گروه ۲: ۳۰ دندان برای سمان شدن با گلاس یونومر حاوی ACP
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
گروه ۳: ۳۰ دندان برای سمان شدن با گلاس یونومر
( GI, GC CORPORATION,Gold Label, Tokyo, Japan) در شرایط ترموسایکیلینگ به تعداد ۵۰۰۰ سیکل بین ° ۵ و° ۵۵ سانتیگراد قرار داده شد (معادل ۲ سال ) به این صورت که نمونهها به مدت ۳۰ ثانیه در هر دما باقی می ماندند و زمان انتقال بین محفظه های آب نیز ۳۰ ثانیه بود(۵۵).
گروه ۴: ۳۰ دندان برای سمان شدن با گلاس یونومر حاوی ACP در شرایط ترموسایکیلینگ در نظر گرفته شد.
شکل ۱-۲ سمان گلاس یونومر
( GC CORPORATION,Gold Label, Tokyo, Japan)
برای کست کردن نمونه ها از لوله های PVC با قطر خارجی ۵/۱ سانتی متر و ارتفاع ۲ سانتی متر به عنوان قالب استفاده شد. سطح داخلی لوله ها بوسیله وازلین چرب شد تا بعد از سخت شدن آکریل ، بلوک آکریلی به راحتی جدا شود . با توجه به اهمیت بالای مانت شدن نمونه ها در مطالعه حاضر روی سطح ریشه دندان ها به وسیله فرز فیشور توربین اندرکات ایجاد شد تا نمونه ها به خوبی با آکریل درگیر شده و در نتیجه حین وارد شدن نیرو از هر گونه حرکتی در داخل بلوک آکریلی جلوگیری شود .
لوله ها با آکریل صورتی خود سخت شونده (اکروپارس- ایران ) با قوام شل پر شده و نمونه ها در زیر ناحیه ی CEJ در مرکز بلوک آکریلی مانت شدند به طوریکه محور طولی هر دندان کاملا عمود بر افق باشد . جهت صحت این کار از سورویور استفاده شد به طوریکه هنگام قرار دادن نمونه ها در دستگاه
Universal Testing Machine ، کراس هد کاملاً عمود بر بند ها باشد.
شکل ۲-۲: نمونه های ثابت شده
بندینگ نمونه ها
در این مطالعه از سمان سلف کیور گلاس یونومر
(GI, GC CORPORATION,Gold Label, Tokyo, Japan) و بندهای استاندارد دارای تیوب در سمت باکال و sheath در سمت لینگوال (Dentaurum, Pforzheim, Germany) در تمام گروهها استفاده شد.
ACP به روش زیر سنتز شد: کلسیم نیترات (۳۶٫۱۵ g; 98%, Merck PROLABO) به صورت حل شده در آب تهیه شده و سپس دی آمونیوم هیدوژن فسفات (۹۹%, Merck Company) به آرامی اضافه شده و با شدت مخلوط گردید. پس از طی روند aging در دمای اتاق، رسوب به دست آمده در دستگاه freeze-drier (Alpha 1-2 LD Germany) ، به مدت ۱۰ ساعت خشک شد که حاصل آن پودرACP بود . سپس بررسی ساختار پودر به دست آمده با انجام آزمایشات XRD، FT-IR و SEM صورت گرفت. ACP سنتز شده به میزان ۵/۱ % به پودر GI اضافه شد (۳۴).
مراحل آماده سازی سطح دندان و بندینگ بند ها طبق دستور کارخانه سازنده به صورت زیر انجام شد.
الف: ابتدا سطح دندان ها توسط برس (bristle brush) آب و پودر پامیس بدون فلوراید و روغن به مدت ۲۰ ثانیه تمیز و سپس با پوار آب (عاری از روغن) شسته و با پوار هوا(عاری از رطوبت و روغن) خشک شد.
ب : از آنجاییکه بند ها برای دندان های مولر سوم وجود ندارند بهترین سایز از بند های مولر اول پایین انتخاب شده و با دقت روی تاج هر دندان توسطS.S Band seater آداپته گردید.
فرد سمان کننده با فرد انتخاب کننده بند ها متفاوت بود.
ج: در هر دو گروه میزان مخلوط کردن پودر و مایع برای سمان سلف کیور GI
(GI, GC CORPORATION,Gold Label, Tokyo, Japan) و ACP مطابق با دستور کارخانه تولید کننده صورت گرفت.
د: سپس هر بند به دقت بر روی تاج مولر پوزیشن داده شد و توسط یکی از مجریان کاملاً در محل فشرده شد، سمان اضافی با رل پنبه تمیز شده و به نمونه ها برای ۱۰ دقیقه دردمای اتاق فرصت setting داده شد.
ذ: سپس نمونه ها در آب مقطر و درون انکوباتور با دمای ۳۷ درجه به مدت ۴۸ ساعت نگهداری شدند(شکل۳-۲). برای دو گروه از نمونه ها (گروه ۱ و ۲ ) پس از این زمان و برای دو گروه دیگر (گروه ۳ و ۴ ) پس از ترموسایکلینگ (معادل ۲سال) (شکل۴-۲) ، استحکام گیر بند با بهره گرفتن از دستگاه
Universal testing machine (Zwick Z250,Germany) ارزیابی شد.
شکل۳- ۲: نمونه های قرار گرفته در انکوباتور
شکل۴-۲: نمونه های قرار گرفته در دستگاه ترموسایکلینگ
انجام تست استحکام گیر( Retentive Strength)
برای اندازه گیری استحکام گیر بند های متصل شده به دندان ها نمونه ها در آزمایشگاه خواص مواد دانشکده فنی مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد توسط Universal tetsing Machine
(Zwick Z250,Germany) مورد آزمایش قرار گرفت.
برای انجام تست مورد نظر نیاز به طراحی مجموعه ای جهت اتصال با سنسور لودسل دستگاه بود تا رابطی مناسب و قابل اعتماد برای اندازه مقدار دقیق استحکام گیر سمان باشد لذا این مجموعه به شرح زیر طراحی شد :
این مجموعه از ۱۳ قطعه مختلف تشکیل شد. به منظور جلوگیری از سایش رزوه ها و پیچ ها در اثر تکرار های زیاد، از استیل ضد سایش به عنوان متریال قطعات استفاده شد.
با طراحی و ساخت این مجموعه، امکان تنظیم دقیق فواصل و انتقال نیروها به شکل درست و مطمئن برای اندازه گیری استحکام گیر سمان در اختیار قرار گرفت . با توجه به اینکه زایده های دو طرف بندها نسبت به یکدیگر متقارن و در یک موقیعت نیستند این مجوعه فیکسچر بطور کاملاً دقیق با در اختیار قرار دادن حرکت عمودی و حرکت افقی برای اتصال بازوهای مجموعه به تیوب باکال و sheath لینگوال بند برای هر طرف بصورت کاملاً مستقل امکان تنظیم دقیق و عمود نیروها را فراهم کرد و بعد تنظیمات نهایی ، آنها را در محل خود محکم و ثابت نمود.(شکل ۳-۲)
شکل ۵-۲: قطعه رابط ساخته شده برای انجام تست استحکام گیر
نمونه ها پس از مانت شدن در جیگ مخصوص، در دستگاه قرار گرفته و با سرعت کراس هد۱mm/min استحکام گیر ارزیابی شد. هر نمونه از طریق بازو های قرار گرفته در زیر تیوب باکالی و شیت لینگوال تحت نیرو قرار گرفت. اعمال نیرو آنقدر ادامه می یافت تا بند از روی دندان برداشته شود.
نیروی لازم برای جدا سازی بند ها بر حسب نیوتن (N) توسط دستگاه محاسبه شد. برای بدست آوردن استحکام گیر بر حسب مگاپاسکال (Mpa) اعداد به دست آمده بر حسب نیوتن بر مساحت بند ها
( مساحت هر بند با بریدن بند و احتساب سطح آن جداگانه محاسبه شد) بر حسب میلیمتر مربع تقسیم شدند.
در نهایت استحکام گیر پیوند در گروه ها بر اساس مگاپاسکال گزارش شدند. حداکثر نیروی دبندینگ از روی منحنی stress-strain رسم شده توسط نرم افزار کامپیوتر تفسیر شد نه از روی قطع شدن خط یکنواخت خطی ، چرا که این مسئله برای ارزیابی هدف ما در این نمونه ها مناسب نبود. (شکل۴-۲)
شکل۶-۲ انجام تست استحکام گیر
شکل ۷-۲ :دستگاه Universal tetsing Machine
(Zwick Z250,Germany)
یافته ها
در این مطالعه استحکام گیر بند های فلزی ارتودنسی متصل به مینای دندان توسط سمان های GI و GI حاوی ACP در ۴ گروه مختلف شامل هر گروه ۳۰ تایی از دندان های مولر سوم فک پایین ، محاسبه گردید.
اعداد بدست آمده بر حسب مگاپاسکال محاسبه و مقایسه گردید. قبل از مقایسه مقادیر استحکام گیر بین گروه های مختلف، برای بررسی پراکندگی داده ها، آزمون نرمالیتی کلموگروف – اسمیرنوف انجام شد. بر طبق آن نمونه ها دارای توزیع نرمال بودند ( µ< 1/ .)
جدول۳-۱ بررسی نرمال بودن پراکندگی داده ها
N
Mean