در مجموع میتوان گفت که تاثیر این نظریهها در تکامل مباحث و فلسفه های بازاریابی در حد افزودن جنبه های انسانگرایی و طبیعتگرایی به بعد منفعت طلبی بازاریابی بوده است که حتی خود این ابعاد نیز عاری از تاثیر جنبه منفعتطلبی بازاریابی نبوده اند. خود این تاکید بر انسانگرایی و طبیعتگرایی در واقع ایجاد مشکلی جدید و دارویی اشتباه برای بیماری موجود است، که نه تنها بیماری را بهبود نمیبخشد بلکه معضلی دیگر بوجود میآورد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۲.۳. مشتریگرایی
پیش از انقلاب صنعتی رابطه بین عرضه کننده کالا و مشتری بیشتر جنبه شخصی داشت.
تولیدکننده از نیازها، خواسته ها، سلیقهها و آداب و رسوم مشتری مطلع بود و رابطه چهره به چهره با او داشت.
انقلاب صنعتی باعث شد که مفهوم «تولید انبوه» مطرح شود. تولید انبوه باعث شد که فاصله بین تولیدکننده و مشتری زیاد شود. از سوی دیگر، پیدایش راه آهن و کشتی بخار باعث شد که کالاهای معمولی از فاصله های دور با هزینه کم نقل و انتقال یابد. نه تنها تولید شاهد رشد بود، بلکه رابطه بین تولیدکننده و مشتری دچار تحول قابل ملاحظهای گردید.
پذیرش خواستها و نیازهای مشتری به عنوان یک اصل اساسی در تولید محصولات مطرح شد.به تدریج ایده خدمت کردن و کسب رضایت مشتری شعار اغلب سازمانهای تولیدی گردید.
به طور کلی میتوان گفت ارتباط با مشتری در مسیر تکامل تاریخی ۴ مرحله را طی کرده است که عبارتند از محصولمداری، فروشمداری، بازارمداری و مشتریمداری.
بررسی تحقیقات و مطالعات صاحب نظران نشان میدهد که تعاریف مختلفی از مشتریمداری صورت گرفته است، به برخی از این تعاریف در جدول ذیل اشاره شده است.
ردیف
تعریف
منبع
۱
مشتریمداری عبارتست از ترویج اطلاعات مربوط به مشتریان در سراسر سازمان، تدوین برخی استراتژیها و فنون خاص جهت برآورده ساختن نیازهای بازار به شکل عملی و از سوی کلیه قسمتهای سازمان و وجود حس تعهد نسبت به برنامههای مربوطه در سراسر سازمان.
(Shapiro, 1988,pp19-25)
۲
مشتریمداری عبارتست از جمعآوری اطلاعات مربوط به مشتری و استفاده از این اطلاعات در واحدهای کسب وکار.
(Kohli & Jaworski, 1990,pp1-18)
۳
مشتریمداری نوعی فرهنگ سازمانی است که به موثرترین و کارآمدترین شکل، رفتارهای لازم جهت ارزش گذاشتن به مشتریان را تبیین میکند.
(Narvert & Slater, 1990,pp20-35)
۴
مشتریمداری عبارتست از میزان به دست آوردن اطلاعات در مورد مشتری و استفاده از آن در تدوین استراتژی، به منظور برآورده ساختن این نیازها و اجرای این استراتژی از طریق پاسخ گویی مثبت به خواسته ها و نیازهای مشتریان.
(Ruekert, 1992,pp225-245)
۵
مشتریمداری مجموعهای از باورهاست که منافع مشتری را در اولویت قرار میدهد، به طوری که منافع سایر ذینفعان مانند مالکان، مدیران و کارکنان در اولویت بعدی قرار میگیرد و همه اینها به خاطر این است که سازمان در دراز مدت سودآور باشد تا منافع سایر ذینفعان نیز برآورده شود.
(Deshpande & Etal , 1993,pp23-27)
۶
مشتریمداری مجموعهای از فعالیتها و فرآیندهای چند کارکردی است که برای جلب رضایت مشتری از طریق ارزیابی مستمر نیازها.
(Mahmood M.Hajjat, 2002, p429)
۷
مشتریمداری برگرفته از انتخاب و اجرای مفهوم بازاریابی است و بر این مساله تاکید دارد که موفقیت هر سازمانی به همه مشتریان و مصرف کنندگان آن بستگی دارد.
(Foxall& Goldsmith, 1994, p20)
۸
مشتریمداری عبارتست از تولید محصولات و خدماتی که مورد نیاز و خواست مشتری است.
(Brown, 1995,pp4-17)