۴-بیمه، سبب افزایش اعتبار بیمهگزار می شود.
امروزه اعتبار ، یکی از عوامل مهم موفقیت در تجارت بشمار میرود . بیمه، به هر شکل در هر رشته آن، اعتبار و تضمینی است بی چون وچرا در مرهونات بانکی، مروهون در گرو وام دهنده قرار میگیرد ولی هرگاه مرهونه بر آثار حادثه ای نظیر آتش سوزی یا سایر خطرها از میان برود، وام دهنده دیگر تضمینی برای باز پرداخت اقساط باقیمانده نخواهد داشت.
۵-بیمه، یک نوع پس انداز تلقی می شود.
هم در بخش بیمه های اشخاص و هم در بخش بیمه اموال ، بیمه یک نوع پس انداز تلقی می شود. اگر شخصی اموال، دارایی و کسب و پیشه خود را بیمه نکند، مفهومش آن است که بیمه خود باقی می ماند. بنابرین باید بخشی از ذخایر و سرمایه خود را برای مقابله با تحقق انواع ریسکها بلوکه کند و در صورت ورود خسارت و زیان نیز معلوم نیست که آیا مبلغ نگهداری شده کافی خواهد بود یا نه بنابرین با بیمه کردن این شخص میتواند بدون تشویش خاطر با کل سرمایه و ذخایر فعالیت خود را ادامه دهد. در بیمه های اشخاص هم انواع بیمه نامههای عمر به شرط حیات و به شرط فوت، آتیه بیمه شده را تأمین میکند.
۶-اجتماع از بیمه منتفع می شود
مواردی که بدانها اشاره شد، مواردی است که خود از مزایای بیمه بهره مند می شود. هر ذینفعی با پرداخت حق بیمه متناسب با ریسک معین در صورت تحقق ریسک طبق شرایط بیمه نامه خسارت و زیان خود را دریافت میکند. در صورتی که نقش بیمه تنها ارائه خدمت و پوشش به اشخاص نیست بلکه بیمه به اشکال مختلف در خدمت جامعه است وتمام مردم میتوانند از آن منتفع شوند.
موارد زیر از جمله آن ها است:
۱) تشویق مردم به پس انداز بخشی از درآمد خود
۲) بیمه، یک نوع سرمایه گذاری
۳)بیمه و سایر انواع طرحهای مشابه، حامی وابستگان است
۴) تأثیر بیمه در کاهش خسارتها
۵) تأثیر بیمه در رقابتهای بازرگانی (کریمی،۱۳۷۳،ص ۱۲)۱.
۸-۳-۲ تقسیم بندی انواع بیمه
در هر کشور معمولاً دو نوع بیمه وجود دارد. بیمه های اجتماعی و بیمه های بازرگانی
۱-۸-۳-۲ بیمه های اجتماعی[۸۵]۲
بیمهای است که به دلیل کمک و حمایت از طبقه یا طبقات خاصی طراحی شده و یا حتی برای رفاه کلیه شهروندان به کار میرود و هدف از ایجاد آن بالاتر بردن سطح رفاه عموم و به بیانی کمک به مردم است. فلسفه وجودی بیمه های اجتماعی بالا بردن سطح رفاه عموم مردم و یا طبقه و طبقات خاصی از آن ها است. نظیر اقشار کم درآمد که پرداخت هزینه های درمانی و همچنین جبران پیامدهای آن برای آن ها سنگین است. اداره بیمه های اجتماعی اغلب از سوی دولتها صورت میگیرد و در ایران (سازمان تأمین اجتماعی) که مؤسسهای دولتی است، متولی این کار است. اما این بدان معنا نیست که بودجه آن تماماً از سوی دولت تأمین میشود. بلکه کارفرمایان و بیمه شدگان نیز در پرداخت حق بیمه مشارکت دارند در بیمه های اجتماعی خدمات زیر ارائه میگردد.
-
- کمکهای درمانی: شامل هزینه های پزشکی، حوادث و غیره.
- کمکهای مالی: شامل پرداخت غرامت(بیکاری، نقص عضو)، پرداخت مستمری(بازنشستگی، از کار افتادگی و …) و کمکهای خانوادگی(ازدواج، زایمان و …)
۲-۸-۳-۲ بیمه های بازرگانی
بیمهای که افراد برای ایجاد اطمینان و پشتوانه در فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی خود از آن بهره میگیرند و حالت قرارداد و داد و ستد با شرکت بیمه دارد و جنبه حمایتی و کمک در آن به شکل تجاری مطرح است. بیمه های بازرگانی، آن گونه که از نامشان پیدا است بیمههایی هستند تجاری که در آن ها علاوه بر تأمین گری، سود و زیان نیز مطرح است، لذا دیگر جنبه حیاتی و کمک بلاعوض به افراد را ندارد. در بیمه های بازرگانی هر چه مخاطره(ریسک) بیشتر باشد نرخ حق بیمه بالاتر است. بیمه های بازرگانی خود به انواع مختلفی تقسیم میشوند که مرسوم ترین آن ها «بیمه های اشخاص» و «بیمه های اموال و دارایی» است.
-
بیمه های اشخاص:
-
- بیمه عمر: به شرط فوت، به شرط حیات، پس انداز.
-
- بیمه حوادث: فوت، نقص عضو دائم، هزینه های پزشکی مربوط.
- بیمه درمان: تکمیلی.
-
بیمه های اموال و دارایی:
-
- بیمه اتومبیل: بدنه، ثالث، سرنشین.
-
- بیمه آتش سوزی: خطرات اصلی، آتش سوزی، صاعقه، انفجار.
-
- خطرات اضافی: سیل، زلزله، طوفان، شکست شیشه، ضایعات آب و برق و باران، ترکیدگی لوله، دزدی باشکستن حرز.
-
- بیمه باربری: داخلی، خارجی.
-
- بیمه مهندسی: ساختمان.
-
- بیمه هواپیما: بدنه، مسئولیت.
-
- بیمه مسئولیت: حرفهای، شخصی.
- بیمه اعتباری: داخلی، خارجی (وفائی نجار، ۱۳۸۸،ص ۱۹-۱۷)۱.
-
۹-۳-۲ علل نیاز انسانها به بیمه های اشخاص
از آغاز پیدایش پیدایش جوامع انسانی، بشر همواره در جستجوی تأمین، البته تأمین جسمی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بوده است و به همین دلیل بیمه های اشخاص هم یکی از ابداعات انسانها برای به دست آوردن تأمین اقتصادی بحساب میآید.
بیمه های اشخاص یکی از شاخصهای شناخته شده در سنجش تأمین و رفاه مردم کشورهاست و کشورهایی که مردم آن به فراخور نیاز خود از این تأمین برخوردارند، با اطمینان و اعتماد بیشتری در برنامهریزی، توسعه و گسترش جامعه خویش مشارکت مینمایند.
-
- معمولاً انسانها به ۵ دلیل به خرید بیمه های اشخاص اقدام مینمایند.
-
- نیاز اصلی و اساسی فیزیولوژیکی انسان.
-
- نیاز به حفظ و حراست خود در قبال خطرهای خارجی.
-
- نیاز به عشق، محبت و فعالیتهای اجتماعی.
-
- اقناع حسن احترام نسبت به خویشتن.
- خوآگاهی و تکامل (دستباز، ۱۳۷۷،ص۳-۱)۲.
۱۰-۳-۲ تفاوتهای بیمه های درمانی اختیاری با بیمه های درمانی اجباری
کشورهای توسعه یافته برای حمایت انسانها در مقابل امراض گوناگون چه از لحاظ پیشگیری و چه از لحاظ درمانی تدارک یک سلسله مقررا ت و قوانین و نظاماتی را به وجود میآورند تا به وسیله آن بتواند با خطراتی که نهایتاًً امور معیشتی و زندگی افراد را مختل میکند. مبارزه کنند زیرا بیشتر معتقد بودند که هر کس به عنوان عضو اجتماع حق تأمین اجتماعی دارد. مجموع این مقررات و قوانین امروزه در چهارچوب بیمه اجتماعی ارائه می شود که در راه ایجاد رفاه عمومی و برای همگان به کار گرفته شده است.
به طوری که امروزه در اکثر کشورهای جهان اجرای آن امری اجباری بوده و به حد کمال انجام میگیرد و از این راه هر گونه زیان مالی یا جانی را که در نتیجه حوادث یا بیماری به مردم وارد میشود. جبران می نمایند.