایمر
٢-٢:پاتولوژی بیماری
بیماری آلزایمر یک بیماری نورودژنراتیو میباشد که از نظر بالینی با زوال عقل مشخص می شود (۴٨). از ویژگیهای بالینی آن ،میتوان به از دست رفتن حافظه ،تغییرات شخصیتی و از دست دادن فعالیتهای شناختی اشاره کرد که ویژگی اخیر می تواند شامل عدم توانایی در سخن گفتن[۴۵] عدم تشخیص افراد و اشیاء با وجود سا لم بودن حواس[۴۶] و عدم انجام فعالیتهای حرکتی با وجود سیستم حرکتی سالم[۴۷] باشد (۴٢).
از مهمترین ویژگیهای پاتولوژیکی بیماری آلزایمر از دست رفتن پیشرونده نورونها و ایجاد پلاکهای آمیلوئیدی[۴۸] و مواد رشتهای سیتوپلاسمی میباشد که گره های نورو فیبریلاری[۴۹] خوانده می شود. ترکیب اصلی گرههای نورو فیبریلاری را اشکال غیر طبیعی و به شدت فسفوریله شده[۵۰] تائو تشکین میدهد. این در حالی است که پلاکهای پیری[۵۱] (پلاکهای آمیلوئیدی) از رشته های پپتیدی هشت نانومتری به نام بتا آمیلوئید ،تشکیل شده اند که نواحی مختلف مغز از جمله هیپوکامپ، آمیگدال و کورتکس انتورینال را در گیر می کنند (۱٠). پلاکهای پیری که در مغز افراد کهنسال به میزان کم یافت می شود در مغز بیماران آلزایمری به میزان بسیار فراوان دیده می شود و تنها در بیماری آلزایمر دیده می شود.
شکل٢-٢: سیستم لیمبیک و نواحی درگیر در بیماری آلزایمر
بنابراین برای این بیماری ویژه میباشد (۴۶). به نظر میرسد که میزان گوناگونی ژنومی[۵۲] در جمعیت آلزایمری در مقایسه با جمعیتهای نرمال بدون هیچگونه سابقه بیماری ،٣-٢ برابر بالاتر باشد (۴۶و۴٨).
جایگاه تشکیل پلاکهای آمیلوئیدی در تعیین نوع پلاک ها ، به عنوان فاکتوری اساسی عمل می کند. این بدان معنی است که برخی نواحی دارای پلاکهای مخصوص خود میباشند (۴۶,۴٨). پلاکهای تیپیکال از سه جز تشکیل میشوند که آمیلوئید، نوریت ها [۵۳]و گلیای واکنش دهنده[۵۴] می باشند. نوریتهای swollen دارای اجسام ضخیمی[۵۵] میباشند که می توان آنها را با آنتی بادی های یوبیکویتین نشاندار کرد. نوریت های swollen در مغز بیماران آلزایمری شامل گرههای پیچ خورده جفت میباشد این در حالی است که در مغز افراد سالم ،این فیلامنتها دیده نمی شود (۴۶,۴٧). یافته هایی دال بر موتاسیون در بیماری١٧ FTDP- [۵۶]که نوعی دیگر از بیماری نورودژنراتیو است(که همراه با تشکیل NFTs است) میرساند که تائو به تنهایی توانایی ایجاد نورودژنراسیون را دارا است. لذا مطالعه مکانیسمهای مولکولی شکل گیری NFTs ممکن است دیدگاهی مهم را در باب نورودژنراسیون در بیماری آلزایمر ارائه می کند (۴۶, ۴٨, ۵١ )گر چه پلاکهای پیری از ویژگیهای بیماری آلزایمر میباشد NFTsدر سطح وسیع تری رخ میدهد و در بیماری نورودژنراتیو دیگر نیز مشاهده می شود که این مطلب بیانگر آن است که پلاکهای پیری در فرایندهای پاتولوژیکی تخصصی بیماری آلزایمر دخیل میباشد در حالی که NFT در فرایندهای عمومی نورودژنراسیون اثر گذار است. NFTs را به عنوان دومین مشخصه بیماری آلزایمر قلمداد می کنند زیرا کمتر ویژه میباشد و علاوه بر آلزایمر در دیگر بیماریهای نورودژنراتیو نظیر١٧ PSP,FTDP- نیز مشاهده می شود (١).
٣-٢: انواع بیماری و ژنهای دخیل در بیماری آلزایمر
بیماری آلزایمر، بیماری پیچیده و از نظر ژنتیکی هتروژن میباشد که پیچیدگی آن بر فقدان الگوی توارثی خاص ، دلالت می کند و هتروژن بودن آن، بیانگر دخالت پلی مورفیسمها و موتاسیونهای موجود در چندین ژن، به همراه عوامل غیر ژنتیکی در این بیماری است )٢،۴٩). به نظر میرسد که نقص شناختی متوسط قبل از بروز بیماری آلزایمر رخ میدهد. نقص شناختی متوسط[۵۷] مرحله ای گذرا بین پیر شدن طبیعی مغز و زوال عقل میباشد و تقویت کننده این دیدگاه است که قبل از بروز بیماری آلزایمر تغییرات سیناپسی رخ می دهند. ضعف سیناپسی به طور عموم در پاتولوژی بیماری آلزایمر دیده می شود و شاخص عملکرد بد سیناپسی در آلزایمر میباشد (۵٠).
داشتن ضعف شناختی متوسط که رخدادی هتروژن میباشد ریسک ابتلا به بیماریهای زوال عقل و از جمله آنها آلزایمر را ده برابر می کند (۴۶،۴٨). از اواخر قرن بیستم بیماری آلزایمر شایعترین دلیل زوال عقل در جمعیت ژاپن توده است. بیش از ٣٠ ژن مختلف که در سراسر ژنوم انسان پراکنده شده اند ممکن است درآبشارهای اتیو پاتولوژیکی[۵۸] بیماری آلزایمر درگیر باشند که منجر به نورودژنراتیو در بیماری آلزایمر می شود (۵١) .
بیماری آلزایمر بر اساس سن شروع آن به دو نوع طبقه بندی می شود که آلزایمر با شروع زودرس[۵۹] (شروع در سنین کمتر از ۶۵ سال) و آلزایمر با شروع دیررس[۶۰](شروع در سنین بیشتر از۶۵ سال) خوانده میشوند. در هر دو نوع بیماری آلزایمر وجود پلاکهای بتا آمیلوئیدی و گره های نوروفیبریلاری از مشخصات بیماری میباشند. سایر فاکتورهای گیجکننده در پاتوژنز بیماری آلزایمر شامل سیکل سلولی معیوب ،بی نظمی در متابولیسم انرژی نورونی به دلیل نقص در فعالیتهای میتوکندریایی و مکانیسمهای التهابی[۶۱] و فشار اکسیداتیو [۶۲]و نقص در عملکرد پروتئوزومها میباشد (٢۶).
بخش عمده موارد بیماری آلزایمر از نوع دیررس میباشد به گونه ای که بیش از ٩٧% بیماران آلزایمری ،از نوع اسپورادیک میباشند و تنها ٣% بیماران آلزایمری از نوع زودرس میباشند پس از سن، سابقه خانوادگی، دومین عامل خطر در این بیماری است (١٢و۵٢).
بررسی جهش های شایع ژن۹۳(MAPT , APOE) در بیماران ایرانی مبتلا به آلزایمر … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین