– کشت ماش سبز بعد از گل رنگ، گل آفتابگردان و ذرت خوشهای
– اگر موسم بارندگی به تأخیر افتاد میتوان محصولاتی نظیر ذرت خوشهای، گل رنگ، گل آفتابگردان را کشت کرد.
۲) مدیریت باران قابل اطمینان (بیش از ۷۰۰ میلیمتر باران):
در اراضی که از باران مطمئن و کافی برخوردارند یک آبراه با تانک ذخیرهی آب با عمقی در حدود ۴ متر میتوان در حدود ۴۰۰۰ متر مکعب آب را برای زمینی در حدود ۶ تا ۷ هکتار ذخیره کرد. در حدود ۶۰٪ آب جمع شده در تانک میتواند برای آبیاری مورد استفاده قرار گرفته و بقیه آب ممکن است از طریق تبخیر و نفوذ در خاک تلف شود. آبیاری تکمیلی با بهره گرفتن از آب ذخیره شده برای محصولاتی نظیر: فلفل، نخود و گل رنگ بکار میرود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
مدیریت باران و رواناب:
مدیریت باران به معنی کنترل رواناب سطحی است. توپوگرافی موجی و کشت نامناسب در شیبهای تند منجر به تشکیل رواناب سطحی میشود که نتیجه آن فرسایش شدید خاک خواهد بود. اصلیترین فاکتورهای اقلیمی که بر رواناب تأثیر میگذارند عبارتند از:
۱) شدت باران
۲) مقدار باران
۳) مدت بارش
۴) زمان توزیع
۵) موقع سال
۶) توزیع سطحی بارش
۷) طبیعت پوشش گیاهی
نارایانا[۱۶] و رام بابو[۱۷] در سال ۱۹۶۳ برآورد کردند که در حدود ۵۳۳۳ میلیون تن (۳۵/۱۶ تن در هکتار) خاک، سالیانه در هندوستان به دلیل کشاورزی و فعالیتهای مرتبط با آن جدا شده و توسط رودها به دریا ریخته میشود. همچنین گزارش شده است که در حدود ۲۹٪ کل خاک فرسایش یافته همیشه در دریا باقی میماند، ۱۰٪ آن به مخازن حمل شده و باقیمانده آن از محلی به محل دیگر منتقل میشود.
در شرایط کشت دیم، بیشترین مقدار اتلاف خاک و رواناب در قسمت تحتانی زمین میباشد در حالیکه ممکن است فرسایش جدی در قسمت رویهی بالایی زمین دیده شود.فرسایش خاک، عمق خاک را در محلی که به وقوع میپیوندد کاهش میدهد در نتیجه ذخیرهی رطوبت خاک و باروری زمین کاهش مییابد.
الف) تراسبندی داخلی به دلیل رواناب و فرسایش خاک:
رواناب و فرسایش خاک را میتوان از طریق تراسبندی داخلی زمین مانند: شیاربندی، بستر پشته دار و روش کشت فارو (شیاری) کاهش داد.این روشها برای محافظت طبیعی خاک و آب مفید بوده و از این رو تولید محصول را افزایش میدهد. بر روی شیبهایی تا ۳۰٪ این مقادیر حتی سکوبندی هم تراز/ شیبدار را محو میکند.
جدول ۱-۶- تأثیر عمل تراسبندی داخلی زمین بر روی اتلاف خاک و رواناب منبع: بوند[۱۸] (۱۹۸۵)
`
محصول
رواناب (میلیمتر)
اتلاف خاک (تن در هکتار)
بازده (q/ha)
افزایش بازده (٪)
بذرپاشی در امتداد شیب
ذرت
۵/۲۹
۳/۶
۳/۲۲
–
بذرپاشی در عرض شیب
ذرت
۴/۲۱
۹/۲
۹/۲۷
۱/۲۵
بذرپاشی جوی و پشتهای
ذرت
۹/۵
۳/۰
۹/۳۶
۵/۶۵
بذرپاشی در امتداد شیب