نسبت جنسی
۶/۹۱
۸/۹۴
مأخذ: سرشماری عمومی نفوس و مسکن شهرستان ممسنی، ۱۳۸۵- ۱۳۷۵
روندکاهش نسبت جنسی در بخش مرکزی در دورههای مختلف، نشان دهنده یکسری عوامل است که در این روند مؤثر افتادهاند. مهمترین عامل مؤثر در این کاهش، مهاجرت بوده است، ولی این نسبت در سال۱۳۷۵ به ۶/۹۱ نفر در سال ۱۳۸۵ به ۸/۹۴ رسیده و گویای این واقعیت است که در این مدت بخش مرکزی مهاجرفرستی شدیدی را داشته است، با توجه به این مسأله که در پدیده مهاجرت عموماً مردان و آن هم در گروه های سنی خاص شرکت داشتهاند، ملاحظه می شود که نسبت جنسی شدیداً کاهش یافته است. لذا به دنبال یکسری تغییرات در روند اقتصاد مملکت که احتیاج به نیروی کار ارزان قیمت غیر ماهر را داشته است، مهاجرفرستی در منطقه روند شتابانی به خود گرفته است.
۳- ۲- ۲- ۴- بعد خانوار
خانواده به عنوان یکی از نهادهای اصلی اجتماعی، وظایف متعددی در جامعه روستایی دارد. در خانواده روستایی نوعی ادغام یا پیوستگی کامل بین گروه خانواده و سازمان کار و حرفه وجود دارد، که باعث نوعی استقلال داخلی در زمینه اقتصادی و خانوادگی می شود. این پیوستگی و تداخل در خانواده کشاورزکامل تر است، زیرا از طرفی کشاورزی خصوصاً وقتی دامداری مکمل آن شود، باعث ایجاد کارهای متنوعی می شود که مشارکت زنان و حتی اطفال کم سن و سال را ایجاب می کند و از طرف دیگر کشاورزی سنتی به دلیل بازده ضعیفی که دارد، کارهای جنبی فراوانی ایجاد می کند که خود موجب تقسیم کار بیشتر در درون گروه خانواده می شود. بنابراین در جامعه روستایی خانواده کشاورز در بسیاری از موارد حتی خانواده غیر کشاورز یک واحد تولیدی محسوب می شود. اگر چه تولید به عنوان بخشی از زندگی روزمره تلقی می شود تا به معنی اقتصادی و تجاری آن، معهذا اطلاع و آگاهی از تعداد و بعد خانوار و روند تغییر و تحول آن در دوره های زمانی و در مکانهای مختلف به برنامه ریزان کمک می کند، تا اقدامات موثری در جهت تأمین رفاه عمومی، ایجاد اشتغال و …. خانوارهای روستایی انجام دهند. از آنجایی که تحولات بعد خانوار نمود روشنی از وضعیت تحرک و جابجایی جمعیت را نشان می دهد بنابراین تبیین و بررسی آن ضروری می باشد (شارع پور، ۱۳۷۱: ۴۷).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
جدول ۳- ۱۵-تغییرات بعد خانوارهای بخش مرکزی شهرستان ممسنی به تفکیک دهستان (۱۳۷۵- ۱۳۸۵)
پارامترها
تعداد خانوار
بعد خانوار
دوره آماری منطقه
۱۳۷۵
۱۳۸۵
۱۳۷۵
۱۳۸۵
شهرستان
۳۰۷۷۹
۲۲۹۹۶
۶/۵
۲/۷
بخش مرکزی
۹۳۸۴
۱۰۲۱۲
۳/۵
۴/۴
دهستان بکش ۲
۱۱۹۱
۱۳۹۲
۵/۵
۷/۴
دهستان بکش ۱
۳۰۰۸
۳۷۷۶
۴/۵
۶/۴