آبسال
دارو جابراین حیان
مواد داروپخش
پارس خزر
ریخته گری تراکتور
نورد آلومینیوم
پارس دارو
زامیاد
صنعتی نیرو محرکه
پارس مینو
شیشه و گاز
رادیاتور ایران
پتروشیمی آبادان
شیمی داروپخش
پشم شیشه ایران
تهران دارو
صنعتی بارز
سیمان کرمان
جام دارو
فیبر ایران
بوتان
چرخشگر
کاربراتور ایران
تأمین ماسه
خاک چینی ایران
کاشی پارس
سیمان غرب
دارو ابوریحان
کالسیمین
چینی ایران
دارو اسوه
کنتور سازی ایران
فولاد خوزستان
دارو امین
گل گهر
فولاد مبارکه
دارو رازک
لوله و ماشین سازی
سیمان ارومیه
دارو زهراوی
محور خودرو
البرز دارو
دارو فارابی
مگسال
تولی پرس
۳-۴- نوع و روش تحقیق
با توجه به مسأله تحقیق، آیا بین دارایی های نامشهود و عملکرد شرکت رابطه ای وجود دارد. و هدف تحقیق، که مشخص شود آیا رابطه ای بین دو یا چند متغییر کمی (قابل سنجش)وجود دارد و اگر این رابطه وجود دارد اندازه آن چقدراست؟ جهت گیری این تحقیق کاربردی میباشد. در این تحقیق از رویکرد قیاسی – استقرایی استفاده شده است، به طوری که از طریق استنتاج قیاسی برای تنظیم فرضیه ها و از طریق فرایند استقراء جهت ازمون فرضیهها استفاده شده است. برای تبیین پیشینه تحقیق از روش کتابخانه ای و بررسی مقالات علمی، کتابها، گزارشها و اطلاعات موجود در شبکه های اطلاع رسانی اینترنتی و پایان نامه های مرتبط مقطع دکتری و کارشناسی ارشد استفاده شده است. برای اندازه گیری متغیرهای تحقیق نیز از اطلاعات میدانی (اطلاعات مستخرج از صورتهای مالی شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران) استفاده شده است.
در این تحقیق جامعه آماری شرکتهای موجود در بورس میباشد که از طریق نمونه گیری آماری تعدادی از آن ها برای تحقیق تعیین می شود. در این تحقیق با بهره گرفتن از رگرسیون ساده و ضریب همبستگی تجزیه و تحلیل داده ها انجام می شود.
۳-۵- روش های جمع آوری اطلاعات
اطلاعات اولیه و ثانویه مورد نیاز تحقیق به روش کتابخانه ای و از صورتهای مالی اساسی و یادداشتهای توضیحی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (به عنوان یکی از مهمترین بازارهای سرمایه) ، گزارشهای سالانه و سالنامه های بورس اوراق بهادار تهران ، لوح های فشرده شامل اطلاعات شرکتهای پذیرفته شده برای سالهای ۱۳۸۸ لغایت ۱۳۹۲ و سایت های اطلاع رسانی بورس استخراج میگردد . مباحث نظری تحقیق نیز از طریق مطالعه پایان نامه ها ، نشریات ، کتب و مقالات داخلی و خارجی موجود در کتابخانه ها و استفاده از اینترنت گردآوری می شود . ابزار گردآوری اطلاعات از طریق بررسی اسناد و مدارک مربوط به صورتهای مالی ارائه شده برای شرکتهای بورس بوده که برای تجزیه و تحلیل آن ها از نرم افزارهای آماری استفاده میگردد .
به این ترتیب کلیه اطلاعات مورد نیاز جمع آوری و وارد نرم افزار Excel گردیده و سپس محاسبات مربوط به نسبتهای مالی انجام شده است . در مرحله بعد این اطلاعات به عنوان داده های ورودی وارد نرم افزارها SPSS شده و مورد آزمون و تحلیل قرار گرفته است که نتایج آن در فصل چهارم ارائه خواهد گردید.
۳-۶- فرضیات تحقیق
-
-
-
- بین دارایی های نامشهود و نسبت بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران یک همگرایی مثبت معناداری وجود دارد .
-
- بین دارایی های نامشهود و نسبت بازده دارایی ها (ROA)شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران یک همگرایی مثبت معناداری وجود دارد .
- بین دارایی های نامشهود و نسبت ارزش بازار به دفتری سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران یک همگرایی مثبت معناداری وجود دارد .
-
-
۳-۷- نحوه محاسبه متغیرهای تحقیق
۳-۷-۱- متغیرهای مستقل
نسبت کل دارایی های نامشهود تقسیم بر کل داراییها : منظور از کل دارایی های نامشهود دارایی هایی است که تحت این سرفصل در ترازنامه نشان داده شده اند . و کل دارائیها (TA)، شامل خالص اقلام سمت راست ترازنامه شرکتها میباشد، که شامل دارائیهای جاری و دارائیهای بلند مدت و سایر دارائیها میباشد.
نسبت دارایی های نامشهود به کل دارایی ها نشان میدهد که چند درصد از کل دارایی های شرکت را دارایی های نامشهود تشکیل میدهد و یا به عبارتی سهم دارایی های نامشهود افشا شده در صورت های مالی از کل دارایی ها چند درصد است.
۳-۷-۲- متغییرهای وابسته
نسبت بازده حقوق صاحبان سهام (ROE):
نرخ بازده حقوق صاحبان سهام یکی از نسبت های مالی است که از طریق تقسیم سود قبل از مالیات به حقوق صاحبان سهام به دست میآید، بنابرین همه ایرادهایی که به سود حسابداری وارد شد، به این معیار نیز وارد میباشد. سود حسابداری با توجه به روش های گوناگون حسابداری و همچنین برآورد های حسابداری تحت تاثیر قرار میگیرد. بعبارتی مدیریت میتواند با توجه به اهداف خود، سود حسابداری و در نتیجه نرخ بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) را تغییر دهد. (جهانخانی و سجادی، ۱۳۷۴)
نسبت بازده دارائیها (ROA):
نرخ بازده دارایی ها (ROA) یکی از نسبت های مالی است که از طریق تقسیم سود خالص بعلاوه هزینه بهره به مجموع دارایی ها به دست میآید. ROA به مهارت های تولید و فروش شرکت مربوط می شود و به وسیله ساختار مالی شرکت تحت تاثیر قرار نمی گیرد. به دلیل استفاده از سود حسابداری در محاسبه نرخ بازده دارایی ها، ایرادهایی که بر سود حسابداری وارد است، بر این معیار نیز وارد میباشد. با توجه به اینکه دارایی ها در تراز نامه به خالص ارزش دفتری نشان داده میشوند، بنابرین ارزش واقعی دارایی ها ممکن است بسیار پائین تر یا بالاتر از ارزش های دفتری آن ها باشد، بنابرین ROA پایین ضروتاً به این مفهوم نیست که دارایی ها باید در جای دیگری به کار گرفته شوند. همچنین ROA بالا به این مفهوم نیست که شرکت می بایست نسبت به خرید همان دارایی ها و کسب بازده بیشتر اقدام نماید. (جهانخانی و سجادی، ۱۳۷۴)
نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری سهام :
این نسبت از طریق تقسیم ارزش بازار هر سهم به ارزش دفتری همان سهم به دست میآید. ارزش دفتری هر سهم نشان دهنده ارزش های تاریخی است. از طرفی ارزش بازار هر سهم انعکاسی از جریان های نقدی آتی میباشد که عاید شرکت خواهد شد، بنابرین اگر شرکتی دارای مدیریت و سازماندهی باشد که با کارایی کامل به وظایف و نقش های خود عمل کند در این صورت ارزش بازار، بزرگتر از ارزش های تاریخی و دفتری خواهد بود و این نسبت افزایش پیدا میکند. نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری هر سهم طرز تفکر سرمایه گذاران نسبت به عملکرد گذشته و دورنمای آتی شرکت را بیان میکند. (جهانخانی و سجادی، ۱۳۷۴)
۳-۸- روش آماری