ریشه
* نشان دهنده معنیدار بودن در سطح ۹۵درصد است.
نتایج حاصل از آزمون t داده ها نشان داد که در برگ و ساقه دو گونه اکالیپتوس از نظر میزان جذب عنصر کادمیوم اختلاف معنیداری وجود ندارد این درحالی است که در ریشه دو گونه E. microtheca و E. camaldulensis میزان جذب عنصر کادمیوم دارای اختلافی معنیدار است (جدول ۴-۸ و نمودار ۴-۴).
جدول (۴-۸) غلظتهای مختلف کادمیوم در بین دو گونه E. microtheca و E. camaldulensis
میانگین جذب ریشه
میانگین جذب ساقه
میانگین جذب برگ
گونه اکالیپتوس
۳۵/۷ b
(۱۱/۲)
۷۳/۶ a
(۷۹/۱)
۰۳/۱۵ a
(۳۹/۲)
E. microtheca
۱۷/۱۳ a
(۶۸/۱)
۹۹/۸ a
(۹۳/۱)
۴۰/۱۳a
(۰۸/۴)
E. camaldulensis
حروف کوچک لاتین متفاوت در هر ردیف جدول به نشان دهنده اختلاف معنیدار در سطح ۹۵درصد بین تیمارهای مختلف و اعداد داخل پرانتز مربوط به انحراف معیار تیمارها میباشد.
شکل (۴-۴) میزان جذب عنصر کادمیوم در برگ، ساقه و ریشه دو گونه E. microtheca و E. camaldulensis
۴-۳- اثر متقابل (برهمکنش) غلظتهای مختلف عناصر مس، روی، سرب و کادمیوم بر یکدیگر و تاثیر آن در جذب دو گونه E. microtheca و E. camaldulensis
۴-۳-۱- تاثیر سطوح مختلف روی، سرب، کادمیوم و تیمار ترکیبی بر جذب مس
۴-۳-۱-۱- روی (Zn)
گونه E. microtheca
تجزیه واریانس داده ها نشان داد که عنصر روی اختلاف معنیداری از نظر جذب مس در تیمار شاهد پدید میآورد و بیشترین میزان جذب در تیمار شاهد مربوط به ساقه گونه E. microtheca است (جدول ).
نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تفاوت معنیداری در تیمارهای مختلف عنصر روی در سطوح ۱، ۳، ۱۰ میلیمول از نظر جذب عنصر مس توسط برگ، ساقه و ریشه گونه E. microtheca وجود دارد، بهطوریکه با افزایش غلظت عنصر روی خاک تا سطح ۳ میلیمول بیشترین میزان جذب در برگ، ساقه و ریشه به ترتیب شامل ساقه> برگ> ریشه بود و با افزایش سطح تا ۱۰ میلیمول بیشترین جذب در برگ بوده و بین ریشه و ساقه اختلاف معنیداری وجود ندارد و تغییرات Zn باعث تغییرات جذب عنصر مس در سطح ۱ میلیمول شد و بیشترین جذب در ساقه و ریشه و کمترین جذب مربوط به برگ است (جدول ۴-۹).
از بین سطوح ۱، ۳، ۱۰ میلیمول بیشترین و کمترین میزان جذب عنصر مس در برگ گونه E. microtheca به ترتیب مربوط به سطح ۱۰ میلیمول و سطح ۳ میلیمول است (جدول ۴-۹).
در بین تیمارهای Zn با سطوح ۱، ۳، ۱۰ میلیمول، در ساقه گونه E. microtheca از نظر میزان جذب عنصر مس اختلاف معنیداری بین تیمارهای ۱ و ۳ میلیمول وجود ندارد و در هردو سطح بیشترین میزان جذب مس بوده است و کمترین میزان جذب متعلق به تیمار ۱۰ میلیمول است (جدول ۴-۹).
از بین تیمارهای Zn با سطوح ۱، ۳، ۱۰ میلیمول بیشترین میزان جذب عنصر مس در ریشه گونه E. microtheca مربوط به سطح ۱ میلیمول بوده است و کمترین جذب عنصر مس در تیمار ۳ میلیمول بوده است (جدول ۴-۹).
گونه E. camaldulensis
تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اختلاف معنیداری از نظر جذب مس در تیمار شاهد وجود دارد و بیشترین میزان جذب در تیمار شاهد مربوط به ساقه گونه اکالیپتوس E. camaldulensis است (جدول ۴-۹).
نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تفاوت معنیداری در تیمارهای مختلف عنصر روی در سطوح ۱، ۳، ۱۰ میلیمول از نظر جذب عنصر مس توسط برگ، ساقه و ریشه گونه اکالیپتوس E.camaldulensis وجود دارد، بهطوریکه با افزایش غلظت عنصر روی خاک تا سطح ۱ میلیمول بیشترین میزان جذب در برگ و ریشه بوده است و با افزایش سطح تا ۳ میلیمول کمترین جذب مربوط به ریشه بود و بین برگ و ساقه اختلاف معنیداری وجود ندارد و تغییرات Zn تغییرات زیادی در جذب عنصر مس فراهم نکرد و به گونهای اختلاف معنیداری در بین برگ، ساقه و ریشه وجود ندارد (جدول ۴-۹).
از بین سطوح ۱، ۳، ۱۰ میلیمول و گونه شاهد تیمار عنصر روی بیشترین و کمترین میزان جذب عنصر مس در برگ گونه E. camaldulensis به ترتیب مربوط به سطح ۱ میلیمول و تیمار شاهد است (جدول ۴-۹).