۱-۶-۵- سلامت
در لغت نامه دهخدا این گونه معنی شده:
سلامت . [ س َ م َ ] (ع مص ، اِمص ) بی گزند شدن . بی عیب شدن .
سلامت از جمله واژه هایی است که بیشتر مردمان با آنکه اطمینان دارند معنای آن را می دانند تعریفش را دشوار مییابند واژه Health برگرفته از واژه انگلیسی Heal به معنای کامل است که نشان دهنده مقوله های تندرستی کامل فرد تمامیت و صحت و آسایش اوست (سجادی و صدرالسادات،۱۳۸۳، ص ۲۴۵)
مطابق تعریف سازمان بهداشت جهانی، سلامت عبارت است از: وضعیت رفاه و آسایش کامل فیزیکی، روانی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و معنوی ( Marotz، به نقل از ضرابی و شیخ بیگلو، ص ۱۱۲)
تعریف سلامتی عبارت است از رفاه کامل جسمی ، روحی ، اجتماعی و معنوی و نه فقط نداشتن بیماری و معلولیت (سایت اینترنتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد)
۱-۶-۶- تحصیلات
تحصیلات در لغت نامه دهخدا اینگونه تعریف شده است:تحصیلات . [ ت َ ] (ع اِ)ج ِ تحصیل . اکتسابات و محصولات . (ناظم الاطباء). || در تداول امروز، درسهایی که در مدارس خوانند و بیشتر در مورد مدارس عالی گفته می شود: تحصیلاتش را در دانشکده … پایان داده است .
واژه تحصیل در فرهنگ معین اینکونه تعریف شده است: (تَ) [ ع . ] ۱ – (مص م .) به دست آوردن . ۲ – دانش آموختن . ۳ – ( اِمص .) کسب
۱-۷- تعریف عملیاتی
۱-۷-۱- کیفیت زندگی
در این تحقیق برای اینکه مفهوم کیفیت زندگی اندازه گیری شود تعداد ۲۵ سوال که شامل سوالات ۱ تا ۲۵ میباشد در نظر گرفته شده است.
-
- سوالات ۱ تا ۶ مربوط شاخص وضعیت اقتصادی
-
- سوالات ۷ تا ۱۰ مربوط شاخص وضعیت زیست محیطی
-
- سوالات ۱۱ تا ۱۵ مربوط شاخص وضعیت فرهنگی
-
- سوالات ۱۶ تا ۱۹ مربوط شاخص وضعیت سلامت
- سوالات ۲۰ تا ۲۴ مربوط شاخص وضعیت تحصیلات
بدین صورت کیفیت زندگی به وسیله سوالات فوق اندازه گیری می شود.
۱-۷-۲- اقتصاد
در این تحقیق جهت اندازه گیری شاخص وضعیت اقتصادی سوالات ۱ تا ۶ در نظر گرفته شده است.
-
- سوال ۱: میزان ایجاد فرصت شغلی جدید
-
- سوال ۲: میزان رکود برخی از مشاغل مانند دامداری و کشاورزی
-
- سوال ۳: میزان کاهش نرخ بیکاری
-
- سوال ۴: میزان افزایش درآمد مردم
-
- سوال ۵: میزان افزایش عرضه و تقاضا در بازار
- سوال ۶: میزان افزایش هزینه های درمان
۱-۷-۳- محیط زیست
در این تحقیق برای اندازه گیری شاخص وضعیت زیست محیطی از ۴ سوال استفاده شده است.
-
- سوال ۷: مزان افزایش آلودگی هوا
-
- سوال ۸: میزان افزایش آلودگی آب
-
- سوال ۹: میزان افزایش آلودگی خاک
- سوال۱۰: میزان افزایش آلودگی صوتی
۱-۷-۴- فرهنگ
در این تحقیق برای اندازه گیری شاخص وضعیت فرهنگی از ۵ سوال استفاده شده است.
-
- سوال ۱۱: میزان افزایش اماکن تفریحی
-
- سوال ۱۲: میزان افزایش اماکن مذهبی
-
- سوال ۱۳: میزان افزایش و یا بهبود وضعیت کتابخانه ها
-
- سوال ۱۴: میزان از بین رفتن آداب و رسوم بومی
- سوال ۱۵: میزان تضعیف ارزشهای مذهبی
۱-۷-۵- سلامت
در این تحقیق برای تشخیص و اندازه گیری وضعیت سلامت مردم سوالات ۱۶ تا ۱۹ در نظر گرفته شده است.
-
- سوال ۱۶: میزان افزایش مراکز درمانی
-
- سوال ۱۷: میزان افزایش مراکز بهداشتی
-
- سوال ۱۸: میزان ایجاد تحصیلات سلامت
- سوال ۱۹: میزان افزایش مراجعه به پزشک
۱-۷-۶- تحصیلات
به منظور اندازه گیری شاخص تحصیلات ۵ سوال در نظر گرفته شده است.
-
- سوال ۲۰: میزان افزایش امکانات آموزشی
-
- سوال ۲۱: میزان افزایش مراکز آموزش عالی
-
- سوال ۲۲: میزان افزایش تعداد واحدهای آموزشی
-
- سوال ۲۳: میزان افزایش تقاضای ارتقاء سطح تحصیلات
- سوال ۲۴: میزان افزایش رشتههای تحصیلی
فصل دوم
مبانی نظری تحقیق
۲-۱- مقدمه
بررسی هر پژوهش و تحقیقی مستلزم یک پشتوانه علمی مناسب است خصوصاًً در علوم انسانی که پاسخ های صحیح متفاوتی را می توان برای یک پرسش بر اساس دیدگاه های متفاوت در نظر گرفت. بر این اساس پژوهش حاضر نیز در این بخش به منظور بررسی موضوع مورد نظر و در جهت یافتن پاسخی مناسب، موضوعات زیر را که به نوعی مرتبط با موضوع اصلی پژوهش است را مورد بررسی قرار داده است. ابتدا به بررسی صنعت و صنایع نفت و گاز و پتروشیمی پرداخته شده و سپس مفهوم کیفیت زندگی مورد بحث قرار گرفته است و هر یک از شاخص های کیفیت زندگی در ارتباطشان با جوامع صنعتی تشریح شده است و در پایان به تحقیقات پیشین مرتبط با موضوع پرداخته شده و پس از جمع بندی تحقیقات انجام شده و معرفی محیط مورد پژوهش، چارچوب نظری تحقیق بررسی گردیده است.
۲-۲- مبانی نظری تحقیق
۲-۲-۱- صنعت
واژه صنعت از ریشه کلمه “صنع” به معنی ساختن یا آفریدن میباشد، منظور از ساخت ایجاد دگرگونی در نمود و شکل ظاهری یا دگرگونی در ترکیب و چگونگی جسم یا موادی است که نیازمندی انسان را برآورده نکرده و آدمی تنها به مدد تغییر شکل یا ترکیب میتواند از آن ها به مثابه برآورنده نیازهای خود استفاده نمایند. (خاتمی، ۱۳۸۹، ص ۱۲)
صنعت در زبان انگلیسی معادل واژه Industry است که از واژه لاتین Industria گرفته شده و به معنی بازرگانی یا ساخت و ساخت به طور کلی است. (فریدونی، پژوهشکده باقرالعلوم)
انقلاب صنعتی در عصر حاضر در بسیاری از صنایع اقتصادی، کشاورزی، نظامی و … بروز پیدا کردهاست و گستره آن جهانی شده است.(عبدیانی، پژوهشکده باقرالعلوم)
صنعتی شدن، تجهیز شهر و یا منطقه از نظر صنعتی است، در سطح یک کشور به معنای گذشتن از یک مرحله فرایندهای زراعی است که تا پیدایی فرایند صنعت اساسی شناخته می شود و دستیابی به فعالیتهای صنعتی یعنی مجموعه فنون و حرفی که مواد اولیه را در جهت انطباق با نیازهای انسانی مورد استفاده قرار میدهند.(فریدونی، پژوهشکده باقرالعلوم)
جمهوری اسلامی ایران علاوه بر اینکه مصرف کننده غالب این صنایع است خود در تولید صنایع کارامد و تکنولوژی پیشرفته نقش داشته است.(عبدیانی، پژوهشکده باقرالعلوم)
ویژگی اصلی صنعتی شدن تولید به روش ماشینی است که پایه رشد فرایند توان تولید بهره وری و نیز تخصصی شدن اقتصاد در همه ابعاد به شمار می رود جامعه ای را صنعتی می خوانند که نه تنها در آن فعالیتهای مرتبط با صنعت در تمامی شاخه هایش فعالیت های غالب به شمار میروند، بلکه اکثر افراد با روحیه عقلانی و احراز کارایی صنعتی به کار بپردازند و نهادها نیز به چنین شیوه ای اداره شوند. (ساروخانی به نقل از فریدونی، پژوهشکده باقرالعلوم)
ایران به عنوان کشوری که در آن چرخه های صنعت به سرعت در حال چرخیدن است از نظر صنایعی مثل هسته ای یا نانو تکنولوژی جزو برترینهای جهان به شمار می رود. مزایایی که کشور ایران برای صنعتی شدن دارد شامل موارد زیر است: