طبق مقایسه نتایج ضد میکروبی در این پژوهش گزارش می شود که عصارههای متانولی گیاهان بادام کوهی، بومادران، کلپوره، گلپر و مریم گلی و عصاره ترکیبی (بادام کوهی+بومادران) پتانسیل مهارکنندگی بیشتری نسبت به باکتری های گرم مثبت باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس داشتند. زیرا تفاوتهایی که در پوشش سلولی باکتری های گرم مثبت و منفی وجود دارد، انتظار میرود که پاسخ این دو به حلالهای آلی یکسان نباشد [۱۰۲].
مقاومت باکتری های گرم منفی نسبت به عصارههای متانولی حاضر، مطابق با پژوهشهای محققین دیگر میباشد. در مطالعات مربوط به میکروارگانیسمهای مقاوم دو مکانیسم اصلی برای توضیح مقاومت در باکتری ها به خصوص باکتری اشرشیا کلی، سودوموناس و سالمونلا وجود دارد. مکانیسم اول شامل تغییر در ترکیب غشای سلولی به منظور کاهش نفوذ حلال و مکانیسم دوم از طریق انتقال مولکولهای حلال به بیرون دو لایه لیپیدی که باعث کاهش تجمع حلال آلی در غشای داخلی می شود [۱۰۳]. همچنین گزارش شده است که باکتری های گرم منفی در پاسخ به حلالهای آلی و سایر استرسهای محیطی، مرفولوژی و شکل کلی سلول را تغییر می دهند [۱۰۴]. به هم ریختن مرفولوژی سلول نشاندهنده تغییرات بزرگ در متابولیسم و ترکیب غشایی سلول باکتری میباشد [۱۰۵، ۱۰۶].
سطح تحمل ذاتی هر میکروارگانیسم برای یک حلال آلی خاص به طور ژنتیکی تعیین می شود و می تواند تحت تاثیر فاکتورهای محیطی نیز قرار بگیرد. بنابراین عقیده بر این است که تحمل حلال آلی یک ویژگی خاص هر سویه است [۱۰۷].
پژوهش ضد میکروبی حاضر نوعی تست غربالگری است که اثرات مهاری ۵ عصاره مورد بررسی به همراه عصاره ترکیبی بر روی باکتری های گرم مثبت و منفی انتخابی بررسی شد. در این مطالعه، اثرات ضد میکروبی به ۲ روش دیسک دیفیوژن و رقت در آگار بررسی شد. در روش دیسک دیفیوژن از غلظتهای ۱۰۰۰، ۷۵۰، ۵۰۰، ۲۵۰ و ۱۲۵ میلیگرم بر میلیلیتر که مقدار استفاده شده در هر دیسک ۲۰ میکرولیتر عصاره بود، استفاده شد و اثرات آنها با ۷ آنتیبیوتیک استاندارد (کنترل مثبت) و نیز حلال DMSO (کنترل منفی) مقایسه شد. نتایج حاصل نشان میدهد که کلیه عصارهها بر روی باکتری های گرم مثبت تحقیق اثر مهاری دارند و به جز عصاره گیاه کلپوره، سایر عصارهها نیز مانع رشد باکتری های گرم منفی شدند. نتایج آنالیز واریانس حاکی از آن بود که سویههای باکتریایی از نظر حساسیت در برابر اثر بازدارندگی عصارهها دارای اختلاف معنیداری میباشند. نمودارهای مربوط به اثرات ضد میکروبی در فصل سوم قدرت ضد باکتریایی عصارههای متانولی بادام کوهی، بومادران، کلپوره، گلپر، مریم گلی و عصاره متانولی ترکیبی را علیه باکتری ها در غلظتهای مشخص نشان میدهد. نتایج آماری حاصل از مقایسه غربالگری ضد باکتریایی عصارهها نشان داد که بیشترین قطر هاله عدم رشد باکتری به ترتیب مربوط به باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس، و کمترین قطر هاله مربوط به سالمونلا انتریتیدیس میباشد. در تمامی رقتها قطر هاله عدم رشد در عصارهها دارای اختلاف معنیداری با سایر رقتها دارد. حلال مورد استفاده برای آماده سازی عصارهها که به عنوان کنترل منفی مورد آزمون قرار گرفت، هیچ فعالیتی از خود نشان نداد.
این تحقیق نشان داد که عصاره کلپوره تنها در برابر باسیلوس و استافیلوکوکوس اثر مهارکنندگی از خود نشان داد و عصاره بومادران هیچگونه فعالیتی در مهارکنندگی میکروارگانیسم سالمونلا انتریتیدیس نداشت. میتوان اینگونه نتیجه را حاصل مکانیسمهای مقاومتی باکتری سالمونلا انتریتیدیس دانست.
عصاره متانولی ترکیبی و پس از آن عصاره بادام کوهی در مقایسه با سایر عصارهها بر علیه باکتری ها به طور قابل توجهی فعالیت ضد باکتریایی بالاتری نشان دادند. اثر مهارکنندگی عصارههای بومادران و گلپر علیه باکتری های گرم مثبت و باکتری اشرشیا کلی در غلظتهای مشخص تفاوت معنیداری ندارند اما نسبت به فعالیت ضد باکتریایی عصاره بادام کوهی به میزان قابل توجهی پائینتر میباشند (P<0.05). نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد، عصارهها به صورت قابل توجهی روی باکتری های گرم مثبت اثر مهاری دارند که احتمالا حساسیت میکروارگانیسمهای گوناگون به مواد ضد میکروبی به علت ساختار متفاوت میکروارگانیسمها میباشد.
علت حساسیت بیشتر باکتری های گرم مثبت به عصارههای متانولی مورد مطالعه را میتوان به تفاوت در ساختار دیواره باکتری ها ارتباط داد زیرا مشخص شده است که زیاد بودن لایه های پپتید و گلیکان در دیواره گرم مثبتها، آنها را، نسبت به داروها و مواد میکروبکش حساستر از باکتری های گرم منفی نموده است. باکتری های گرم منفی به علت پیچیدگی ساختار دیواره سلولی و به ویژه وجود غشای خارجی و فضای پریپلاسمیک، عموما در برابر مواد و عوامل میکروبکش مقاومت بالایی دارند که نتایج این مطالعه نیز آن را تایید می کند [۱۰۸].
افزایش قطر هاله عدم رشد با افزایش غلظت عصارههای متانولی گیاهان انتخابی در این مطالعه، رابطه مستقیم داشت و نشان از تاثیر غلظتهای مختلف عصاره در اثر ضد میکروبی دارد. در مطالعات متعددی [۱۰۹، ۱۱۰] با تغییر میزان غلظت عصاره، اثرات ضد میکروبی گیاهان تغییر کرده است. غلظت، ویژگیهای ساختاری ترکیبات فنلی از جمله نوع، تعداد و موقعیت گروه های استخلافی در حلقه بنزن، نوع و مکانیسم عمل این ترکیبات در عصارههای گیاهی از عوامل مؤثر در ایجاد اختلاف در فعالیت ضد میکروبی عصارهها میباشند [۱۱۱]. محققین اظهار داشتند که وجود زنجیره پروپنوئیک (-CH=CH-COOH) در مشتقات هیدروکسی سینامیک اسید باعث کاهش قطبیت این ترکیبات نسبت به مشتقات هیدروکسی بنزوئیک اسید و در نهایت ورود راحتتر این ترکیبات به سلول میگردد. از سوی دیگر این زنجیره با زوائد لیپیدی موجود در سطح غشاء واکنش داده و باعث خنثیسازی پتانسیل غشا و ورود راحتتر سایر مواد به سلول میگردد [۱۱۲].
محققین پژوهشهای فراوانی را در زمینه تعیین فعالیت ضد میکروبی عصارههای فنلی استخراجشده از منابع گیاهی مختلف انجام دادهاند. نتایج بهدست آمده از این پژوهشها حاکی از آن است که اثرات ضد میکروبی عصارههای گیاهی عمدتا مربوط به حضور ترکیبات فنلی میباشد. مکانیسمهای مختلفی برای توجیه رفتار ضد میکروبی ترکیبات فنلی بیان شده است. ترکیبات فنلی ضمن تداخل با غشای فسفولیپیدی دو لایهای، نفوذپذیری غشای سلولهای میکروبی را تحت تاثیر قرار داده و موجب خروج ترکیبات درون سلولی میگردند [۱۱۳]. علاوه بر این، این ترکیبات منجر به تغییر در عملکرد غشاء جهت انتقال الکترون و یا دریافت نوترینتها و اختلال در سنتز پروتئین و فعالیت آنزیمها میشوند [۱۱۴].
اثر ضد باکتریایی بالای عصاره ترکیبی حاوی عصارههای متانولی بادام کوهی و بومادران علیه باکتری های مورد مطالعه حکایت از پتانسیل بالای این عصاره برای کنترل میکروبهای مقاوم به دارو دارد. آنالیز فعالیتهای مهاری عصاره بادام کوهی نشانگر آن است که میزان مهار، وابسته به میزان ترکیبات فنلی آن است و در ترکیب با عصاره بومادران اثرات سینرژیک افزایش مییابد.
بررسیها نشان دادهاند که پدیده افزایش یا اثرهای توام فعالیت ضد میکروبی ترکیبات شیمیایی موجود در عصارههای گیاهی دارای اهمیت است و در برخی موارد تفکیک ترکیبات، سبب از دستدادن فعالیت آنها می شود. همچنین ایجاد مقاومت باکتریایی در برابر داروهای ترکیبی مانند عصارههای گیاهی در مقایسه با داروهایی که از یک ترکیب ساخته شده اند، آهستهتر است [۱۱۸-۱۱۵].
در بررسی دیگری مشخص شد، عصاره ارگانو و کران بری اثر ضد میکروب (H. pylori) دارند. مشاهدات نشانگر آن بود که فعالیت ضد میکروبی در مخلوط عصارهها بیش از عصاره هر ادویه به تنهایی بود. همچنین احتمالا به دلیل سینرژیستی فنلهای ارگانو و کران بری، مخلوط آنها مهار بیشتری نسبت به ترکیبات خالص هر ادویه ایجاد نمود. این پژوهشگران پیشنهاد کردند که ممکن است مکانیزم این اثر به دلیل مهار آنزیم اورهآز و مختل نمودن تولید انرژی در باکتری باشد [۱۱۹].
اثر ضد باکتریایی گیاهان مورد مطالعه با مطالعات گذشته مطابقت دارد. تعدادی از مطالعات محققین به شرح ذیل است.
گیاه بادام کوهی روی میکروبهای استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیا کلی، سودوموناس آئروژینوزا و باسیلوس سابتیلیس مؤثر است. بیشترین اثر مهارکنندگی این گیاه مربوط به اثر آن روی استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس بود [۱۱]. اثرات سیتوتوکسیک بومادران به تری ترپنوئیدها و ترکیبات فنلی و فلاونوئیدهای موجود در آن به خصوص کوئرستین و روتنوئید نسبت داده می شود. محققین اظهار داشتند که عصاره کلروفرمی بومادران دارای بیشترین توکسیسیتی بود که می تواند دارای بیشترین فعالیت بیولوژیکی باشد و از آن میتوان جهت استخراج ترکیبات سمی با خاصیت بیولوژیک بهره جست [۱۲۰]. با توجه به مطالعات انجام گرفته بر روی گونه های متفاوت گیاه بومادران و شناسایی مواد مؤثر آن و نوع اثرات این مواد [۱۲۳-۱۲۱] میتوان تصور کرد که اثر کشندگی دوزهای اسانس و عصاره گل بومادران به دلیل فعالیت ترکیب کومارین موجود میباشد. محققان روی اثر ضد باکتریایی گیاه T. Polium مطالعاتی انجام داده و آزمایشهایی به منظور بررسی اثر ضد میکروبی اسانس و عصاره گیاه فوق روی چند میکروارگانیسم انجام شد و به ماهیت ضد میکروبی گیاه پی بردند. Samec و همکاران در سال ۲۰۱۰ نشان دادند که اسانس گیاه T. Arduini روی باکتری های گرم مثبت مثل استافیلوکوکوس اورئوس بیشترین تأثیر مهارکنندگی داشته در صورتی که دارای هیچ گونه اثر بازدارندگی روی باکتری های گرم منفی نظیر E. coli نمی باشد [۲۲]. عصاره گیاه کلپوره روی باکتری های گرم مثبت نظیر استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سوبتیلیس اثر قابل ملاحظهای داشته و روی اشرشیا کلی (گرم منفی) اثری نداشت [۱۰]. این نتایج با نتایج تحقیق حاضر کاملا مطابقت دارد.
مطالعات فراوانی نشان از اثرات ضد باکتریایی عصاره گلپر علیه تعدادی از باکتری های بیماریزا دارد [۱۲۴، ۱۲۵].
اسانس گیاه مریم گلی که در حد فراوان ۱ و ۸-سینئول و آلفا-پینن دارد، علیه ۶ سوش میکروبی معمول و ۳ سوش قارچ بیماریزا اثرات ضد میکروبی قابل توجّهی نشان داده است [۱۲۶]. در مطالعه ای دیگر اثر ضد باکتریال اسانس و عصاره متانولی گیاه S. Muticaulis و همچنین S. Cryptantha بررسی شده که نتایج حکایت از اثر ضد باکتریایی زیاد اسانس در کلونی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس و استرپتوکوکوس پنومونیه موجود در فرآورده های غذایی دارد [۱۲۷]. همچنین خواصّ ضدّ باکتریایی S. Scalared علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس به اثبات رسیده است [۱۲۸].
۴-۱-۲ فعالیت ضد میکروبی حاصل از تست آنتیبیوگرام
افزایش روزافزون مقاومت باکتری ها به آنتیبیوتیکهایی مانند اریترومایسین و تتراسایکلین سبب شده تا تلاش مستمری برای یافتن داروهای جدید ضد میکروبی صورت گیرد. از آن جا که ترکیبات موجود در گیاهان در مقابله با بیماریها به بشر یاری رسانده است، شاید برای غلبه بر بیماریهای باکتریایی یکی از طرق درمان می تواند روی آوردن مجدد به گیاهان باشد [۴۵]. نتایج به دست آمده از عصاره خام قابل مقایسه با آنتیبیوتیکهای استاندارد انتخابی در نمودارهای (شکل ۳-۷، ۳-۸، ۳-۹ و ۳-۱۰) نشان داده شده است. در این مطالعه حساسترین باکتری گرم مثبت، باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و حساسترین باکتری گرم منفی، باکتری اشرشیا کلی میباشد. علت حساس بودن باکتری استافیلوکوکوس اورئوس احتمالا به دلیل وجود ترکیب موکوپپتید در ساختمان دیواره سلولی میباشد اما دیواره باکتری های گرم منفی فقط لایه نازک موکوپپتید را دارند و قسمت اعظم ساختمان دیواره سلولی آنها لیپوپروتئین و لیپوپلیساکارید است به همین علت در مقابل مواد ضد باکتریایی مقاومترند.
به طور کلی، عصارههای متانولی بادام کوهی و ترکیبی در مقایسه با سایر عصارهها علیه تمامی گونه های باکتریایی مورد آزمایش بسیار فعال میباشند. علت تفاوت در تأثیر آنتیبیوتیکی، جنس و گونه های مختلف گیاهی و نحوه عصارهگیری میباشد [۱۳۳-۱۲۹].
تأثیر نداشتن آنتیبیوتیکهای SXT، TMP و P علیه باکتری های باسیلوس سرئوس و اشرشیا کلی و آنتیبیوتیک TMP و P علیه سالمونلا می تواند مؤید مقاوم شدن سویههای باکتری نامبرده باشد در صورتی که عصارههای متانولی ترکیبی، بادام کوهی، بومادران، گلپر و مریم گلی اثرات ضد میکروبی قوی روی این باکتری ها دارند که میتوانند جایگزین مناسب آنتیبیوتیکهای مذکور با منشاء گیاهی شوند. امروزه به دلیل تغییر فرم مقاومتی باکتری ها و مقاوم شدن آنها به آنتیبیوتیکهای معمول گرایش به جایگزینی آنها با آنتیبیوتیکهای نوین میباشد و از بین آنها اخیرا فرآورده هایی با منشا گیاهی که فعالیت ضد میکروبی از خود نشان می دهند جایگاه ویژه پیدا کرده است [۱۳۴، ۱۳۵].
با توجه به این نتایج به نظر میرسد اثرات ضد باکتریایی گیاهان فوق مربوط به مواد مؤثرهای مانند آلکالوئید، ساپونین و تانن موجود در عصاره متانولی گیاهان مورد مطالعه باشد. وجود آنتوسیانین فراوان و تانن در عصاره متانولی بادام کوهی و آلکالوئید و تانن در عصاره متانولی بومادران دلیلی بر فعالیت ضد میکروبی این گیاهان می تواند باشد.
۴-۱-۳ حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC)
حداقل غلظت بازدارندگی از رشد میکروارگانیسمهای زنده (MIC)، کمترین غلظتی است که در آن کاهش در میزان زندهمانی باکتری های تلقیحشده در مقایسه با میزان تلقیح اوّلیّه مشاهده میگردد [۱۳۶]. نتایج حاصل از این تجزیه و تحلیل در جدول ۳-۲ نشان داده شده است.
حداقل غلظت کشندگی از رشد میکروارگانیسمهای زنده (MBC)، کمترین غلظتی است که هیچگونه رشدی بعد از کشت مجدد در محیط مایع نداشته و یا غلظتی که ۹/۹۹% از حجم تلقیح اولیه کشته شوند [۱۳۶]. نتایج حاصل از این تجزیه و تحلیل در جدول ۳-۳ نشان داده شده است.
فعالیت ضد میکروبی عصارههای فنلی مورد مطالعه به روش انتشار در آگار مورد ارزیابی قرار گرفت. این روش کاربرد گستردهای در تعیین فعالیت ضد میکروبی عصارههای گیاهی دارد. بر اساس نتیجههای بهدست آمده، عصارههای الکلی به همراه عصاره ترکیبی اثر بازدارندگی قابل توجّهی بر رشد تعدادی از باکتری های گرم مثبت و گرم منفی در این پژوهش دارند. اثر ضدّ میکروبی هر عصاره بسته به نوع باکتری و غلظت عصاره متفاوت میباشد.
کمترین مقادیر MIC و MBC متعلق به عصارههای متانولی ترکیبی و بادام کوهی علیه ۴ سویه باکتری مورد مطالعه میباشد. یکسان بودن میزان MIC و MBC در عصارههای ترکیبی و بادام کوهی علیه استافیلوکوکوس اورئوس (۸/۷ میلیگرم بر میلیلیتر)، عصاره مریم گلی علیه استافیلوکوکوس اورئوس (۵/۶۲ میلیگرم بر میلیلیتر)، عصاره بومادران علیه سالمونلا انتریتیدیس (۵/۶۲ میلیگرم بر میلیلیتر) و عصاره گلپر علیه سالمونلا انتریتیدیس (۱۲۵ میلیگرم بر میلیلیتر) نشاندهنده قدرت باکتریسیدال عصارهها در رقتهای پائین میباشد به طوری که همان غلظتی که باعث ممانعت از رشد باکتری ها می شود سبب کشتهشدن آنها نیز می شود.
اثر کشندگی عصاره متانولی ترکیبی و بادام کوهی علیه باکتری های مورد مطالعه نشان میدهد که در واقع عصاره بادام کوهی با دارا بودن مقادیر قابل توجهی از ترکیبات فنلی و همچنین خاصیت آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی بالا، می تواند پتانسیل بالایی جهت کنترل میکروبهای مقاوم به دارو و استفاده در صنعت داروسازی به عنوان جایگزین افزودنیهای سنتزی داشته باشد.
در تحقیق حاضر، عصارههای متانولی علیه باکتری باسیلوس سرئوس اثر ممانعت کنندگی از رشد را نشان دادند اما در آزمایش حداقل غلظت کشندگی به استثناء عصارههای متانولی ترکیبی و بادام کوهی، نتیجهای حاصل نشد که می تواند به دلیل کمتر بودن میزان دوز عصارههای تعیین شده از طریق روش رقت در آگار بر میکروارگانیسم باشد. شایان ذکر است که پس از تاثیر عصارههای متانولی بومادران، کلپوره و گلپر علیه باسیلوس سرئوس اگرچه باکتری کشته نشده است ولی تعداد تک کلونیهای باکتری به میزان قابل توجهی کاهش یافته است (حدودا ۵۰% کمتر شده است). این بدان معناست که اگر چه رشد باکتری باسیلوس سرئوس بیشتر از سایر باکتری های مورد بررسی در غلظتهای پائین مهار میگردد، اما جهت اعمال اثر کشندگی به غلظتهای بیشتری از عصارهها نیاز است.
مطالعات نشان دادهاند که ویژگیهای آبدوستی و آبگریزی ترکیبات مؤثره در عصارههای گیاهی نقش بسیار مهمی در تعیین فعالیت ضد میکروبی عصارهها دارد. برقراری تعادل در ویژگیهای آبدوستی و آبگریزی ترکیبات ضد میکروبی جهت عملکرد مناسب آنها در ممانعت از رشد میکروارگانیسمها ضروری میباشد. ویژگیهای آبدوستی، در حلالیت ترکیبات ضد میکروبی در آب به عنوان محیطی برای رشد میکروارگانیسمها و ویژگیهای آبگریزی در نفوذ این ترکیبات به درون غشای میکروبی و برهم کنش آنها با غشا مؤثر میباشد [۱۳۷].
اثر ضد میکروبی عصارههای استخراجشده از چای سبز، زیتون و قهوه توسط لوپز- مالو و همکاران (۲۰۰۵) گزارش شد. این محققان اظهار داشتند، ترکیبات فنلی ضمن برهم کنش با ترکیبات لیپیدی غشای سلولهای میکروبی، منجر به تغییر در نفوذپذیری غشاء و در نهایت خروج ترکیبات درون سلولی میگردند [۱۳۸].
محققین معتقدند که برقراری پیوند هیدروژنی میان گروه های هیدروکسیل در ترکیبات فنلی و اسیدهای نوکلئیک در سلولهای میکروبی می تواند در غیرفعال شدن مولکولهای DNA مؤثر باشد [۱۳۹].
وجود مقادیر زیادی از ترکیبات فنلی در عصارههای متانولی مورد مطالعه بیشک محکمترین دلیل برای اثر ضد میکروبی این عصارهها بر روی میکروارگانیسمهای عامل بیماری میباشند.
وونگ و کیتس (۲۰۰۶)، حضور ترکیبات فنولیک را در عصاره برگ جعفری عامل اصلی فعالیت ضد باکتریایی عصاره در برابر باکتری های گرم مثبت (گونه های لیستریا و میکروکوکوس) و گرم منفی (گونه های اشرشیا و اروینیا) دانستند. آنها اظهار داشتند این ترکیبات با تاثیر بر مولکولهای DNA و تغییر در ساختار آنها، مانع از رشد باکتری ها میگردند. این پژوهشگران، توانایی ترکیبات فنلی در شلاتهکردن فلزات انتقالی و کاهش قابلیت دسترسی زیستی به یونهای فلزی ضمن تشکیل کمپلکس با آنها را از دیگر دلایل در توجیه اثر ضد باکتریایی عصارههای حاصل از دو گیاه جعفری و گشنیز دانستند. علاوه بر این، به عقیده آنها ظرفیت احیاکنندگی عصارههای گیاهی می تواند منجر به کاهش پتانسیل اکسایش-کاهش محیط رشد میکروارگانیسمها و جلوگیری از رشد باکتری باسیلوس سابتیلوس گردد [۱۴۰].
۴-۲ خواص فیتوشیمیایی عصارههای مورد بررسی
۴-۲-۱ فیتوشیمیایی کمی
متابولیتهای ثانویه از بیوسنتز متابولیتهای اولیه به دست میآیند و به عنوان ترکیبات فرعی و انتهایی متابولیسم اولیه در نظر گرفته میشوند. مهمترین متابولیتهای ثانویه آلکالوئیدها، روغنهای ضروری، استروئیدها، لیگنینها، تاننها، فلاونوئیدها و فنلها میباشند [۱۴۱]. ترکیبات فنلی گروه بزرگی از مواد طبیعی گیاهی شامل تاننها، آنتوسیانینها و غیره میباشند که معمولا در میوه ها، سبزیجات، آجیلها، برگها، دانهها، ریشه و سایر قسمت های گیاه دیده میشوند. این مواد منافع قابل توجهی در زمینه مواد غذایی، شیمی، داروسازی و پزشکی با توجه به طیف گستردهای از اثرات مطلوب زیستی از جمله خواص آنتیاکسیدانی دارند [۱۴۲]. اگر چه غالب گیاهان از منابع مهم آنتیاکسیدانها هستند، ولی سمّیّت بسیاری از گیاهان به خاطر وجود ترکیبات فیتوشیمیایی گزارش شده است [۱۴۳].
نتایج غربالگری آزمایشهای فیتوشیمیایی حاصل از ارزیابی آلکالوئید، آنتوسیانین، تانن و ساپونین به ترتیب در جدولهای ۳-۴، ۳-۵، ۳-۶ و ۳-۷ برای عصارههای متانولی مورد مطالعه نشان داده شده است. با توجه به نتایج این تحقیق، گیاهانی که دارای توانایی آنتیاکسیدانی بالایی هستند پتانسیل خنثیکردن رادیکالهای آزاد موجود در بدن را دارند که در این پژوهش، بیشترین خاصیت ضد رادیکالی و ضد اکسیدانی بهترتیب ناشی از عصاره بادام کوهی و بومادران میباشد.
تاکنون تحقیقی در ارتباط با مطالعات فیتوشیمیایی اجزاء تشکیلدهنده عصاره بادام کوهی صورت نگرفته است اما مطالعات فیتوشیمیایی عصارههای گونه های دیگر گیاهان مورد مطالعه به شرح ذیل میباشد.
بومادران حاوی ترکیبات آلکالوئیدی، فلاونوئیدی، استرول، تانن، روتئین و غیره میباشد [۱۴۴]. در بررسی های انجام شده روی گیاه کلپوره مشخص شده که این گیاه حاوی مقادیری تانن، ترپنوئیدها، ساپونین، استرول، فلاونوئیدها، گلیکوزید، آلفا و بتا پینن و لوکوآنتوسیانین است [۲۲، ۱۴۵]. وجود فلاونوئید بههمراه مقداری از تانن و ساپونین در بررسی فیتوشیمیایی گلپر نیز به اثبات رسیده است [۱۴۶]. نتایج محققین با نتایج حاصل از آزمایشات حاضر ارتباط دارد.
۴-۲-۲ ارزیابی محتوی فنل
در سالهای اخیر ثابت شده است که رادیکالهای آزاد مهمترین عوامل اکسیدکننده مواد غذایی (که با روند تخریبی باعث از بینرفتن ارزش غذایی و تغییر در ترکیب شیمیایی آنها میگردد) میباشند [۱۴۷، ۱۴۸]. به طوری که علاوه بر اثرات نامطلوب ارگانولپتیک در محصولات غذایی، با از بینرفتن ویتامینها و اسیدهای چرب ضروری بدن و ایجاد ترکیبات سمی میتوانند منجر به اثرات نامطلوب از قبیل بیماریهای التهابی، دیابت ملیتوس، ایسکمی قلبی و مغزی، سرطان، نقص ایمنی و پیری در بدن انسان بشوند [۱۵۲-۱۴۸].
از بین ترکیبات گیاهی که دارای خواص آنتیاکسیدانی میباشند، ترکیبات فنلی توزیع گستردهای در بسیاری گیاهان دارند. پلیفنلها ساختار شیمیایی مناسبی برای فعالیت پالایشی رادیکالهای آزاد دارند. خصوصیات آنتیاکسیدانی فنلها، ناشی از فعالیت بالای این ترکیبات به عنوان دهنده الکترون یا هیدروژن و توانایی آنها در پایداری، نامتمرکز کردن الکترونهای جفت نشده و نیز شلات یونهای فلزی میباشد. ترکیبات فنلی از طریق اهدا الکترون به رادیکالهای آزاد واکنشهای اکسیداسیون چربی را مهار می کنند [۱۵۳].
در این مطالعه، میزان ترکیبات فنلی عصارههای استخراجشده مورد مطالعه به روش فولین سیوکالتیو اندازه گیری شد. اساس این روش، احیای معرف فولین سیوکالتیو توسط ترکیبات فنلی در محیط قلیایی میباشد که در نهایت منجر به تشکیل کمپلکسهای آبیرنگ با حداکثر جذب در طول موج ۷۶۰ نانومتر میگردد [۱۵۴]. معرف فولین سیوکالتیو به صورت غیر اختصاصی با ترکیبات فنلی واکنش میدهد. علاوه بر این، به جز ترکیبات فنلی، سایر ترکیبات موجود در عصارهها نظیر قندها، آمینواسیدها، ویتامینها، اسیدهای آلی، آمینهای اکروماتیک و ویتامینها نیز قادر به احیاء این معرف میباشند [۱۵۵].
نتایج آنالیز واریانس نشان داد غلظت حلال مورد استفاده جهت استخراج تاثیر معنیداری (P<0.05) بر میزان ترکیبات فنلی عصارهها دارد. این نتایج نشان میدهد میانگین ترکیب فنلی در غلظت ۵۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر عصاره متانولی بادام کوهی، بومادران، کلپوره، گلپر، مریم گلی و آنتیاکسیدان سنتزی اسید گالیک به ترتیب ۰۴۸/۰±۸۹۱/۶، ۰۷۳/۰±۸۴۱/۵، ۰۴۷/۰±۱۹۵/۳، ۰۴۱/۰±۴۳۷/۴، ۰۴۲/۰±۹۸۵/۲ و ۰۸۵/۰±۰۰۳/۷ میلیگرم اسید گالیک در گرم عصاره میباشد. حضور میزان زیاد ترکیبات فنولیک در عصارههای بادام کوهی و بومادران دلیلی بر سطوح بالای فعالیت آنتیاکسیدانی آنها میباشد. در این پژوهش، اختلاف معنیداری در میانگین ترکیبات فنلی میان عصاره متانولی بادام کوهی و آنتیاکسیدان سنتزی اسید گالیک در غلظت ۵۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر مشاهده نشد که این نتیجه حاکی از آن است که برای رسیدن به قدرت آنتیاکسیدانی، میزان فنل در غلظت ۵۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر از عصاره متانولی بادام کوهی معادل همان غلظت از اسید گالیک میباشد. احتمال میرود تفاوت در میزان ترکیبات فنلی عصارهها، به دلیل تفاوت در حلالیت ترکیبات فنلی گونه های گیاهی در حلال مورد استفاده و غلظت حلال باشد. تاکنون تحقیقی در ارتباط با استخراج ترکیبات فنلی و فعالیت آنتیاکسیدانی گیاه بادام کوهی با حلالهای مختلف انجام نشده است اما تحقیقات زیادی در زمینه استخراج این ترکیبات با سامانههای مختلف حلال از سایر گیاهان مورد مطالعه در این پژوهش صورت گرفته است. محققین حضور ترکیبات فنلی را در گیاه بومادران [۱۵۶]، کلپوره [۲۲، ۱۴۵]، گلپر [۱۴۶] و مریم گلی [۱۰۴] به اثبات رسانیدهاند.
پژوهشها نشان دادهاند که روش استخراج، اندازه ذرات ماده، مدت زمان، شرایط نگهداری گیاه، ویژگیهای شیمیایی و ساختاری ترکیبات فنلی، روش و استاندارد مورد استفاده در اندازه گیری ترکیبات فنلی، وجود ناخالصیهایی مانند مومها، ترکیبات لیپیدی، کلروفیلها، ترپنها و نوع حلال مورد استفاده در عصارههای گیاهی از عوامل مؤثر در تعیین مقدار ترکیبات فنلی عصارهها میباشند [۱۵۷].
متانول حلال مؤثرتری برای تخریب دیواره سلولی و آزادسازی ترکیبات فنلی از سلولها میباشد و آنزیم پلیفنل اکسیداز مخرب پلیفنلها، در این محیط خنثی میگردد؛ لذا عصاره متانولی گیاهان بیشترین پتانسیل آنتیاکسیدانی را در مقایسه با بسیاری از حلالها داراست [۱۵۸]. فعالیت آنزیم پلیفنول اکسیداز در عصارههای آبی استخراج شده در دمای محیط، می تواند دلیل دیگری برای پائینبودن محتوی ترکیبات فنلی عصارهها باشد در حالی که این آنزیم در حلالهای الکلی غیرفعال است [۱۵۹].
در گیاهان، فعالیت آنتیاکسیدانی با میزان ترکیبات فنلی رابطه مستقیم دارد [۱۶۰]. مشخص شده است که مصرف روزانه ۱ گرم از یک رژیم غذایی غنی از میوه ها و سبزیجات که حاوی ترکیبات پلی فنلی است دارای اثرات بازدارنده بر جهشزایی و سرطانزایی در انسان میباشد [۱۶۱]. در غلظتهای بالاتر ترکیبات فنلی به دلیل افزایش تعداد گروه های هیدروکسیل موجود در محیط واکنش، احتمال اهداء هیدروژن به رادیکال آزاد و به دنبال آن قدرت آنتیاکسیدانی عصاره افزایش مییابد [۱۶۲]. ترکیبات فنلی در غلظتهای خاص، به طور قابل توجهی میزان تشکیل دیانهای کونژوگه را کاهش میدهد. اهمیت ترکیبات فنلی در صنعت مواد غذایی در حال افزایش است زیرا آنها موجب تاثیر تخریب اکسیداتیو چربی و در نتیجه بهبود کیفیت و ارزش تغذیهای مواد غذایی میگردند [۱۶۳].
۴-۲-۳ ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی
آنتیاکسیدانها بر اساس عملکردشان، به دو گروه اصلی تقسیم میشوند: آنتیاکسیدانهای اولیه و آنتیاکسیدانهای ثانویه [۱۶۴]. آنتیاکسیدانهای اولیه الکترون یا هیدروژن خود را به رادیکالهای آزاد می دهند در حالی که آنتیاکسیدانهای ثانویه به عنوان همیار عمل می کند، یعنی از طریق دادن هیدروژن و بازیابی آنتیاکسیدان اولیه یا جاروبکننده های اکسیژن و عوامل کلاتهکننده نقش خود را ایفا می کنند [۱۶۵].
در سالهای گذشته نیز، تحقیقات زیادی در زمینه خواص آنتیاکسیدانی و آنتیرادیکالی گیاهان صورت گرفته است [۱۶۶]. به علت پیچیدگی ترکیبهای موجود در گیاهان، ایجاد یک رابطه بین فعالیت آنتیاکسیدانی و ترکیبهای گیاهی خاص دشوار است [۱۶۷].
تحقیقات انجام شده درباره بررسی فیتوشیمیایی و ارزیابی خواص ضد میکروبی عصاره های متانولی … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین