چند ریختی AluI با جایگزینی باز گوانین با آدنین ایجاد می شود و درپی آن در گیرندهی هورمون رشد، اسید آمینهی سرین جایگزین گلایسین می شود. این تغییر دو آلل A و G ایجاد می کند. دایاس تاسیو و همکاران (Di Stasio et al., 2005) گزراش کردند که چند ریختی AluI در اگزون ۱۰ با صفت افت وزن در گوشت[۲۱] گوسالههای نژاد پایمانتیز[۲۲] رابطه معنی دار دارد. اولنسکی و همکاران (Oleński et al., 2010) گزارش کردند که چندریختی AluI در اگزون ۱۰ با صفات تولید شیر و ترکیبات آن در گاوهای شیری و ارزش اصلاحی گاوهای نر همراهی معنی دار دارد. آلل A برچربی و پروتئین و آلل G بر مقدار تولید شیر موثر بود. کواکس و همکاران (Kovacs et al., 2006) گزارش کردند که چندریختی AluI در اگزون ۱۰ با تولید شیر و فاصلهی زایش در گاوهای هلشتاین همراهی معنی دار ندارد. هاردکا و همکاران (Hradecká et al., 2008) با بررسی چند شکلی AluI در اگزون ۱۰ گزارش کردند که فراوانی آلل A در نژاد هلشتاین۱/۹۵ درصد است. بین این چندریختی و ارزش اصلاحی چربی شیر همراهی معنیدار وجود دارد و گاوهای دارای ژنوتیپ GG ارزش اصلاحی کمتری برای چربی شیر نسبت به گاوهایی با ژنوتیپ AA بودند.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
فصل سوم
مواد و روشها
۳-۱- محل اجرای پژوهش
این پژوهش با همکاری دو واحد پرورش گاو شیری هلشتاین در استان فارس انجام شد. در این پژوهش، از ۱۳۰ گاو شیری که دستکم برای یک دوره شیردهی رکورد تولیدی و تولید مثلی داشتند، با بهره گرفتن از ونوجکتهای دارایEDTA[23] خونگیری شد. نمونهها درون یخ قرار داده شدند و در آزمایشگاه مرکزی دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز، در دمای منفی ۲۰ درجه سانتی گراد نگهداری شدند. همه فرایندهای آزمایشگاهی در آزمایشگاه مرکزی دانشکدهی دامپزشکی انجام شد.
۳-۲- استخراج DNA
استخراج DNA ژنومیک با بهره گرفتن از کیت استخراج DNA شرکت ژن فناوران در چند گامه انجام شد:
۱-۱۰۰ میکرولیتر از نمونه خون در داخل میکروتیوبهای ۵/۱ میلیلیتری ریخته شد.
۲-۴۰۰ میکرولیتر ماده Lysis Reagent به هر نمونه افزوده شد، نمونهها به هم زده شدند تا در ته میکروتیوبها رسوب دیده شود.
۳- نمونهها به مدت ۵ دقیقه در داخل انکوباتور با حرارت ۶۵ درجه سانتی گراد قرار داده شد.
۴- نمونهها از انکوباتور خارج شدند، و ۲۰ میکرولیتر ماده جذب کننده Nuclease به هرنمونه افزوده شد، و به مدت ۱۰ دقیقه بههم زده شدند.
۵- به مدت ۱۰ ثانیه و در سرعت g 5000 نمونهها سانتریفیوژ شدند، و سپس مایع بالایی آنها دور ریخته شد.
۶-۲۰۰ میکرولیتر ماده Lysis Reagent به رسوب سفید رنگ ته میکروتیوبها افزوده شد، و با ورتکس محیط یکسانی حاصل شدند.
۷- به محیط همگن شده، ۴۰۰ میکرولیتر Saline Buffer افزوده شد و نمونهها چند بار بالا و پایین شدند.
۸- نمونهها به مدت ۱۰ ثانیه در سرعت g 5000 سانتریفیوژ شدند، و سپس مایع بالایی آنها دور ریخته شدند.
۹- ۵۰۰ میکرولیتر Saline Buffer به رسوب سفید رنگ ته میکروتیوبها افزوده شد، و با ورتکس محیط یکسانی حاصل شد.
۱۰- نمونهها به مدت ۱۰ ثانیه در سرعتg 5000 سانتریفیوژ شدند.
۱۱- میکروتیوبها به مدت ۱۰ دقیقه به صورت دربباز در انکوباتور با درجه حرارت ۶۵ درجه قرار داده شدند.
۱۲- بعد از خارج کردن نمونهها از انکوباتور در صورتی که بوی الکل نداشت، ۸۰ میکرولیتر Extra Gene E به هر نمونه اضافه شد و با ورتکس مخلوطی همگن حاصل شد.
۱۳ – نمونهها، به مدت ۱۰ دقیقه، در انکوباتور با دمای ۶۵ درجه سانتیگراد قرار گرفتند.
۱۴- بعد از خارج کردن نمونهها از انکوباتور، با ورتکس محیط همگن شدند.
۱۵- نمونهها به مدت ۲ دقیقه با سرعت g 10000 سانتریفیوژ شدند.
۱۶- بخش بالایی میکروتیوبها که دارای DNA بود، به میکروتیوبهای جدید منتقل شد و در دمای منفی ۲۰ درجه سانتیگراد نگهداری شدند.
۳-۳- بررسی کمیت و کیفیت استخراج
پس از استخراج DNA، کمیت و کیفیت DNAی استخراج شده، با بهره گرفتن از دستگاه نانودراپ (Nanodrop) مدل T100 و الکتروفورز روی ژل آگارز یک درصد بررسی شد.
۳-۳-۱ الکتروفورز DNAی استخراج شده روی ژل آگارز یک درصد
-
- مقدار ۱ گرم آگارز در ۱۰۰ میلیلیتر بافر ۱X TAE حل و چند دقیقه جوشانده شد. بعد از اضافه کردن اتیدیوم برماید به محلول (رنگ محلول صورتی پوست پیازی شود)، درون سینی ژل که دو طرف آن بسته شده و شانه مخصوص روی آن گذاشته شده بود، ریخته شد.
-
- بعد از سرد شدن ژل، دو طرف سینی را باز کرده و شانه به آرامی خارج شد. ژل به همراه سینی در تانک دارای بافر ۱X TAE قرار داده شد. ارتفاع بافر باید به حدی باشد که سطح ژل را تا چند میلیلیتر بپوشاند.
-
- مقدار ۴ میکرولیتر از DNA استخراج شده، با یک میکرولیتر بافر بارگذاری[۲۴] آمیخته و به چاهک ژل انتقال داده شد.
-
- ولتاژ دستگاه در ۸۰ ولت تنظیم و برای ۹۰ دقیقه فرایند الکتروفورز انجام شد.
-
- پس از پایان الکتروفورز، ژل روی صفحهی U.V. Transilluminator بررسی و از آن عکسبرداری شد.
۳-۳-۲- تهیه بافر ۵۰x TAE
-
- مقدار ۲/۲۴۲ گرم تریس باز[۲۵]، ۵۷ میلیلیتر اسید استیک ۹۹ درصد و ۱۰۰ میلیلیتر EDTA نیم مولار با pH 5/7 تا ۸، با هم مخلوط شدند.
-
- حجم محلول با بهره گرفتن از آب مقطر به یک لیتر رسید.
۳-۳-۳-تهیه بافرTAE 1X
-
- برای استفاده از بافر، باید غلظت آن از۵۰x به ۱x کاهش یابد. بدین منظور، ۲۰ میلیلیتر از بافر ۵۰x با ۹۸۰ میلیلیتر آب مقطر مخلوط شد و یک لیتر بافر ۱x بدست آمد.
۳-۴- واکنشهای زنجیرهای پلیمراز[۲۶](PCR)
۳-۴-۱- ژن هورمون رشد
برای ازدیاد قطعهی ۴۲۸ جفت بازی از اگزون ۵ ژن هورمون رشد از آغازگرهای ارائه شده در جدول ۳-۱ استفاده شد. در واکنشهای PCR از میکروتیوبهای ۲۵ میکرولیتری استفاده شد. مواد مورد استفاده در واکنشهای PCR در جدول ۳-۲ ارائه شده است و از دستگاه ترموسایکلر Eppendorf AG Master cycler Gradiant مدل ۲۳۳۳۱ استفاده شد. چرخههای گرمایی مورد استفاده در PCR در جدول ۳-۳ نشان داده شده است.
جدول ۳-۱ – آغازگرهای استفاده شده در ازدیاد ژن هورمون رشد ( Lucy et al., 1993)
نام ژن