(۲-۳-۳)
فرض کنید باشد. در نتیجه است. با توجه به اینکه و دارند و از یکدیگر نیز مستقل هستند
.
همچنین
در نتیجه
با توجه به اینکه است، داریم:
(۲-۳-۴)
از طرفی با توجه به اینکه است، روابط (۲-۳-۳ ) و ( ۲-۳-۴ ) برابرند اگر
اگر به جای ، و برآوردگرهایشان یعنی ، و را جایگزین کنیم، به گونه ای که است، درجه آزادی به صورت زیر نوشته می شود:
بنابراین تقریباً توزیع دارد و از در رابطه ( ۲-۳-۲ ) مستقل است.
( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
از طرفی
است. دارای توزیع کای اسکور با درجه آزادی است و براساس قضیه ۹ پیوست تقریباً توزیع کای اسکور با درجه آزادی دارد و مستقل از میباشد.
در نهایت تقریباً توزیع با درجات آزادی و دارد.
اگر مقدار مشاهده شده آماره باشد، آزمون MNV فرض برابری بردارهای میانگین را رد می کند اگر:
(۲-۳-۵)
حال به بررسی یک ویژگی مطلوب آزمون MNV میپردازیم اما قبل از آن تعاریف زیر را در نظر بگیرید:
تعریف ۲-۳-۱: یک آماره را پایا (invariant) گوییم اگر با تبدیل به تغییری در آماره ایجاد نشود.
تعریف ۲-۳-۲: یک آماره را affine invarinat گوییم اگر با تبدیل به تغییری در آماره ایجاد نشود.
آزمون MNV، affine invariant میباشد، زیرا با تبدیل به داریم:
در نتیجه
۲-۴- روند معمول
روند معمول برای آزمون برابری دو بردار میانگین نرمال چند متغیره بدین صورت است که در صورتیکه فرض برابری ماتریسهای کوواریانس قابل قبول باشد، از آزمون – هتلینگ و در غیر این صورت از یکی از آزمونهای تقریبی برای مسئله بهرنز فیشر استفاده میکنیم. فرض کنید از آزمون MNV برای مسئله بهرنز فیشر استفاده کنیم. بنابراین روند انجام آزمون برای مجموعه داده ها به صورت زیر میباشد:
ابتدا فرض برابری ماتریسهای کوواریانس را آزمون میکنیم. در صورتیکه رابطه ( ۲-۲-۱۸ ) بزرگتر یا مساوی باشد، از آزمون – هتلینگ و در غیر این صورت از آزمون MNV برای آزمون برابری بردارهای میانگین در سطح استفاده میکنیم. ( معمولا و را برابر در نظر میگیرند.)
بنابراین آماره آزمون با بهره گرفتن از تابع نشانگر به صورت زیر نوشته می شود:
(۲-۴-۱)
به گونه ای که ، و به ترتیب در روابط ( ۲-۲-۱۸ )، ( ۲-۱-۱ ) و ( ۲-۳-۱) معرفی شده اند.
فرض کنید مقدار مشاهده شده آماره در رابطه ( ۲-۴-۱ ) باشد. در این صورت آزمون ترکیب شده فرض برابری بردارهای میانگین را رد می کند اگر:
.
فصل سوم: معرفی آزمونها
معرفی آزمونها
در این فصل به معرفی آزمونهای تقریبی برای آزمون فرض در مقابل زمانیکه ماتریسهای کوواریانس مجهول هستند میپردازیم. بنابراین این فصل شامل ۳ بخش میباشد که در هر بخش یکی از آزمونهای تقریبی مورد نظر معرفی خواهد شد.
۳-۱- آزمون جانسن ( Johansens’ Test )
اولین آزمون تقریبی که در این فصل معرفی می شود آزمون جانسن میباشد. در حقیقت آزمون جانسن تعمیم یافته روش ولچ در حالت یک متغیره میباشد. به همین دلیل ابتدا روش ولچ را به صورت مختصر توضیح میدهیم. ( Welch, 1951, p.330-336 )
۳-۱-۱- روش ولچ ( Welch’s Method )
فرض کنید متغیرهای تصادفی مستقل با توزیع مشترک نرمال با میانگین و واریانس باشند که در آن ثابت و معلوم و و مجهول میباشند. همچنین فرض کنید برآورد باشد به طوریکه دارای توزیع کای اسکور با درجه آزادی باشد. در یک حالت خاص فرض کنید میانگین نمونهها از مشاهده از جامعه نرمال با میانگین و واریانس باشند.
ولچ در سال ۱۹۵۱ آماره ، به گونه ای که و معرفی کرد. وی با محاسبه تابع مولد گشتاور این آماره و مقایسه آن با تابع مولد گشتاور توزیع به این نتیجه رسید که تقریباً دارای توزیع است به گونه ای که دارای توزیع با درجات آزادی و است که ، و به صورت زیر میباشند:
۳-۱-۲- آزمون جانسن
در این قسمت به بررسی آزمون جانسن و معرفی آماره آزمون که در واقع آماره نسبت درستنمایی میباشد میپردازیم. در صورتیکه برای آزمون جانسن مشابه روش ولچ عمل کنیم به این نتیجه میرسیم که آماره معرفی شده در رابطه ( ۱-۳-۴ ) تقریباً دارای توزیع است که دارای درجات آزادی و است به گونه ای که
(۳-۱-۱)
(۳-۱-۲)
است. (Johansen, 1980, p.85-92 )
توجه شود که با در نظر گرفتن روابط مربوط به روش ولچ به دست می آید.
در این صورت آماره آزمون جانسن به صورت زیر معرفی می شود:
(۳-۱-۳)
به گونه ای که تقریباً توزیع آن با درجات آزادی و است.