۲-۴ بررسی تکنولوژی و تجربیات آن در ایران
کشور ایران نیز مانند سایر کشورهای در حال توسعه برای پیشرفت اقتصادی و تکنولوژیک خود نیازمند کسب تکنولوژی های جدید از طریق به روز نمودن خود در برابر تکنولوژی های سایر کشورها ست. قابل ذکر است با توجه به بررسی ها و تحقیقات انجام شده در زمینه موضوعات مختلف تکنولوژی های نوین در صنایع و سازمانهای مختلف ایران در نهایت نتایج بدست آمده نشان می دهدکه عمده ترین موانع موجود در خصوص انتقال، گسترش و برنامه ریزی تکنولوژی نوین درایران عبارتند از: کمبود نیروی انسانی متخصص به معنای دقیق آن، عدم آشنایی سا زمان ها از فن آوری نوین روز، بی توجهی به تحقیق و توسعه R&D) (، عدم توجه به آموزش و باز آموزی های تخصصی، پایین بودن ظرفیت جذب فن آوری های نوین، عدم ایجاد انگیزش در بین پرسنل و عدم همکاری شرکتها بخصوص شرکتهای دولتی با تامین کنندگان .
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
از دیگر عوامل سازمانی موثر بر جذب تکنولوژی های نوین در شرکتها خصوصا شرکتهایی که دارای فنون مهندسی پیچیده ای هستند، می توان به ساختار سازمانی حاکم بر آنها توجه کرد، بطور کلی ساختار سازما نی یک شرکت باید با تکنولوژی نوین همخوانی داشته باشد. و جوابگوی نیازهای تکنولوژی نوین باشد. با ورود این تکنولوژی ها لازم است که ساختار عملیاتی و فنی و همچنین اداری سازمان ها هماهنگ با نیازهای تکنولوژی تغییر نموده و وظایف کارکنان همگام با نیازهای تکنولوژی طراحی شوند.
۲-۵- طبقه بندی انواع تکنولوژی
تکنولوژی برای مقاصد مختلف می تواند طبقه بندی شود. این طبقه بندی ها نسبی بوده و نمی توان خط و مرزی دقیق بین آنها قائل شد. اما در اینجا برخی از مهمترین طبقه بندی انجام یافته از تکنولوژی فقط بطور خلاصه بیان می شود[۲۲] و [۲۳].
۲-۵- ۱- طبقه بندی تکنولوژی بر ا ساس توانا یی ها
شامل تکنولوژی کاربرد و بهره برداری، تکنولوژی تعمیرات و نگهداری، تکنولوژی مونتاژ، تکنولوژی کپی برداری و اقتباس، تکنولوژی طراحی و ساخت، توان تولید تکنولوژی جدید(تحقیق و توسعه برای نو آوری ) و توان تحقیقات پایه.
۲-۵-۲ طبقه بندی بر ا ساس مبدا تکنولوژی
شامل تکنولوژی واردا تی، بومی، سنتی و ترکیبی.
۲-۵-۳- طبقه بندی تکنولوژی برحسب پیچیدگی
این نوع تکنولوژی شامل تکنولوژی های قابل جذب و تکنولوژی های غیر قابل جذی هستند.
۲-۵-۴- طبقه بندی تکنولوژی بر اساس کار بری و سرمایه بری
شامل تکنولوژی کار بر(استفاده ی عمده از نیروی ا نسا نی ) و تکنولوژی سرمایه بر شامل استفاده از تکنولوژی تجهیزات و ماشینهای صنعتی.
۲-۵-۵ طبقه بندی تکنولوژی براساس ماهیت (ترکیب )
شامل نرم افزار تکنولوژی و سخت افزار تکنولوژی.
۲-۵-۶ طبقه بندی تکنولوژی از نظر کاربرد
شامل تکنولوژی مصرفی و تکنولوژی تولیدی
۲-۵-۷ طبقه بندی تکنولوژی از دیدگاه استراتژیک
شامل تکنولوژی پایه، تکنولوژی کلیدی، تکنولوژی پیشگام و تکنولوژی در حال ظهور
۲-۵-۸ طبقه بندی تکنولوژی بر اساس محصولات نهایی
شامل تکنولوژی تولیدکالاهای سرمایه ای، تکنولوژی تولیدکالاهای واسطه ای،تکنولوژی تولیدکالاهای مصرفی
۲-۵-۹ طبقه بندی تکنولوژی بر اساس نوع صنعت
شامل تکنولوژی صنایع سنگین، تکنولوژی صنایع کوچک (سبک) و تکنولوژی صنایع دستی
اجزای تکنولوژی
صرف نظر از تعاریف فوق باید به این نکته توجه داشت که تکنولوژی، دارای سطوح واجزای مختلفی است. بی توجهی به این سطوح و اجزا و ارتباط بین آنها و ارتباط اجزا با محیط کاری و نیز بی توجهی به فاکتورهای محیطی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی از کارایی و راندمان بهره گیری از تکنولوژی خواهد کاست.
-
- سطوح تکنولوژی
تکنولوژی موجود در هر صنعت و برای تولید هر گونه کالا و خدمات دارای سطوحی از توانایی وشناخت است. مرکز تحقیقات صنعتی یو نید و طی مطالعاتی سطوح تکنولوژی صنایع را در ده سطح به شرح زیر طبقه بندی نموده است[۲۴].
– سطح صفر : بی اطلاعی و عدم شناخت از تکنولوژی .
– سطح یک : شناخت از وجود و چگونگی کاربرد تکنولوژی
– سطح دوم : شناخت از راهبری، مدیریت و بهره برداری
– سطح سوم : شناخت از نگهداری و تعمیرات
– سطح چهارم : شناخت از روش مونتاژ
– سطح پنجم : شناخت از روش های تکراری وکپی سازی
– سطح ششم : شناخت از روش های اقتباس
– سطح هفتم : شناخت از طراحی و توسعه
– سطح هشتم : شناخت از تحقیقات صنعتی و کاربردی
– سطح نهم : شناخت از تحقیقات اساسی و علوم پایه
۲-۷- مدل های ارزیابی سطح تکنولوژی
در خصوص اندازه گیری سطح تکنولوزی در بنگاه های اقتصادی و یا در سطح ملی روش های متعددی مطرح گردیده ا ست. که هر یک تکنولوژی را از زوایای خاص خود مورد بررسی قرار می دهند. هر یک از این روشها نقاط قوت وضعف خود را دارند. در این بخش به بررسی اجمالی هر یک از مد لهای ارائه شده می پردازیم. بطور کلی تا کنون هفت مدل ارزیابی سطح تکنولوژی شناخته شده است که در جدول شماره (۱- ۱) آمده است:
جدول شماره ( ۲-۱ ) : انواع مدل های ارزیابی سطح تکنولوژی
مدل ارزیابی اقتصادی موقعیت تکنولوژی
Economic Assessment Of Status of Technology