نتایج آماری t مستقل نشان داد که بین میزان ضربان قلب استراحت بیماران MS در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در پیش آزمون وجود ندارد (۷۸/۰p=)؛ همچنین، برای این فرضیه از آزمون t همبسته استفاده شد که بین میانگین پیشآزمون و پسآزمون ضربان قلب استراحت آزمودنیهای گروه آزمایش کاهش معنیداری مشاهده شد (۰۰/۰p=)؛ به علاوه، نشان داده شد که میزان ضربان قلب استراحت بیماران MSدر پسآزمون دو گروه آزمایش و گواه تفاوت وجود دارد؛ اما، معنادار نبود (۲۷/۰p=)؛ بنابراین، فرضیه صفر رد می شود.
نمودار۴-۱۰- میانگین ضربان قلب استراحت (beats/ min) در دو گروه آزمایش و گواه.
* تفاوت معنیداری بین پیشآزمون و پسآزمون (۰۵/۰p≤).
۴-۳-۱-۳-۳- فرضیه صفر (H0): “تمرین هوازی بر ضربان قلب در حین راه رفتن بیماران مبتلا به MS تاثیر معنیدار ندارد.”
نتایج آماری t مستقل نشان داد که بین میزان ضربان قلب در حین راه رفتن بیماران MS در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در پیش آزمون وجود ندارد (۹۵/۰p=)؛ همچنین، برای این فرضیه از آزمون t همبسته استفاده شد که بین میانگین پیشآزمون و پسآزمون ضربان قلب در حین راه رفتن آزمودنیهای گروه آزمایش کاهش معنیداری مشاهده شد (۰۰/۰p=)؛ به علاوه، نشان داده شد که میزان ضربان قلب در حین راه رفتن بیماران MSدر پسآزمون دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معنادار وجود دارد (۰۰/۰p=)؛ بنابراین، فرضیه صفر رد می شود.
نمودار۴-۱۱- میانگین ضربان قلب در حین راه رفتن (beats/ min) در دو گروه آزمایش و گواه.
* تفاوت معنیداری بین پیشآزمون و پسآزمون (۰۵/۰p≤).
۴-۳-۱-۳-۴- فرضیه صفر (H0): “تمرین هوازی بر تفاوت ضربان قلب در حین راه رفتن و استراحت بیماران مبتلا به MS تاثیر معنیدار ندارد.”
نتایج آماری t مستقل نشان داد که بین میزان تفاوت ضربان قلب در حین راه رفتن و استراحت بیماران MS در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در پیش آزمون وجود ندارد (۶۳/۰p=)؛ همچنین، برای این فرضیه از آزمون t همبسته استفاده شد که بین میانگین پیشآزمون و پسآزمون تفاوت ضربان قلب در حین راه رفتن و استراحت آزمودنیهای گروه آزمایش کاهش مشاهده شد (۲۵/۰p=)؛ اما، معنیدار نبود. به علاوه، نشان داده شد که تفاوت ضربان قلب در حین راه رفتن و استراحت بیماران MSدر پسآزمون دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معنادار مشاهده نشد (۹۱/۰p=)؛ بنابراین، فرضیه صفر پذیرفته می شود.
نمودار۴-۱۲- میانگین تفاوت ضربان قلب در حین راه رفتن و استراحت (beats/ min) در دو گروه آزمایش و گواه.
* تفاوت معنیداری بین پیشآزمون و پسآزمون (۰۵/۰p≤).
۴-۳-۱-۳-۵- فرضیه صفر (H0): “تمرین هوازی بر شاخص هزینه فیزیولوژیکی بیماران مبتلا به MS تاثیر معنیدار ندارد.”
نتایج آماری t مستقل نشان داد که بین میزان شاخص هزینه فیزیولوژیکی بیماران MS در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در پیش آزمون وجود ندارد (۳۶/۰p=)؛ همچنین، برای این فرضیه از آزمون t همبسته استفاده شد که بین میانگین پیشآزمون و پسآزمون شاخص هزینه فیزیولوژیکی آزمودنیهای گروه آزمایش کاهش معنیداری مشاهده شد (۰۱/۰p=)؛ به علاوه، نشان داده شد که شاخص هزینه فیزیولوژیکی بیماران MSدر پسآزمون دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معنادار وجود دارد (۰۲/۰p=)؛ بنابراین، فرضیه صفر رد می شود.
نمودار۴-۱۳- میانگین شاخص هزینه فیزیولوژیکی (beats/m) در دو گروه آزمایش و گواه.
* تفاوت معنیداری بین پیشآزمون و پسآزمون (۰۵/۰p≤).
۴-۳-۱-۴- فرضیه چهارم
فرضیه صفر (H0): “تمرین هوازی بر ظرفیتهای عملکردی بیماران مبتلا به MS تاثیر معنیدار ندارد.”
۴-۳-۱-۴-۱- فرضیه صفر (H0): “تمرین هوازی بر زمان ده متر راه رفتن بیماران مبتلا به MS تاثیر معنیدار ندارد.”
نتایج آماری t مستقل نشان داد که بین میزان زمان ده متر راه رفتن بیماران MS در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در پیش آزمون وجود ندارد (۵۳/۰p=)؛ همچنین، برای این فرضیه از آزمون t همبسته استفاده شد که بین میانگین پیشآزمون و پسآزمون زمان ده متر راه رفتن آزمودنیهای گروه آزمایش کاهش معنیداری مشاهده شد (۰۰/۰p=)؛ به علاوه، نشان داده شد که زمان ده متر راه رفتن بیماران MSدر پسآزمون دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معنادار وجود دارد (۰۱/۰p=)؛ بنابراین، فرضیه صفر رد می شود.
نمودار۴-۱۴- میانگین زمان ده متر راه رفتن (m/s) در دو گروه آزمایش و گواه.
* تفاوت معنیداری بین پیشآزمون و پسآزمون (۰۵/۰p≤).
۴-۳-۱-۴-۲- فرضیه صفر (H0): “تمرین هوازی بر شش دقیقه راه رفتن بیماران مبتلا به MS تاثیر معنیدار ندارد.”
نتایج آماری t مستقل نشان داد که بین میزان شش دقیقه راه رفتن بیماران MS در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در پیش آزمون وجود ندارد (۳۷/۰p=)؛ همچنین، برای این فرضیه از آزمون t همبسته استفاده شد که بین میانگین پیشآزمون و پسآزمون شش دقیقه راه رفتن آزمودنیهای گروه آزمایش کاهش معنیداری مشاهده شد (۰۰/۰p=)؛ به علاوه، نشان داده شد که شش دقیقه راه رفتن بیماران MSدر پسآزمون دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معنادار وجود دارد (۰۰/۰p=)؛ بنابراین، فرضیه صفر رد می شود.
نمودار۴-۱۵- میانگین شش دقیقه راه رفتن (m/ min) در دو گروه آزمایش و گواه.
* تفاوت معنیداری بین پیشآزمون و پسآزمون (۰۵/۰p≤).
۴-۳-۱-۴-۳- فرضیه صفر (H0): “تمرین هوازی بر زمان تست برخاستن و رفتن بیماران مبتلا به MS تاثیر معنیدار ندارد.”
نتایج آماری t مستقل نشان داد که بین میزان زمان تست برخاستن و رفتن بیماران MS در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در پیش آزمون وجود ندارد (۷۳/۰p=)؛ همچنین، برای این فرضیه از آزمون t همبسته استفاده شد که بین میانگین پیشآزمون و پسآزمون زمان تست برخاستن و رفتن آزمودنیهای گروه آزمایش کاهش معنیداری مشاهده شد (۰۰/۰p=)؛ به علاوه، نشان داده شد که تست برخاستن و رفتن زمانبندی شده بیماران MSدر پسآزمون دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معنادار وجود دارد (۰۱/۰p=)؛ بنابراین، فرضیه صفر رد می شود.
نمودار۴-۱۶- میانگین تست برخاستن و رفتن زمانبندی شده (m/ min) در دو گروه آزمایش و گواه.
* تفاوت معنیداری بین پیشآزمون و پسآزمون (۰۵/۰p≤).
۴-۳-۱-۴-۴- فرضیه صفر (H0): “تمرین هوازی بر حداکثر اکسیژن مصرفی بیماران مبتلا به MS تاثیر معنیدار ندارد.”
نتایج آماری t مستقل نشان داد که بین میزان حداکثر اکسیژن مصرفی بیماران MS در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در پیش آزمون وجود ندارد (۰۸/۰P=)؛ همچنین، برای این فرضیه از آزمون t همبسته استفاده شد که بین میانگین پیشآزمون و پسآزمون حداکثر اکسیژن مصرفی آزمودنیهای گروه آزمایش افزایش معنیداری مشاهده شد (۰۰/۰P=)؛ به علاوه، نشان داده شد که حداکثر اکسیژن مصرفی بیماران MSدر پسآزمون دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معنادار وجود دارد (۰۰/۰P=)؛ بنابراین، فرضیه صفر رد می شود.
نمودار۴-۱۷- میانگین حداکثر اکسیژن مصرفی (m/ min) در دو گروه آزمایش و گواه.
* تفاوت معنیداری بین پیشآزمون و پسآزمون (۰۵/۰p≤).
۴-۳-۱-۵- فرضیه پنجم
۴-۳-۱-۵-۱- فرضیه صفر (H0): “تمرین هوازی بر درصد چربی بدن بیماران مبتلا به MS تاثیر معنیدار ندارد.”
نتایج آماری t مستقل نشان داد که بین میزان درصد چربی بدن بیماران MS در دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری در پیش آزمون وجود ندارد (۹۸/۰p=)؛ همچنین، برای این فرضیه از آزمون t همبسته استفاده شد که بین میانگین پیشآزمون و پسآزمون درصد چربی بدن آزمودنیهای گروه آزمایش کاهش معنیداری مشاهده شد (۰۰/۰p=)؛ به علاوه، نشان داده شد که درصد چربی بدن بیماران MSدر پسآزمون دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معنادار وجود دارد (۰۰/۰p=)؛ بنابراین، فرضیه صفر رد می شود.
نمودار۴-۱۸- میانگین درصد چربی بدن (درصد) در دو گروه آزمایش و گواه.
* تفاوت معنیداری بین پیشآزمون و پسآزمون (۰۵/۰p≤).
فصل پنجم
خلاصه، بحث و نتیجه گیری
۵-۱- مقدمه
این فصل به بحث و بررسی در مورد یافتههای پژوهش می پردازد. در ابتدای فصل خلاصه پژوهش گزارش شده، سپس نتایج پژوهش بحث و بررسی خواهد شد. در انتها نیز پیشنهاداتی برگرفته از پژوهش و همچنین پیشنهاداتی برای تحقیقات آینده بیان خواهد شد.
۵-۲- خلاصه پژوهش
مولتیپل اسکلروز (MS) یک بیماری مزمن دمیلیناسیون سیستم اعصاب مرکزی و غیر قابل علاج است که عوارض و مشکلات فراوانی برای بیماران مبتلا ایجاد نموده و آنها را به سوی ناتوانی حرکتی سوق میدهد. در چند دهه اخیر شیوعMS افزایش یافته است. این بیماری یک بیماری مزمن که به صورت شایع در بالغین جوان دیده می شود. حوزه تحقیقاتی علوم ورزشی به عنوان یکی از متولیان سلامت و بهداشت جامعه، با توجه به توسعه و پیشرفتی که پیدا کرده است. امروزه همگام با علوم دیگر در یافتن روشهای درمانی برای بهبود اختلالات ناشی از بیماریها و آسیبهای ورزشی و بهبود وضعیت سلامتی افراد جامعه می کوشد. با توجه به اهمیت درمانهای تکمیلی، در این پژوهش به بررسی اثربخشی تمرین هوازی بر روی برخی عوامل خطرزای بیماری شریان کرونری، ظرفیتهای عملکردی و درصد چربی بدن بیماران مبتلا به MS پرداخته شد. آزمونیهای این پژوهش ۱۵ نفر زن مبتلا به MS بودند که پس از دارا بودن شرایط و تمایل جهت شرکت در پژوهش به طور تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش جای گرفتند. از نمونههای خونی، تستهای عمکلردی (شش دقیقه راه رفتن، ده متر راه رفتن، زمان تست برخاستن و رفتن، تست پله کالج کونیز)، شاخص هزینه فیزیولوژیکی و کالیپر به ترتیب جهت اندازه گیری فاکتورهای خطرزای بیماری شریان کرونری (کلسترول، LDL، HDL و تریگلیسرید)، ظرفیتهای عملکردی (استقامت راه رفتن، سرعت راه رفتن، تعادل، حداکثر اکسیژن مصرفی)، میزان هزینه فیزیولوژیکی و میزان درصد چربی بدن آزمودنیهای دو گروه استفاده شد.
در ابتدا آزمودنیهای دو گروه جهت ارزیابی در پیشآزمون تستها را انجام دادند. سپس گروه آزمایش پروتکل تمرینی را به مدت ۸ هفته، هفتهای ۳ جلسه که شامل تمرینات هوازی روی تردمیل را اجرا کردند. پس از اتمام پروتکل تمرینی آزمودنیهای دو گروه جهت ارزیابی در پسآزمون تستهای مورد نظر را انجام دادند. این پژوهش به صورت نیمه تجربی صورت گرفت و از طرح پیشآزمون و پسآزمون در آن استفاده شده است. کلیه اطلاعات و داده های خام بدست آمده از آزمودنیها و نیز فردی آزمودنیها توسط نرمافزار ۱۹SPSS تجزیه و تحلیل قرار گرفت. حداقل سطح معنیداری نیز ۰۵/۰ ≥α در نظر گرفته شده و آزمونهای آماری که از آن استفاده شد، آزمون t همبسته و t مستقل برای مقایسه نتایج قبل و بعد درمان بین گروهی و درون گروهی بوده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل نهایی به شرح زیر میباشد. بین میانگین متغیرهای خونی، فشار خون، ظرفیتهای عملکردی، شاخص هزینه فیزیولوژیکی و درصد چربی بدن گروه گواه در پیشآزمون و پسآزمون تفاوت معنیداری وجود نداشت. انجام برنامه تمرین هوازی منتخب تاثیر مثبت و معنیداری بر برخی عوامل خطرزای بیماری شریان کرونری (کلسترول، LDL، HDL و تریگلیسرید)، فشار خون (سیستولیک و دیاستولیک)، ظرفیتهای عملکردی (استقامت راه رفتن، سرعت راه رفتن، تعادل و حداکثر اکسیژن مصرفی)، شاخص هزینه فیزیولوژیکی، درصد چربی بدن گروه آزمایش داشته است. بین میانگین دو گروه گواه و آزمایش از لحاظ متغیرهای بیماری شریان کرونری (کلسترول، LDL، HDL و تریگلیسرید)، فشار خون (سیستولیک و دیاستولیک)، ظرفیتهای عملکردی (استقامت راه رفتن، سرعت راه رفتن، تعادل و حداکثر اکسیژن مصرفی)، شاخص هزینه فیزیولوژیکی، درصد چربی بدن در پیشآزمون، تفاوت معنیداری وجود نداشت؛ اما، در همه موارد ذکر شده در پسآزمون تفاوت معنیداری وجود داشت.
۵-۳- بحث
پژوهش های کارشناسی ارشد درباره اثر تمرینات هوازی بر برخی از عوامل خطرزایبیماری شریان کرونری در … – منابع مورد نیاز برای مقاله و پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین