بنابراین ملاحظه میکنید که حتی مسائل جایگشتی نیز برای GA مسائل غیرقابل حلی نیستند (شاهحسینی، موسوی و ملاجعفری، ۱۳۹۱؛ Wikipedia, 2013).
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
نتیجه گیری
همانطور که گفته شد، در شرایط عدم قطعیت ممکن است یکسری از پارامترها تغییر کنند. بنابراین باید در این شرایط بتوان به جوابهایی رسید دارای بهینگی باشند. به جوابهایی که در شرایط عدم قطعیت بتوانند بهینگی خود را حفظ کنند، «جوابهای پایدار» گفته می شود.
الگوریتم ژنتیک یکی از پرکاربردترین الگوریتمهای فراابتکاری میباشد که برای حل مسائل بهکار میرود.
در روش پیشنهادی این پایان نامه، «معلوم نبودن تقاضای مشتریان» یکی از متغیرهای محیطی است که باعث به وجود آمدن شرایط عدم قطعیت می شود. سعی ما بر این است که بتوانیم با بهره گرفتن از الگوریتم ژنتیک در شرایط عدم قطعیت (معلوم نبودن تقاضای مشتریان) به جوابهای پایدار برسیم.
در فصل سوم، مروری بر مسأله مسیریابی وسایل نقلیهی غیرقطعی میکنیم.
فصل سوم
مروری بر مسأله مسیریابی وسایل نقلیهی غیرقطعی
مقدمه
همانطور که در فصل دوم گفته شد، عدم قطعیت یکی از مهمترین پدیدههایی است که در حل مسائل مهندسی وجود دارد. شبکه های حملونقل به دلیل وجود اثر متقابل انسان-سیستم، وضعیت جغرافیایی و محیطی، پارامترهای ورودی، الگوی فعالیت کاربران و تقاضای سفرها، رفتار رانندگان و تغییر در کاربری زمین دچار عدم قطعیت هستند و مطالعات در زمینه این عدم قطعیتها، نزدیک به دو دهه است که در حال انجام است (افندیزاده، غفاری و کلانتری، ۱۳۹۰د).
انواع بسیاری از عدم قطعیتها وجود دارند. برخی از این عدم قطعیتها عبارتند از: عدم قطعیت در زمان توزیع، عدم قطعیت در تقاضاهای آنلاین و زمان سفر نامعلوم ، عدم قطعیت در تقاضای سفر و عرضه، عدم قطعیت در تقاضای متغیر و عدم قطعیت در تقاضای تصادفی.
ما در این فصل، مروری بر کارهای انجام شده در زمینه VRP در شرایط عدم قطعیتهای مختلف میکنیم.
عدم قطعیت در زمان توزیع
عدم قطعیت در زمان توزیع، در بسیاری از تحقیقات قبلی متخصصان و دانشمندان مورد مطالعه قرار گرفته است (Zheng, 2012). ری[۱۴۷] و همکاران (۲۰۰۵) زمان تحویل قطعی را در طـراحی تصمیم گیری زنجیره تأمین در نظر گرفتند، ولی اتفاقا زمان توزیع عملا نادیده گرفته شد. همچنین برای هنگامی که رویدادهای جدید رخ میدهد، برنامه بهینهسازی مجدد پیشنهاد شد (Xiang et al., 2008).
مسأله فروشنده دورهگرد (TSP) با زمانهای سفر مختلف (اما نه احتمالی) مورد بررسی قرار گرفت (Alfa, 1987). لاپورت[۱۴۸] و همکاران (a1992) زمان سفر تصادفی را مورد بررسی قرار دادند و تحلیل سناریو از زمان سفر متفاوت(Huisman et al., 2004)، بهکار برده شد.
عدم قطعیت در تقاضاهای آنلاین و زمان سفر نامعلوم
با توجه بهVRP پویا، تقاضاهای آنلاین و زمان سفر نامعلوم با بهره گرفتن از روش دقیق (Chen & Xu, 2006; Yang et al., 2004; )؛ با بهره گرفتن از روش اکتشافی (Fleischmann et al., 2004; Regan et al., 1996) و با بهره گرفتن از روش فراابتکاری (Gendreau et al., 1994; Haghani & Jung, 2005) حل شد.
عدم قطعیت در تقاضای سفر و عرضه
عدم قطعیتهای موجود در شبکه های حملونقل را به دو دسته کلی زیر تقسیم می نمایند: «تغییرات تقاضای سفر» و «تغییرات عرضه» (Sumalee et al., 2006). در مطالعاتی از فرض توزیع پواسن برای تقاضا به منظور ارائه روشی تحلیلی برای برآورد میانگین و واریانس زمان سفر مسیر استفاده شد (Sumalee et al., 2006; Watling et al., 2005). اکسوری[۱۴۹] (۲۰۰۵) نیز با فرض توزیع نرمال برای تقاضا، رابطهای تحلیلی برای برآورد میانگین و واریانس، تابع هدف تعادل استفاده کننده را ارائه نموده است.
فرض مهم دیگر در این زمینه، در نظر گرفتن توزیع نرمال برای جریان در مسیرها و کمانها است. مجموعه مطالعات فوق در چارچوب برآورد شاخص های مختلفِ قابلیت اطمینان شبکه، تعریف شده اند (افندیزاده، غفاری و کلانتری، ۱۳۹۰الف).
چن و همکاران نیز در سال ۲۰۰۸ دو شاخص قابلیت اطمینان کاهش تقاضا[۱۵۰] و قابلیت اطمینان پاسخ گویی به تقاضا[۱۵۱] را از مطالعاتی (Du & Nicholson, 1997; Heydecker & Lam & Zhang, 2007) بهعنوان شاخص های قابلیت اطمینان مرتبط با تقاضا معرفی کردند. شاخص اول نشاندهنده احتمال آن است که شبکه بتواند نسبتی از تقاضا را در سطح سرویس مشخص تحمل کند. شاخص دوم نشان دهنده احتمال آن است که نرخ کاهش جریان به دلیل تخریب شبکه، کمتر از مقدار غیر قابل تحمل در شبکه کاهش یافته باشد (افندیزاده، غفاری و کلانتری، ۱۳۹۰الف).
عدم قطعیت در تقاضای متغیر
عدم قطعیت در تقاضا نیز یکی از مهمترین منابع وجود عدم قطعیت در شبکه های حملونقل است. از سوی دیگر مدلها و ابزارهای پیش بینی تقاضای آینده، خود دارای دقتهای مختلفی هستند. بر این اساس، در مطالعات مختلف برای ارزیابی اثر تقاضای متغیر در برآوردهای شبکه، از فرضیاتی مانند درنظر گرفتن توزیعهای احتمالاتی، بازهها و مجموعههای عدم قطعیت استفاده شده است (افندیزاده، غفاری و کلانتری، ۱۳۹۰ب).
در طراحی شبکههـای حملونقل، با یک مسأله دو سطحی روبرو هستیـم که مسـألهی سطح بالای آن، سـعی در مینیممکردن تابع هدف طراحی در شرایط محدودیت بودجه دارد و سطح پایین آن، تخصیص تعادلی است (Yang & Bell, 1998). تابع هدف طراحی توسط برنامهریزِ سیستم مشخص می شود، و می تواند شاخصی از تراکم، قابلیت اطمینان، آلودگی و … باشد (Yang & Bell, 1998). الگوریتم« فرانک ولف» برای انجام تخصیص تعادلی اسـتفاده می شود (Leblanc, 1975). به دلیل اینکه مسأله تخصیص تعادلی یک مسأله غیرخطی و غیرمحدب میباشد، حل آن با بهره گرفتن از روشهای یافتن بهینه معمول دشوار است (Ukkusuri, 2005). یکی از اولین روشها برای حل آن، روش شاخه و کران است که برای طراحی شبکه، برای حل یک مدل برنامه ریزی غیرخطی ترکیبی عدد صحیح ارائه شد(Leblanc,1975). بر همین اساس برای حل مسأله طراحی شبکه، الگوریتمهای فراابتکاری از قبیل: الگوریتم ژنتیک، الگوریتم کلونیمورچگان[۱۵۲] (ACA)، جستجوی ممنوعه[۱۵۳] (TS)، شبیهسازی تبربد[۱۵۴] (SA) (Magnanti, & Wong, 1984; Xiong & Schneider, 1995; Solanki, 1998; Poorzahedy & Abulghasemi; 2005 ) بــهکار گرفته شدند. همچنین پورزاهدی[۱۵۵] و روحانی[۱۵۶] در سال ۲۰۰۷ الگوریتم کلونیمورچگان را با الگوریتمهای ژنتیک، شبیهسازی تبرید و جستجوی ممنوعه به صورت ترکیبی[۱۵۷] استفاده کردند و موثر بودن عمل ترکیب، برای حل این مسأله مورد تایید قرار گرفت (افندیزاده، غفاری و کلانتری، ۱۳۹۰ب).
بخش دیگری از مطالعات تقاضای متغیر نیز در چارچوب بهینه سازی استوار (RO)[158] انجام شده است. این روش نیز یکی از روشهای نوین حل مسائل برنامه ریزی در شرایط عدم قطعیت است که کنترل میزان عدم قطعیت وارد شده به مسـأله را در نظر میگیرد. تفـاوت عمده این روش با روش برنامه ریزی احتمالاتی (SP)[159] در کاربرد آنها است. SP میانگین تابع هدف را در شرایط عدم قطعیت بهینه مینماید در حالی که RO ممانهای بالاتری را برای این منظور در نظر میگیرد (افندیزاده، غفاری و کلانتری، ۱۳۹۰الف).
در بهینهسازی استوار، اغلب از مجموعههای عدم قطعیت مانند عدم قطعیت جعبه ای[۱۶۰]، عدم قطعیت بیضوی[۱۶۱]، عدم قطعیت سناریو مبنا و غیره استفاده شده است. در برنامه ریزی احتمالاتی روشهایی برای تبدیل مسأله برنامه ریزی با این عدم قطعیتها به مسأله قطعی معادل به نام« مسأله متقابل استوار»[۱۶۲] ارائه شده که بن تال[۱۶۳] و همکاران (۲۰۰۶) آنها را ارائه نموده اند (افندیزاده، غفاری و کلانتری، ۱۳۹۰الف).
با فرض عدم قطعیت بیضوی برای مدلسازی نواسانات تقاضای روزانه، به منظور طراحی شبکه پیوسته از روشی مبتنی بر شبیهسازی به نام الگوریتم تولید تقاضا[۱۶۴] استفاده شد (Yin & Lawphongpanich , 2007). این الگوریتم در هر گامِ مسأله، یافتن بدترین تقاضا و همچنین طراحی شبکه را تا رسیدن به همگرایی انجام میدهد.
همچنین در مطالعه ای، با فرض وقوع سناریوهای مختلف تقاضا، که نسبت به یکدیگر اولویتی ندارند، مسأله طراحی شبکه گسسته نیز با استفاده الگوریتم تولید تقاضا حل شده است (Yin, Lou & Lawphongpanich, 2009). این مطالعه برای حل مسأله بهبود شبکه در شرایط تقاضای متغیر با بهره گرفتن از تخصیص تعادلی احتمالاتی، سه روش بهینهسازی «آنالیز حساسیت»، «سناریو مبنا» و «مدل حداکثر -حداقل» را ارائه نمود. روش اول برای استفاده در شرایط وجود تغییرات تقاضای اندک مانند تغییرات روزانه مناسب است. روش دوم برای برنامه ریزی بر اساس سناریوهای مختلف با احتمال وقوع معلوم و روش آخر برای طراحی برای بدترین حالت مناسب است (افندیزاده، غفاری و کلانتری، ۱۳۹۰الف).
به طور کلی، عمده مطالعات انجام شده در زمینه عدم قطعیت در شبکه های حملونقل، در چارچوب ارزیابی قابلیت اطمینان انجام شده است. ال دیک[۱۶۵] و همکاران در سال ۲۰۰۶، آنالیز قابلیت اطمینان شبکه را به صورت اندازه گیری قابلیت شبکه در انجام نقشهای استاندارد یا حدود مجاز آن (که توسط کاربر مشخص شده) تعریف می کنند که به دلایل بازگشتپذیر یا بازگشتناپذیر بسته به شدت و تناوب آن دچار تغییر می شود (افندیزاده، غفاری و کلانتری، ۱۳۹۰ب).
در مطالعات مختلف، با درنظر گرفتن فرضهایی در زمینه تغییرات مورد نظر بر عرضه و یا تقاضا، شاخص های ارزیابی قابلیت اطمینان شبکه برآورد می شود. این شاخص ها که نشان دهنده کیفیت شبکه در شرایط وقوع عدم قطعیتها هستند، میتوانند در مسائل مختلف از جمله مسأله طراحی شبکه مورد استفاده قرار گیرند (چن و همکاران،۲۰۰۲).
روش حل رایج برای در نظر گرفتن اثر تقاضای متغیر، استفاده از شبیهسازی است (Asakura et al., 1991; Chen et al., 2002 ). همچنین در مطالعاتی، اثر تغییرات تقاضا با بهره گرفتن از روشی تحلیلی و با تعیین تابع چگالی، احتمال کل زمان سفر مدلسازی شده است (Watling et al., 2005; Lo et al., 2008). به عنوان مثال از فرض توزیع پواسن و از فرض توزیع نرمال برای تقاضا استفاده شد (Watling et al., 2005; Ukkusuri, 2005). در مطالعاتی (Lo et al., 2008)، فرض کردند که کل تقاضای سفر شامل دو بخش مسافران دائمی و غیردائمی است. تقاضای مسافران غیردائمی به صورت احتمالاتی و بر اساس نسبت انتخاب مسیر ثابت بر شبکه وارد می شود. در حالی که تقاضای مسافران دائمی به صورت قطعی بوده و انتخـاب مسیـر آنها در شبـکه، به طور تعـادلی و بر اسـاس شناخت آنها از شبـکه صورت میگیرد (افندیزاده، غفاری و کلانتری، ۱۳۹۰ب).
عدم قطعیت در تقاضای تصادفی
الگوریتم «اکتشاف دورهای» در سال۱۹۹۱ برای حلِ مسأله مسیریابی وسایل نقلیه با تقاضای تصادفی (VRPSD)[166]، معرفی شد (Bertsimas, 1991). اجرای نمونهها، نشان داده است که الگوریتم اکتشاف دورهای بهتر از الگوریتم «اکتشاف بهینهسازی مجدد» انجام می شود. در سال۲۰۰۰ نام VRPSD را مسأله مسیریابی وسایل نقلیهی تصادفی (SVRP)[167] گذاشتند و دو الگوریتم ابتکاری ارائه دادند (Yang et al., 2000).
در مقالهای (Bianchi, 2004) در سال ۲۰۰۴، الگوریتمهای فراابتکاری نشان دادند که عملکردی فراتر از عملکردِ الگوریتم اکتشاف دورهای دارند. چون تقاضا نامشخص است، ممکن است ظرفیت وسیلهنقلیه ناکافی باشد، بههمین دلیل استراتژی «ذخیرهسازی مجدد»[۱۶۸] امیدوارکننده بهنظر میرسد (Bertsimas et al., 1991; Yang et al., 2000). استراتژی ذخیرهسازی مجدد، به وسایلنقلیه اجازه میدهد تا به انبار بازگردند و سپس به بازدید از بقیهی مشتریان ادامه دهند؛ هنگامی که بازگشت صورت میگیرد یک متغیر تصمیم گیری افزوده می شود (Zheng, 2012).
همچنین الگوریتم ژنتیک تولیدکننده (BGA)[169] برای حل VRPSD پیشنهاد شده است (Irhamah & Ismail, 2009).BGA در جستجوی سراسری از GA قدرتمندتر و قابل اعتمادتر است (Shanmugam et al., 2011).
مقالهای در سال ۲۰۱۱ با عنوان « الگوریتم فرا اکتشافی برای مساله مسیریابی وسایلنقلیه با تقاضاهای تصادفی»، توسط چند الگوریتم فراابتکاری از قبیل الگوریتم ژنتیک، الگوریتم بهینهسازی ازدحام ذرات و الگوریتم بهینهسازی ازدحام ذرات ترکیبی ارائه شد؛ در این مقاله مسأله مسیریابی وسایل نقلیه با تقاضاهای تصادفی مورد بررسی قرار گرفته است (Shanmugam et al., 2011)؛ در فصل روش پیشنهادیِ این پایان نامه، از این مقاله استفاده خواهیم نمود.
نتیجه گیری
کارهای بسیاری در زمینهی مسأله مسیریابی وسایل نقلیه در شرایط عدم قطعیت انجام شده است. با مروری بر کارهای انجام شده در این زمینه متوجه میشویم که مسأله مسیریابی وسایل نقلیه، یک زمینه گستردهی مطالعاتی است که همواره مورد توجه محققین بوده است.
در فصل چهارم روش پیشنهادی این پایان نامه بیان میگردد.
فصل چهارم
روش پیشنهادی
مقدمه
یکی از مسائلی که امروزه در زنجیره تامین بسیار مطرح است و مطالعات گستردهای در زمینه آن انجام شده، مسأله مسیریابی وسایلنقلیه (VRP)[170] میباشد. در مسأله VRP، مجموعه ای از وسایلنقلیه وجود دارند که موظف هستند برای برآورده کردن تقاضاهای مشتریان، از انبار[۱۷۱] به سمت آنها حرکت نمایند و پس از خدمت به تمـامی مشتریـان دوباره به انبار بازگـردند. هدف این مسأله این است که با بهینهسازی تابع هدف، یکسری از پارامترهای مورد نظر مسأله از قبیل مسافت طیشده، زمان سفر و تعداد وسایلنقلیه کمینه شود و تابع هدف حداقل گردد و در نهایت رضایت مشتریان به حداکثر برسد. به دلیل اینکه مسائل VRP و TSP جزء مسائل Np- hard یا Np- complete میباشند و با افزایش اندازه مسأله حجم محاسباتی روشهای شناخته شده برای حل بهینه آنها دارای رشد نمایی است، بنابراین حل بهینه مسائل واقعی با اندازه بزرگ تقریبـا غیرعملی است و به ناچـار باید از روشهای ابتکاری و فراابتکاری برای محاسبهی جواب قابل قبول و تقریبا بهینه استفاده شود. در دنیای واقعی، وجود یکسری از عوامل باعث می شود که مسأله VRP یک مسأله غیرقطعی و متغیر باشد. الگوریتمهای فراابتکاریِ بسیاری درحل مسأله مسیریابی وسایلنقلیه استفاده شده است که از آن جمله میتوان به الگوریتم ژنتیک اشاره نمود. تحقیقات بسیاری درVRP با بهره گرفتن از GA انجام شده است.
بدیهی است، VRP با تقاضاهای تصادفی (SVRP) چالش برانگیزتر و پیچیدهتر از VRP است. تمرکز ما بر روی «مسیریابی وسایلنقلیه با تقاضای تصادفی (VRPSD)» میباشد که در بخش ۱-۶-۴-۴ فصل اول معرفی شد، GA برای حل VRPSD توسعه داده شده است.
در پژوهش ما، روشی بر اساس الگوریتم ژنتیک مقاوم برای حل مسأله VRP غیرقطعی ارائه شده است که در آن سعی می شود جوابهای مقاومی برای این مسأله یافت شوند که در مواجه شدن با تغییرات، بهینگی خود را حفظ کنند.