۴۹-۴۵
۱۷۶۰
۱۵۳
۸۲
۰
۶۴-۵۰
۲۰۵۶
۲۳۸
۱۴۳
۱۳
۶۵ساله و بیشتر
۷۰۱
۹۱
۴۷
۰
منبع : سال نامه آماری مرکز آمار ایران ۱۳۸۷
۳- جغرافیای اقتصادی استان سمنان
۱-۳- کشاورزی
استان سمنان با داشتن۹۷۴۹۱۰۰ هکتار مساحت مشتمل بر ۵ شهرستان ۱۶ شهر ۱۲ بخش و ۷۸۹ آبـادی دارای سکنه و جمعیتی بـالغ بر ۶۰۰ هزار نفر (۸۷/۰ درصد کشور ) با ۳۵۲۲۴۵ هکتار جنگل و ۳۷۴۱۳۸۶ هکتار مراتـع و ۵۲۷۴۳۶۴ هکتار بیابان و کویر و ۱۹۳۸۸۱ هکتار اراضی کشاورزی که ۱۵۱۹۱۶ هکتـار آن مربوط به زراعت (شامل ۱۱۹۱۷۶ هکتار اراضی آبی و ۳۲۷۴۰ هکتار دیم) و۴۱۹۶۵ هکتار باغی را شامل می گردد . در سال ۱۳۸۴ ، ۸۷۰۲۹۱ تن محصولات زراعی و ۱۸۰۷۰۶ تن محصولات باغی تولید گردید . بعضی از کشاورزان اقدام به کشت محصولات گل خانه ای (۲۱۳ واحد) نظیر سبزی و سیفی جات و گل گیاه و قارچ خوراکی در ۵۵ هکتار از اراضی نمودند که سالانه بیش از ۱۲۰۰۰ تن تولید و با اشتغال بیش از ۸۴۰ نفر جدا از تأمین نیاز استان زمینه صادرات بیش از ۶۰۰۰ تن خربزه۲۰۰ تن انار و ۵۰ تن خیار درختی و . . . را فراهم نمودند .
بررسـی وضـعیت کشـاورزی استان سمنـان حاکـی از آن است کـه در کـل استان ۲۶۲ شرکت تعـاونـی کشـاورزی در سـال ۱۳۸۴ فعـال بـوده و ۴۴۷۲ نفـر عضـو داشته است . (گزارش مدیریت جهاد کشاورزی ، ۱۳۸۶)
۲-۳- صنعت
پاره ای از قابلیت های اقتصادی استان سمنان را می توان در موارد زیر خلاصه کرد :
– وجود بسترهای مناسب و زیرساخت های مورد نیاز در استان برای جذب ، ایجاد و انتقال صنایع از سایر استان ها .
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
– اراضی بلامعارض برای توسعه و استقرار صنایع بزرگ و پذیرش جمعیت و فعالیت از استان های هم جوار و برخورداری از شبکه های انتقال و خطوط اصلی انرژی کشور .
– هم جـواری با استان های بـزرگ و مرکـزی کشور و برخورداری از شبکـه های ارتبـاطـی بیـن منطقه ای مناسب و دست رسی نسبتاً سریع به منطقه شهری تهران .
– برخـورداری از تنـوع اقلیمـی ، ذخـایر طبیعـی و حیات وحـش .
– استقرار ۱۰ شهرک صنعتی و ۱۴ ناحیه صنعتی و استقرار بیش از ۱۵۷۶ واحد تولیدی فعال و وجود صنایع بزرگ در استان .
شرکت شهرک های صنعتی سمنان هم اکنون دارای ده شهرک صنعتی مصوب در سمنان ، دامغان ، شاهرود ، گرمسار ، ایوانکی ، شه میرزاد ، مهدی شهر ، سرخه ، افتر و عبدل آباد می باشد . (اداره صنایع و معادن استان سمنان ، ۱۳۸۶ )
۳-۳- صنایع دستی
استان سمنان از مراکز قابل توجه صنایع دستی کشور است . در این استان انواع صنایع دستی نظیر قالی بافی ، گلیم بافی ، نمدمالی ، سرامیک و سفال سازی و . . . وجود دارد که هر یک از آن ها سوغاتی گران قدر برای بازدید کنندگان از استان به شمار میآیند . مهم ترین صنایع دستی استان عبارت اند از :
قالی بافی : قالی بافی و تـولید قـالی و قـالی چـه از دیـرباز یـکی از تـولیـدات مهـم استان سمنان به شمار می رفته است . این منطقه که در دوران قبل ، دارای استادان زبردست قالی باف و طراح نقش قالی بود و قالیها و قالی چه های ارزنده از دارهای آنان به عمل میآمد . شهرستان مهدی شهر و شهرستان شاهرود از مراکز مهم تولید قالی و قالی چه در استان سمنان به شمار میروند .
گلیم بافی : روستاهای شهرستان گرمسار ، سمنان و روستاهای کندو ، خیج و رضاآباد شاهرود از مراکز تولید اصلی گلیم در استان سمنان هستند .
نمد مالی : یکی دیگر از صنایع دستی که قدمتی دیرینه در استان سمنان دارد ، نمد مالی است . وضعیت فعلی تولید نمد در استان سمنان از نظر کمی و کیفی بسیار مطلوب است و مراکز تولید نمد در استان ، شهرستان سمنان ، دامغان و روستای ابرسیج شاهرود است .
چاپ قلم کار : مهم ترین مرکز چاپ قلم کار در استان در شهـرستان دامغـان قـرار دارد که ماهانه انواع رومیزی پـرده و سفره و سایر محصولات قلم کار تولید و برای صـدور به خارج از کشور آماده می کند .
سفال گری و سرامیک : صنعت سفال گری در استان سمنان از پیشینه معتبر برخوردار است . به طوری که دکتر اریک اشمید هنگام حفاری در اطراف دامغان امیدوار به کشف شهر افسانه های هکاتوم پلیس یا شهر صد دروازه بود ، به مجموعهای از بهترین فراوردههای صنعت گران دو تا سه هزار سال قبل از میلاد مسیح دست یافت . این فراوردهها شامل کوزههای بزرگ به اشکال هندسی و دارای لعاب قهوهای روشن و کرم بودند . در سال های اخیر ، راه اندازی واحدهای آموزش سفال گری و سرامیک در شهرهای سمنان و شاهرود موجب احیا و رشد بیشتر این صنعت در استان شد . در حال حاضر سفال گران استان سمنان در کارگاههای سفال گری و سفال سازی در سطح استان به ساختن گونههایی ارزشمند سفال مشغولند .
دست بافها : دست بافی شامل تولید پردههای سنتی و هنری و حوله و شال گردن و پارچههای متقال زیر ساخت قلم کار است که در استان رایج است . علاوه برآن جاجیم ، چادر شب ، پلاس و چوقا (چوخا) که عمدتاً توسط روستائیان و عشایر تولید میشود ، از دیگر صنایع دست باف مردم استان است . شهرستان سمنان به ویژه سرخه ، مهدی شهر ، روستای فولادمحله و روستاهای شهرستان دامغان و روستاهای بسطام از مراکز تولیدات جاجیم چه و دست باف استان به شمار می روند . (اداره کل صنایع دستی استان سمنان ، ۱۳۸۹)
جدول شماره ۹ = شاخص های اقتصادی در استان سمنان
ارزش