الف
ب
نگاره ۳-۲: الف- نمونهبرداری از ماهیچه (بیوپسی)، ب- بخیه ساده پس از نمونهبرداری.
۳-۱-۳- نمونه گیری از ماهیچه دوسر ران (پس از کشتار)
پس از کشتار، برهها در مدتی کمتر از ۵ دقیقه بهسرعت پوستکنی شدند، یک نمونه ۳۰-۲۰ گرمی از ماهیچه دوسر ران (پای راست) جدا پس از زدودن خون سطحی (با بهره گرفتن از کاغذ)، چربیهای سطحی از ماهیچه جدا شد. آنگاه نمونه در نیتروژن مایع یخ زده، و در دمای ۸۰- درجه سانتی گراد نگهداری شد.
۳-۲- اندازه گیریهای آزمایشگاهی
جداسازی، تعیین غلظت میتوکندری و اندازه گیری فعالیت مجموعههای آنزیمی زنجیره تنفسی میتوکندری در پژوهشکده زیست فنآوری دانشگاه شیراز انجام شد. بیشتر مواد شیمیایی از شرکت (Co., St. Louis, MO, Inc) Sigma-Aldrich و تعداد اندکی مواد شیمیایی (اتانول و فسفریک اسید) از شرکت Merck (Co, Whitehouse, NJ.) خریداری شدند.
۳-۲-۱- جداسازی میتوکندری
در بسیاری از موارد برای بررسی کنش و ساختار یک اندامک، لازم است آن را از سیتوزول و اندامکهای دیگر جدا کرد. یکی از روشهای جداسازی اندامکها، جداسازی بر پایه تفاوت در اندازه و نرخ تهنشینی اندامکها است که با روش سانتریفیوژ کردن افتراقی[۴۱] انجام می شود (Lehninger, 2004). جداسازی میتوکندری در دو گامهی سانتریفیوژ انجام می شود. در گامه اول (سرعت پایین، g 1000-800) اندامکهای بزرگتر مانند هسته و لاشه سلول و در گامه دوم (سرعت بالا، g 15000-10000)، میتوکندریها تهنشین میشوند. البته ممکن است همراه با میتوکندریها، اندامکهای دیگری مانند گرانولهای تراوشی و کیسههای گلژی (بیشتر در غدد درونریز و برونریز) لایزوزومها (در جگر، کلیه، طحال، لوکوسیتها و ماکروفاژها) و پراکسیزومها (بیشتر همراه با میتوکندری جدا شده از بافت جگر) نیز تهنشین شوند که برای خالصسازی میتوکندری، از سانتریفیوژ شیب غلظت[۴۲] استفاده می شود (Pon and Schon, 2001). در بیشتر پژوهشها، برای بررسی میتوکندری سلولهای ماهیچهای، تنها از سانتریفیوژ افتراقی، برای جداسازی استفاده شده است (Bottje et al., ۲۰۰۲). پیشاز انباشت میتوکندری، غشای پلاسمایی و پیوندهای بین سلولی با روش آنزیمی (Protease K) Kolath, 2006)) و مکانیکی (همگن سازی نرم به کمک هموژنایزر با هاون تفلن) تخریب میشوند.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
در این آزمایش، جداسازی میتوکندریها از ماهیچه دو سر ران با روش کولاس Kolath, 2006)) و با اندکی تغییر انجام شد. به ازای هر نمونه، ۲۰ میلیلیتر محلول I (100 میلی مولار Sucrose، ۱۰۰ میلی مولار Tris-HCl، ۴۶ میلی مولار KCl و ۱۰ میلیمولار EDTA با ۴/۷= pH) تهیه شد. نمونههای پنج گرمی گوشت از یخچال oC80- خارج و درون ۱۰ میلی لیتر محلول I سرد شده در یخ، انداخته شد. پس از یخگشایی، نمونهها با قیچی تکه تکه و برای پنج دقیقه درون ۵ میلی لیتر محلول I دارای ۵ میلیگرم Protease K در دمای اتاق قرار داده شدند. محلول دارای نمونه برای دو دقیقه با هموژنایزر با هاون تفلن، همگن و برای ۵ دقیقه دیگر درون یخ نگهداری شد. سپس محلول همگن شده، بهدرون میکروتیوب ۵/۱ میلیلیتری ریخته شد و برای ۱۰ دقیقه در دور g1000 و دمای ۴ درجه سانتی گراد سانتریفیوژ شد (Sigma centrifuge, model: 1-15pk, UK). پلت تشکیل شده که دارای بقایا و لاشه سلول بود، دور ریخته شد و محلول باقیمانده برای جداسازی میتوکندریها به مدت ۱۵ دقیقه در دور g 10,000 و دمای ۴ درجه سانتی گراد سانتریفیوژ شد. دراین فاصله زمانی، محلول شستشو (محلول I دارای ۵/۰ درصد BSA[43]) آماده شد. در پایان گامه دوم سانتریفیوژ کردن، پلت تشکیل شده که دارای میتوکندریها بود نگه داشته شد و مایع رویی، دورریخته شد. پلت میتوکندریها، با یک میلیلیتر محلول شستشو و با پیپت کردن، شستشو شد و برای تهنشین شدن دوباره میتوکندریها، برای ۱۵ دقیقه دیگر در دمای ۴ درجه سانتی گراد و دور g 10,000 سانتریفیوژ شد. در این مدت، بهازای هر نمونه، ۲ میلی لیتر محلول II، (دارای ۲۳۰ میلی مولار Mannitol، ۷۰ میلی مولار Sucrose، ۲۰ میلی مولار Tris-HCl، ۵ میلی مولار KH2PO4 و با ۴/۷=pH) ساخته شد. پساز آخرین گامه سانتریفیوژ، محلول رویی تخلیه و پلت بدون بههم خوردن، با یک میلی لیتر از محلول II به آرامی شستشو شد. با پیپت کردن ۱ میلیلیتر محلول II، میتوکندریها درون محلول به طور کامل معلق شدند. پس از مخلوط کردن کامل میتوکندریها درون محلول، ۵۰ میکرولیتر از محلول برای اندازهگیری غلظت میتوکندری به صورت جداگانه در دمای ۴ درجه سانتی گراد نگهداری شد و باقیمانده نمونههای میتوکندری، به سرعت در نیتروژن مایع منجمد و در دمای oC80- (فریزر ژال تجهیز، ایران) نگهداری شدند.
۳-۲-۲- اندازه گیری غلظت پروتین میتوکندریایی[۴۴]
برای تعیین غلظت میتوکندری، غلظت پروتین، اندازه گیری می شود و به صورت غلظت پروتین میتوکندریایی بیان می شود. فعالیت آنزیمی، بر پایه مقدار پروتین میتوکندریایی (واحد/میلی گرم پروتین میتوکندریایی) محاسبه می شود Pon and Schon, 2001)).
روش Bradford یک روش رنگ سنجی برای اندازه گیری غلظت پروتین است که بهسبب سادگی و حساسیت بالا، کاربرد زیادی دارد. اساس این روش، تغییر بیشینه جذب برای محلول اسیدی Coomassie blue G-250 از ۴۶۵ نانومتربه ۵۹۵ نانومتر هنگام پیوند یافتن با پروتین است. با افزایش غلظت پروتین، جذب نور در طول موج ۵۹۵ نانومتر به سبب افزایش پیوندهای بین پروتین و رنگ Coomassie blue G-250، افزایش مییابد. برای تعیین همبستگی بین میزان جذب و غلظت پروتین، از غلظتهای استاندارد پروتین (بیشتر آلبومین سرم گاوی- BSA) استفاده می شود (Wenk and Fernandis, 2007).
در این آزمایش، اندازه گیری غلظت پروتین میتوکندریایی با روش Bradford و بر پایه رویه توضیح داده شده بهوسیله لارنس و داویس(Lawrence and Davies 1986) انجام شد. برای تهیه محلول Bradford، ۱۰ میلی گرم رنگ Coomassie blue G-250 در ۵ میلی لیتر اتانول ۹۵% به طور کامل حل شد. سپس، ۱۰ میلی لیتر فسفریک اسید ۸۵% به آن افزوده شد و پس از رساندن حجم به ۱۰۰ میلی لیتر، در دمای ۴ درجه سانتی گراد نگهداری شد. آلبومین سرم گاوی بهعنوان محلول پروتین استاندارد، بهکار برده شد. در آغاز، محلولی دارای یک میلیگرم BSA دریک میلی لیتر محلول II تهیه شد و سپس، به غلظتهای ۲۵/۰، ۵/۰، ۷۵/۰، ۱ و ۵/۱ میلیگرم در میلی لیتر آماده شدند. از هر غلظت پروتین استاندارد،۱۰ میکرولیتر به ۹۹۰ میکرولیتر محلول Bradford (که پیشاپیش با دمای اتاق، همدما شده بود) افزوده شد، با پیپت کردن بهطور کامل مخلوط شد و ۵ دقیقه در دمای اتاق نگهداری شد. در کیووتهای پلاستیکی[۴۵] و اسپکتروفتومتر (TECHNE – Specgene، آمریکا)، مقدار جذب نور در طول موج ۵۹۵ نانومتر (۲ تکرار) اندازه گیری شد. مقدار جذب نور در حضور نمونههای دارای میتوکندری نیز با دوبار تکرار، اندازه گیری شد. اگر غلظت میتوکندریها بیشتر از بیشینه محلول استاندارد (۵/۱ میلیگرم/میلی لیتر) بود، با افزودن حجمی برابر با حجم نمونه از محلول II، غلظت به نصف کاهش داده شد. سپس، معادله خط همبستگی میزان جذب نور و غلظت پروتین محاسبه و غلظت نمونه ها تعیین شد (نگاره ۳-۳).
نگاره ۳-۳: همبستگی مقدار جذب نور در طول موج ۵۹۵ نانومتر با غلظت پروتین.
۳-۲-۳- اندازه گیری فعالیت مجموعههای آنزیمی زنجیرهی تنفسی
فعالیت هر یک از مجموعههای آنزیمی زنجیره تنفسی (Cox I-V) با روش بوهرسنوتت (Bouhours-Nouetet al., ۲۰۰۵) و سندلاین(Sandelin, 2005) ، با اسپکتروفتومتر UV (TECHNE – Specgene) و در کیووت کوارتز، تغییر در جذب نور به سبب تغییر در غلظت سوبسترای ویژه هر یک از آنزیمها اندازه گیری شد. برای شکستن غشای میتوکندری، محلول دارای میتوکندری سه بار در نیتروژن مایع، یخزده شد و سپس یخ گشایی شد. اندازه گیریها، در دمای ۳۷ درجه سانتی گراد و در حجم پایانی ۵۰۰ میکرولیتر و با دوبار تکرار برای هر نمونه، انجام شد. با بهره گرفتن از ضریب جذب، فعالیت هر یک از آنزیمها، کمی شده و به صورت واحد در میلیگرم پروتین میتوکندریایی بیان شد.
۳-۲-۳-۱- اندازه گیری فعالیت مجموعه آنزیمی I (NADH – یوبیکویینون اکسیدو ردوکتاز)
در زنجیره تنفسی، Complex I یک مجموعه آنزیم بزرگ با ۴۲ زنجیره پلی پپتیدی و دارای یک فلاووپروتین و حداقل شش مرکز آهن-سولفور است. الکترون به وسیله بازوی ماتریکسی Cox I از NADH گرفته شده و در بازوی درون غشایی به یوبیکویینون[۴۶] داده میشود (نگاره ۳-۴). روتنون[۴۷] که یک ترکیب گیاهی است و به طور رایج بهعنوان حشرهکش مورد استفاده قرار میگیرد، فعالیت Cox I را مهار می کند (Lehninger, 2004). بهسبب اینکه برخی آنزیمها مانند NADH: cytochorome b5 reductase (یک آنزیم اکسید کننده NADH، چسبیده به غشای بیرونی میتوکندری و غیر حساس به روتنون)، فعالیت همانندی با Cox I دارند، ارزیابی فعالیت ویژهی Cox I، به صورت فعالیت حساس به روتنون[۴۸] اندازه گیری می شود (Pon, 2001 Schon and).
نگاره ۳-۴: ساختار و کنش مجموعهآنزیمی I زنجیره تنفسی(Lehninger, 2004).
اندازه گیری در چند گامه انجام شد:
الف) تهیه محلولهای KH2PO4 (۱۰۰ میلیگرم در میلیلیتر آب، ۵/۷=pH)، KCN (یک میلیگرم در میلیلیتر آب)، MgCl2 (۱۰ میلیگرم در میلیلیتر آب)، Antimycin A (یک میلیگرم در میلیلیتر اتانول)، یوبیکویینون ۲ (یک میلیگرم در میلیلیتر اتانول)، BSA (دو میلیگرم در میلیلیتر آب) NADH (یک میلیگرم در میلیلیتر اتانول) و Rotenone (یک میلیگرم در میلیلیتر اتانول).
ب) انکوباسیون ۱۰ تا ۲۰ میکروگرم پروتین میتوکندریایی (۱۰ میکرولیتر از محلول میتوکندری جداسازی شده) در ۲۴۰ میکرولیتر آب در دمای ۳۷ درجه سانتی گراد برای ۲ دقیقه درون کیووت کوارتز.
پ) افزودن محلول واکنشی شامل ۱۰ میلیمولار KH2PO4، ۲/۵ میلیمولار KCN، دو میکروگرم در میلیلیتر Antimycin A، ۱۰۰ میکرومولار یوبیکویینون ۲، یک میلیگرم در میلیلیتر BSA و ۲/۵ میلیمولار MgCl2، قرار دادن در دستگاه اسپکتروفتومتر و صفر کردن مقدار جذب نور در طول موج ۳۴۰ نانومتر.
ت) آغاز واکنش با افزودن ۲۰۰ میکرومولار NADH و مخلوط کردن کامل آن با محلول واکنشی بهوسیله پیپت کردن.
ث) خواندن مقدار جذب نور ۵ دقیقه پیش و پس از افزودن دو میکروگرم در میلیلیتر روتنون.
ج) محاسبه مقدار کاهش جذب نور ویژهی فعالیت Cox I، ضرب کردن آن در ضریب جذب mM-1cm-1 ۲۲/۶ برای محاسبه مقدار فعالیت آنزیم و تصحیح آن برای یک میلیگرم پروتین میتوکندریایی (معادله ۳-۱).
معادله ۳-۱
Cox I activity (U/mg Protein.)= {[(A-A’)]-[(A’-A” × (۶.۲۲×۱۰۰۰)]}/(C×۱۰)
A= NADH مقدار جذب نور در زمان افزودن
A’= مقدار جذب نور پیش از افزودن روتنون
A”= مقدار جذب نور پنج دقیقه پس از افزودن روتنون
C= غلظت میتوکندری (میلیگرم پروتین در میلیلیتر)
۳-۲-۳-۲- اندازه گیری فعالیت مجموعه آنزیمی II (سوکسینات دیهیدروژناز[۴۹])
کمپلکس II که بهنامهای سوکسینات دیهیدروژناز و یا سوکسینات: یوبیکویینون اکسیدوردوکتاز[۵۰] نیز شناخته می شود، کوچکترین مجموعه آنزیمی زنجیره تنفسی (انتقال الکترون از FADH به یوبیکویینون) و همچنین تنها آنزیم پیوند شده با غشا در چرخه کربس (تبدیل سوکسینات به فومارت) بهشمار می آید. این آنزیم دارای چهار زیر واحد پروتینی و سه هسته آهن- سولفور است (Lehninger, 2004) (نگاره ۳-۵). فعالیت این آنزیم به دو صورت فعالیت سوکسینات دیهیدروژنازی و یا سوکسینات: ابی کویی نون اکسیدوردوکتازی اندازهگیری میشود. در روش نخست، تغییر جذب نور در طول موج ۶۰۰ نانومتر درپی احیا شدن ۲و۶ دی کلروفنول ایندوفنول[۵۱] (DCPIP) با فنازین متوسولفات (PMS) شاخصی برای میزان فعالیت آنزیم است و در روش دوم، تغییرات جذب در همین طول موج درپی احیای ۲و۶ دی کلروفنول ایندوفنول با یوبیکویینون ۲ اندازه گیری می شود. هر دو روش، برای اندازه گیری میزان فعالیت Complxe II مناسب است. شایان توجه است که، به سبب اثر مهارکنندگی اگزالواستات، بخشی از Complxe IIها نافعال میشوند و برای اندازه گیری فعالیت این آنزیم بهطور کامل، باید برای مدت کوتاهی با سوکسینات انکوباتور شود (Pon, 2001 Schon and).
نگاره ۳-۵: ساختار Complxe II زنجیره تنفسی میتوکندری (Scheffler, 2008).
در این آزمایش، فعالیت سوکسینات دیهیدروژنازی Cox II اندازه گیری شد. پس از تهیه محلولهای آبی KH2PO4 (۱۰۰ میلیگرم در میلیلیتر، ۵/۷=pH)، Sodium succinate (100 میلیگرم در میلیلیتر)، KCN (یک میلیگرم در میلیلیتر)، PMS (یک میلیگرم در میلیلیتر) و DCPIP (یک میلیگرم در میلیلیتر)، آزمایش به ترتیب زیر انجام شد:
الف) مقدار ۱۰ تا ۲۰ میکروگرم پروتین میتوکندریایی (۱۰ میکرولیتر از محلول میتوکندری جداسازی شده) برای سه دقیقه درون محلول واکنشی شامل ۵۰ میلی مولار KH2PO4، ۱۶ میلی مولار Sodium succinate، ۵/۱ میلی مولار KCN و ۱۰۰ میکرومولار PMS در دمای ۳۷ درجه سانتی گراد در انکوباتور نگهداری شد.
ب) دستگاه اسپکتروفتومتر برای طول موج ۶۰۰ نانومتر تنظیم و با محلول واکنشی دارای میتوکندری بلانک شد.
پ) مقدار ۱۰۰ میکرولیتر DCPIP بهمحلول افزوده شد و پس از مخلوط کردن کامل آن بهوسیله پیپت کردن، مقدار جذب نور خوانده شده و در دمای ۳۷ درجه سانتی گراد نگهداری شد.
ت) پس از پنج دقیقه، دوباره جذب نور اندازه گیری و مقدار کاهش نور محاسبه شد.
ث) با بهره گرفتن از ضریب جذب mM-1cm-1 ۲۱ (Sandelin, 2005) و تصحیح برای یک میلیگرم پروتین، مقدار فعالیت Cox II گزارش شد.
۳-۲-۳-۳- اندازه گیری فعالیت مجموعه آنزیمی III (یوبیکویینول سایتوکروم c ردوکتاز)
یوبیکویینون احیا شده (یوبیکویینول[۵۲]، QH2) بهوسیله Cox I و Cox II، الکترون را بهکمک Cox III به سایتوکروم c انتقال میدهد. مجموعه آنزیمی III دارای ۱۱ زیر واحد پروتینی است که سه پروتین انتقال دهنده الکترون شامل سایتوکروم c1، پروتین با هسته آهن-سولفور و سایتوکروم b را در بر دارند. سایتوکروم b از دو گروه هِم bL و bH (b562 و b566) تشکیل شده است. در دو گامه واکنشهای اکسایش و کاهشِ یک ملکول QH2 (چرخهی Q)، دو ملکول سایتوکروم c1 و در نتیجه دو ملکول سایتوکروم c احیا میشوند و همزمان، چهار پروتون (H+) به فضای بین دو غشا فرستاده می شود (نگاره ۳-۶). آنتی مایسین A که فعالیت این مجموعه آنزیمی را مهار میکند، برای اندازه گیری احیای غیر آنزیمی سایتوکروم c[53] بهکار می رود (Pon, 2001 Schon and).
QH2+Cyt c1 (oxidized) → QH2+•Q–+2H+N+Cyt c1(oxidized)→
Q– + ۲H+P + Cyt c1(reduced) QH2+2H+P+Cyt c1 (reduced)
QH2+2 cyt c1(oxidized)+2H+N→Q+2 cyt c1 (reduced)+ 4 H+P
نگاره ۳-۶: ساختار و کنش Cox III در زنجیره انتقال الکترون و چرخه Q (Lehninger, 2004).
در این آزمایش، ارزیابی فعالیت مجموعه آنزیمی III زنجیرهی تنفسی در دو گامه انجام شد. گامه اول، شامل تهیه یوبیکویینول ۲ از یوبیکویینون ۲ بود و در گامه دوم، فعالیت آنزیم با اندازه گیری افزایش مقدار جذب نور در طول موج ۵۵۰ نانومتر در جریان اکسید شدن یوبیکویینول ۲ تعیین شد.
۳-۲-۳-۳-۱- احیا کردن یوبیکویینون۲