—
اسید سولفوریک مولار
یدات پتاسیم
۱۰
دودسیل بنزن سولفونات سدیم
۲
اسید سولفوریک مولار
یدات پتاسیم
۱۰
دودسیل بنزن سولفونات سدیم
۵
اسید سولفوریک مولار
یدات پتاسیم
۱۰
پلی اتیلن گلیکول
۲
اسید سولفوریک مولار
یدات پتاسیم
۱۰
پلی اتیلن گلیکول
۵
اسید سولفوریک مولار
یدات پتاسیم
۱۰
دودسیل هیدروژن سولفونات
۲
اسید سولفوریک مولار
یدات پتاسیم
۱۰
دودسیل هیدروژن سولفونات
۵
۳-۷- روش تعیین غلظت فلزات سنگین در نمونهها
برای اندازهگیری غلظت فلزات سنگین از یک دستگاه طیف سنجی جذب اتمی به نام Perkin-Elmer مدل ۲۳۸۰ ساخت آمریکا، اساس کار بر پایه میزان نور جذب شده توسط اتمهاست که متناسب با غلظت نمونه است. تمام مواد نور را در طول موجی که جذب میکنند، نشر مینمایند. بنابراین نور قابل جذب برای اتمهای یک عنصر باید توسط اتمهای آزاد همان عنصر که به حالت برانگیخته هستند منتشر گردد. این دستگاه مجهز به مشعل استیلن و هوا میباشد و برای اندازهگیری هر یک از فلزات سنگین از لامپ کاتدی توخالی[۳۴] عنصر مربوط باید استفاده کرد. پس از آماده شدن دستگاه ابتدا صفر دستگاه توسط آب مقطر تنظیم میگردد. سپس به کمک ۵ نمونه استاندارد و با غلظتهای مختلف تهیه و مقادیر جذب هر کدام از این محلولها که توسط خروجی دستگاه نشان داده میشود، یادداشت میشود. سپس با بهره گرفتن از این اعداد و با نرم افزار Excel میزان جذب بر حسب غلظتهای مختلف فلز سنگین و خط کالیبراسیون به دست میآید. پس از تهیه منحنی کالیبراسیون نمونه اصلی و نمونههای پس از جداسازی جهت تعیین غلظت فلز کادمیوم و سرب در دستگاه قرار داده شد و میزان جذب هر کدام از این محلولها از خروجی دستگاه به دست آمد و با بهره گرفتن از این اعداد و مراجعه به منحنی کالیبراسیون غلظت یون کادمیوم و سرب در این محلولها به دست آمد و در جداول مختلف ارائه گردید.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۳-۹- چگونگی جداسازی کادمیوم
جهت جداسازی کادمیوم از تکنیک راکتور اختلاط کامل منقطع استفاده شد. به این منظور در این مرحله ۵/۰ گرم جاذب را در ۵۰ میلیلیتر از محلول حاوی کادمیوم در هر سه محیط و در زمان ۲ ساعت در دما و فشار محیط روی همزن مغناطیسی قرار داده شد. برای بررسی اثر غلظت در مورد بعضی از جاذبها میزان ۲۵/۰ گرم جاذب و در مرحله بعد نیز میزان ۱۰۰ میلیلیتر از محلول نیز مورد بررسی قرار گرفت. در مورد پیرولیت و آمبرجت نیز تغییر زمان ۱ و ۲ ساعت و همچنین تاثیر غلظت نیز بررسی شد. سپس محلول را صاف کرده و از پساب به دست آمده نمونه گیری شد. غلظت یون کادمیوم در پساب رد شده از صافی با بهره گرفتن از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد.
۳-۹- چگونگی جداسازی سرب
جهت جداسازی سرب از تکنیک راکتور اختلاط کامل منقطع استفاده شد. به این منظور در این مرحله ۵/۰ گرم جاذب را در ۵۰ میلیلیتر از محلول حاوی سرب در هر سه محیط و زمان ۲ ساعت در دما و فشار محیط روی همزن مغناطیسی قرار داده شد. برای بررسی اثر غلظت در مورد بعضی از جاذبها میزان ۲۵/۰ گرم جاذب و در مرحله بعد نیز میزان ۱۰۰ میلیلیتر از محلول نیز مورد بررسی قرار گرفت. در مورد پیرولیت و آمبرجت نیز تغییر زمان ۱ و ۲ ساعت و همچنین تاثیر غلظت نیز بررسی شد. سپس محلول را صاف کرده و از پساب به دست آمده نمونه گیری شد. غلظت یون سرب در پساب رد شده از صافی با بهره گرفتن از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد.
۴-۱- نتایج به دست آمده در جداسازی سرب
۴-۱-۱- مبادله کنندههای کاتیونی و کربن فعال
کاهش غلظت سرب با بهره گرفتن از پیرولیت و آمبرجت در شرایط آزمایشگاهی کاملاً مشابه و به میزان ۵/۰ گرم مبادله کننده در ۵۰ میلیلیتر از محلول صورت گرفت. در این مرحله برای بررسی اثر غلظت و زمان، این آزمایش را در شرایط، غلظت متغیر(۵/۰ گرم در ۱۰۰ میلیلیتر و ۱ گرم در۵۰ میلیلیتر) و زمان متغیر(۱و۲ساعت) نیز انجام شد.
جدول( ۴-۱): نتایج کاهش غلظت سرب با بهره گرفتن از مبادله کنندهای کاتیونی و کربن فعال