نوع شناور
تعداد
طول شناور(متر)
توضیحات
۱
شناور آبی خاکی Rabha LCT
یک فروند
۸/۴۸ متر
– قابلیت حمل سه تانک و ۱۱۰ نیرو
مجموع شناورهای آبی خاکی نیروی دریایی قطر در سال ۲۰۱۳ : یک فروند
فصل ششم
ساختار و سازمان نیروهای مسلح بحرین
مقدمه
بحرین کشوری است مجمع الجزایری (متشکل از ۳۳ جزیره ) در منطقه جنوب غربی آسیا که در شرق عربستان سعودی و در خلیج فارس واقع شده است . مساحت این کشور ۷۶۰ کیلومتر مربع است و در جایگاه یکصد و هشتاد و هشتم به لحاظ وسعت در میان کشورهای جهان می باشد .
برابر برآورد بعمل آمده در سال ۲۰۱۴ ، جمعیت بحرین برابر با ۰۸۹/۳۱۴/۱ نفر می باشد که از این تعداد ۴۶ درصد آنها بحرینی ، ۵/۴۵ درصد آسیایی ، ۷/۴ درصد اعراب سایر کشورها ، ۶/۱ درصد آفریقایی ، یک درصد اروپایی و ۲/۱ درصد از سایر نژادها هستند . بر اساس آمار سال ۲۰۱۰ ، حدود ۳/۷۰ درصد مردم بحرین مسلمان (اکثراً شیعه مذهب) ، ۵/۱۴ درصد مسیحی ، ۸/۹ درصد هندو ، ۵/۲ درصد بودایی ، ۶/۰درصد یهودی و مابقی پیرو سایر ادیان می باشند .
بحرین در زمان حکومت ساسانی در ایران جزئی از سرزمین این کشور محسوب می گردید اما از سال ۱۵۲۲ الی ۱۶۰۲ توسط پرتقالی ها اشغال گردید و در این سال پس از اخراج پرتقالی ها از خلیج فارس توسط شاه عباس صفوی ، مجدداً حاکمیت ایران بر بحرین تا سال ۱۷۸۳ ادامه یافت . از سال ۱۷۸۳ میلادی خاندان آل خلیفه بر بحرین حکومت می نمودند ولیکن در اوایل قرن ۱۹ و به منظور تامین امنیت بحرین ، این کشور تحت قیمومیت انگلستان قرار گرفت اما حکومت های قاجار و پهلوی در ایران همواره مدعی مالکیت ایران بر بحرین بودند . بدنبال قصد خروج انگلستان از خلیج فارس در سال ۱۹۶۸ ، بحث مالکیت بحرین دوباره مطرح گردید و سرانجام ایران با درخواست سازمان ملل متحد مبنی بر استقلال بحرین بعنوان یک کشور عربی موافقت نمود و بحرین پس از خروج انگلستان از خلیج فارس ، در سال ۱۹۷۱ استقلال یافت . در حال حاضر ( ۲۰۱۴ ) حکومت بحرین بصورت پادشاهی مشروطه است و در سال ۲۰۱۱ میلادی موج بیداری اسلامی به این کشور نیز رسیده و اکثریت شیعه به مخالفت با سیاست های تبعیض آمیز حکومت آل خلیفه پرداختند که این اعتراضات تا کنون نیز ادامه دارد .
برخلاف سایر کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس ، بحرین کشور ثروتمندی نیست و به لحاظ برخورداری از منابع انرژی ، مانند کشورهای دیگر منطقه غنی نمی باشد اگرچه هنوز هم بخش اعظم اقتصاد این کشور به منابع نفتی آن وابسته است و در سال ۲۰۱۲ تولیدات نفتی و فراورده های پتروشیمی حدود ۷۷ درصد کل صادرات ، ۱۹ درصد تولید ناخالص داخلی و ۸۷ درصد درآمدهای این کشور را تشکیل می دهد . پس از نفت خام مهمترین فعالیت اقتصادی بحرین تولید آلومینیوم در این کشور می باشد همچنین بحرین اولین کشور منطقه است که نسبت به عقد قرارداد تجارت آزاد با آمریکا اقدام نموده است . این کشور در زمینه بانکداری و تبدیل شدن به مرکز بانکداری اسلامی با مالزی رقابت دارد .
مهمترین شاخصه های اقتصادی بحرین بشرح ذیل می باشند :
تولید ناخالص داخلی ( GDP ) در سال ۲۰۱۳ میلادی : ۹۶/۳۴ میلیارد دلار
میزان رشد تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۱۳ : ۴/۴ %
درآمد سرانه در سال ۲۰۱۳ : ۸۰۰/۲۹ دلار
نرخ تورم در سال ۲۰۱۳ : ۱/۳ %
میزان بیکاری ( ۲۰۰۵ ) : ۱۵ % ( ۲۰۱۴،cia fact book )
به لحاظ نظامی کشور بحرین دارای قدرت کمتری نسبت به همسایگان خود در خلیج فارس می باشد و توانایی دفاع از خود در برابر تجاوزات خارجی را نداشته و حتی در مسئله بیداری اسلامی نیز این کشور به منظور مقابله با تظاهرکنندگان از سایر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بویژه عربستان سعودی و امارات عربی متحده درخواست کمک نمود . در حال حاضر تامین امنیت کشور بحرین بصورت عملی توسط آمریکا صورت می پذیرد و این کشور بصورت کامل در اختیار کشورهای غربی بویژه آمریکا و انگلستان و نیز کشور عربستان سعودی قرار دارد . با توجه به موقعیت استراتژیک بحرین در خلیج فارس ف در حال حاضر این کشور محل استقرار ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا می باشد و در اواخر سال ۲۰۱۴ نیز انگلستان از قصد خود جهت احداث پایگاه دریایی در این کشور خبر داده است .
به منظور برآورد توان نظامی بحرین ، در این فصل تلاش می گردد نسبت به بررسی ساختار و سازمان نیروهای مسلح این کشور اقدام گردد .
۶-۱ ساختار فرماندهی نیروهای مسلح بحرین
پس از استقلال بحرین ، این کشور فاقد نیروی نظامی منسجم بوده و در دهه ۱۹۷۰ نیروهای مسلح بحرین بسیار محدود بوده و از معدود تجهیزات انگلیسی و فرانسوی برخوردار بوده است . بتدریج در دهه ۱۹۸۰ و بویژه در دهه ۱۹۹۰ با اوج گیری تنش ها در منطقه خلیج فارس ، نیروهای مسلح بحرین توسعه یافته و به لحاظ تعداد نفرات به حدود سه برابر گسترش یافت و پس از آن نیز با عقد قراردادهای نظامی با کشورهای غربی بویژه آمریکا نسبت به دریافت تجهیزات مدرن نظامی اقدام نمود .
در حال حاضر نیروهای مسلح بحرین که به نیروی دفاعی بحرین (BDF) نیز معروف می باشند ، از سه نیروی زمینی ، هوایی و دریایی تشکیل شده که تحت فرمان پادشاه این کشور ، وزارت دفاع و فرماندهی ارتش بحرین کنترل و هدایت می شوند .
ساختار سازماندهی فرماندهی نیروهای مسلح بحرین بشرح ذیل می باشد ( ۲۰۱۴ ، global security )
چارت سازمانی ۱۲ ساختار سازمانی نیروهای مسلح بحرین
کلیه فرماندهان و سران نیروهای مسلح بحرین از نزدیکان به خاندان پادشاهی این کشور می باشند و در حال حاضر وزیر دفاع بحرین «محمد بن عبدا… آل خلیفه»، فرمانده ارتش بحرین «سپهبد خلیفه بن احمد آل خلیفه» و رئیس ستاد نیروهای مسلح بحرین «سرلشکر دیج بن سلمان آل خلیفه» می باشد ( ۲۰۱۴ ، cloud front)
۶-۲ استعداد نیروهای مسلح بحرین
بحرین همانطور که کوچکترین کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس محسوب می گردد ، از کمترین نیروی نظامی نسبت به سایر کشورهای عضو شورا نیز برخوردار می باشد و در مجموع دارای ۸۲۰۰ نیروی نظامی رسمی می باشد و حدود ده هزار نفر نیز نیروهای امنیتی این کشور را تشکیل
می دهند (۲۰۱۲، csis)
از تعداد ۸۲۰۰ نفر نیروهای مسلح بحرین ، شش هزار نفر در نیروی زمینی ، ۱۵۰۰ نفر در نیروی هوایی و ۷۰۰ نفر در نیروی دریایی این کشور خدمت می نمایند . در جدول ذیل ، روند تغییر استعداد پرسنلی نیروهای مسلح بحرین از سال ۲۰۰۳ الی ۲۰۱۳ مورد بررسی قرار گرفته است (۲۰۱۲،gulf mil bal)
جدول ۷۲ استعداد پرسنلی نیروهای مسلح بحرین از سال ۲۰۰۳ الی ۲۰۱۳
۲۰۰۳
۲۰۰۴
۲۰۰۵
۲۰۰۶