– ویتامین های گروه ب
افسردگی همچنین با برخی ویتامین ها مخصوصا ویتامین های گروه ب که در سیستم عصبی نقش دارد مرتبط است.مقدار ناکافی ویتامین B6 (پیریدوکسین) میتواند تغییرات پیچیده ای در خلق و خوی افراد حتی قبل از کمبود آن ایجاد کند.
-اسید فولیک
طبق یافته های پژوهشهای انجام شده میزان اسید فولیک با افسردگی بیش از دیگر مواد مغذی مرتبط است. بین ۱۵ تا ۳۸ درصد افرادی که افسردگی دارند مقدار اسید فولیک در بدن آن ها کم میباشد. کاهش مقدار اسید فولیک بر کیفیت درمان و شدت افسردگی نیز مؤثر است..کمبود اسید فولیک میتواند باعث تغییر در شخصیت و ایجاد افسردگی شود.
-اسیدهای چرب امگا۳وامگا۶:
اسیدهای چرب ضروری بخصوص امگا۳و۶ در ترکیبات شیمیایی مغز مانند دوپامین و سروتونین نقش مهمی دارند.مطالعات نشان میدهد که افسردگی با نسبت اسید چرب امگا ۶ به امگا ۳مرتبط است.هر چه نسبت امگا۶ به امگا ۳ بالاتر باشد،افسردگی افزایش مییابد.در نتیجه خوردن منظم غذاهای حاوی امگا ۳ باعث ایجاد تعادل در نسبت امگا ۶ به ۳ می شود و میتواند در درمان افسردگی مؤثر باشد.
-سلنیوم:
سلنیوم آنتی اکسیدانی است که بدن را در برابر اثر رادیکالهای آزادمحافظت میکند.همچنین بر خلق و خوی فردتاثیر شگرفی دارد.سلنیوم درجوانه گندم،مخمر،سیر،کبد، گوشت قرمز،ماهی ،ماکارونی،تخمه گل آفتابگردان و نان سبوس دار یافت می شود.
-کلسیم:
کمبود کلسیم نیز در اختلال شخصیت نقش دارد.لبنیات، سبزیجات و میوه جات حاوی مقدار کافی کلسیم میباشند.
-منیزیم:
منابع غذایی حاوی منیزیم عبارتند از حبوبات،مغزجات ، سبزیجات برگ تیره و غلات سبوس دار میباشند.
آهن:
کمبود آهن نیز در ایجاد افسردگی نقش دارد.منابع غنی از آهن گوشت،ماهی هایی با پوست تیره،حبوبات نظیر لوبیا و عدس، جگر،میوه های خشک ،آب آلبالو،خرما،کشمش ،سبزیجات برگ تیره ،تخم مرغ و غلات غنی شده صبحانه و مغزجات میباشد.
-ویتامین c:
ویتامین c در کاهش علائم خشکی دهان که از عوارض جانبی مصرف داروهای ضد افسردگی است تجویز می شود.
– آنزیمها و باکتریهای مفید
برای سلامتی ذهن وجود آنزیم ها و باکتریهای مفیدلازم است.دو نوع آنزیم در این عمل نقش دارد.آنزیمهای Digestive و انزیمهای متابولیک.آنزیمهای Digestive باعث تجزیه مواد در بدن می شودو وآنزیمهای متابولیک جزءلاینفک هر سلول در بدن میباشند.موقعی که مقدار آنزیمهای Digestive کم شود،برای هضم غذاهای خورده شده، بدن آنزیمهای متابولیک را به آنزیمهای Digestive تبدیل میکند.وجود انزیمهای متابولیک برای بدن ضروری است و با انجام این عمل شخص فرسوده و افسرده می شود.همچنین زمانی که به اندازه کافی آنزیمهای Digestiveدر بدن نباشدماده ای به نام مخمر کاندیدا تولید می شود تا مواد هضم نشده،سموم یا مواد غیر غذایی تجزیه کند.مقادیر بیش از حد کاندیدا علائم ناخوشایند در بدن ایجاد میکند که خود منتج به افسردگی می شود.
به طور خلاصه می توان گفت نقش تغذیه در سلامت ذهن بسیارمهم است و کمبود هر کدام از مواد فوق باعث ایجاد احساس ناخوشایند در فرد می شود. در حالت سلامت ذهنی و جسمی ، بدن ۷۰ درصد حالت قلیایی و ۳۰ درصد حالت اسیدی دارد.زمانی که بدن دچار فقر مواد معدنی ناشی از حالت اسیدی مفرط شود فرد دچار آشفتگی،خستگی،ناتوان در انجام امور زندگی و به عبارت دیگر افسرده می شود.اگر اکثر غذاهایی که توسط فرد مصرف می شود اسیدی باشد،بدن ناچار است برای خنثی کردن حالت اسیدی از مواد معدنی استخوانها و ماهیچه ها استفاده نماید.مواد غذایی بسته بندی شده،غذاهای آماده ، غذاهای سرخ شده و تمامی محصولات گوشتی و لبنی حالت اسیدی دارد و فقط میوه جات و سبزیجات حالت قلیایی دارد.استعمال دخانیات،مصرف داروها،ورزش بیش از حد،سموم محیطی و استرس بزرگترین عامل ایجاد اسیدیته و بیماری در بدن میباشد.
در بررسی شرایط بیمار افسرده پزشک ابتدا تست های آزمایشگاهی مانند تستهای تیروئید،آنالیز ادرار و تستهای سیتولوژی خون را ارسال نموده تا بفهمد آیا واکنش آلرژی بدن یا عدم تعادل مواد معدنی باعث علائم ذهنی شده یا دیگر مسائل فیزیکی این علائم را به وجود آورده است.
توصیه های غذایی:
-بایدکافئین ،قندهای تصفیه شده،انواع آرد، غذاهای شیرین،هر نوع نوشابه و الکل را از رژیم غذایی حذف نموده یا به مقدار متعادل مصرف کرد.
-بایدمواد شیمیایی مانند نیکوتین،کلرین و داروها را حذف کرد.
-مصرف میوجات، سبزیجات، حبوبات، غلات سبوس دارمانند برنج قهوه ای،جوانه ها، محصولات سویاوعسل را جایگزین شیرینی کنید.
-از خوردن غذاهای آماده،افزودنی های غذایی،رنگهای مصنوعی و کنسروها خوداری نمایید.
-در شروع درمان از مصرف گوشت ماکیان خودداری کنید.
-از خوردن غذاهای آلرژی زا که ایجاد خستگی ،سنگینی و احساس ناخوشایند میکنند خودداری کنید.
– سه وعده غذا در روز مصرف نمایید.
-هفته ای یک تا دو بار ماهی مصرف شود.زیرا کمبود امگا۳ فرد را در معرض افسردگی قرار میدهد.
-در روز حداقل یکبار از کربوهیدراتهای پیچیده(مانندحبوبات،نان، ماکارونی و سیب زمینی) استفاده شود.
-مصرف گوشت قرمز و پرندگان محدود شود.
– روزانه مقدار زیادی آب خالص خورده شود.البته نوشیدن آب شیر کلردارباعث صدمات بیشتر به بدن می شود.به ازای هر غذای اسیدی و موقعیت استرس نیاز به مصرف آب بیشتر می شود.
پیشینه تحقیق
تا کنون در سطح دنیا در رابطه با مسئله افسردگی در زنان و علل ایجاد آن مطالعاتی انجام گرفته است که می توان به اختصار به چند نمونه اشاره کرد . از آنجمله :
۱- منشاء اجتماعی بیماری افسردگی زنان – علیرضا محسنی تبریزی ، فریبا سیدان -پژوهش زنان – دوره ۲- شماره ۲- تابستان ۱۳۸۳- ۱۰۲-۸۹
۲- افسردگی چرا – دیوید .د. بورنفر – نجلا حریری – تهران ۱۳۷۲-
۳- افسردگی در زنان – فردریک فلک – نصرت اله پورافکاری – تهران – انتشارات آزاده
روش های جمع آوری اطلاعات
ا زطریق تهیه پرسشنامه و مصاحبه با متخصصین
جامعه و نمونه آماری ، حوزه جغرافیایی نمونه گیری
زنان مراجعه کننده به بخش رادیوتراپی بیمارستان قائم شهر مشهد در پاییز سال ۱۳۸۷
حجم نمونه آماری ۵۰ مورد میباشد .
در این پژوهش زنان روستایی و شهری بی سواد و دارای تحصیلات دانشگاهی در سنین ۶۵-۲۵ سال – مجرد و متاهل مورد بررسی قرار گرفتند .
روش نمونه گیری
در این بررسی از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است .
نتیجه گیری
با توجه به استخراج اطلاعات و تجزیه تحلیل داده ها و نمودارها ی درصد افسردگی مشخص گردیده که بین فرضیه های ارائه شده در این تحقیق و افسردگی زنان ارتباط معناداری وجود دارد و با توجه به مسئولیتی که این قشر آینده ساز در به وجود آوردن یک محیط سالم اجتماعی دارند ایجاب میکند که مسئولین محترم برای حفظ بهداشت روانی آنان اقدامات کلی و برنامه ریزی دقیقی انجام بدهند .
پیشنهادات :
-
- پیشنهاد می شود این تحقیق با وضعیت و گستردگی بیشتر و با انتخاب نمونه بزرگتر انجام گردد.
- پیشنها د می شود در مورد افسردگی زنان و نحوه ارتباط با فرزندان نیز تحقیقی انجام گردد.
فهرست منابع