۲-۳- رضایت شغلی
۲-۳-۱- مقدمه
نیروی انسانی هر سازمان به عنوان مهم ترین منبع راهبردی، در رسیدن به هدف های سازمانی نقش مهمی را ایفا نموده و نیروی محرکه سازمان محسوب می شود. بنابرین تصورات و نگرش های آنان به شغلشان در حیات، کارایی و اثربخشی سازمان اثرگذار میباشد. نگرش کلی انسان ها نسبت به شغلشان عینیت بخش پدیده ای رفتاری است که از آن به عنوان خشنودی شغلی و رضایت شغلی تعبیر می شود و نتیجه ای است از باورهای مثبت و منفی فرد نسبت به ابعاد کارش. به اعتقاد بسیاری از صاحب نظران علم مدیریت و روان شناسان سازمانی، رضایت شغلی نقش بسزایی در بهبود و پیشرفت سازمان، بهداشت و سلامت نیروی کار ایفا می کند و از این حیث مسئله رضایت شغلی از مسائل بنیادی هر سازمان به شمار می رود، هر اندازه مدیران سازمان ها نسبت به رضایت شغلی و مسائل کارکنان وقوف بیشتری داشته باشند، بهتر میتوانند با برنامه ریزی منطقی علاوه بر افزایش سطح رضایت کارکنان موجبات ارتقاء و بهره وری سازمان را نیز فراهم آورند (مقیمی، ۱۳۸۶).
۲-۳-۲- تعریف رضایت شغلی
رضایت شغلی یکی از عوامل بسیار مهم در موفقیت شغلی محسوب میگردد. رضایت شغلی عاملی است که باعث افزایش کارایی و نیز احساس خشنودی در فرد میگردد. هر کارفرما به نوعی درصدد افزایش رضایت شغلی در کارکنان مؤسسه خود میباشد. محققان رضایت شغلی را از دیدگاه های گوناگونی تعریف و توصیه نموده اند. گروهی معتقدند رضایت شغلی به شدت با عوامل روانی ارتباط دارد. به عبارت دیگر، این عده رضایت شغلی را در درجه اول از دیدگاه های روانی و خصوصیات فردی توجیه می نمایند. برخی دیگر ضمن اینکه رضایت شغلی را عاملی روانی قلمداد می نمایند، آن را نوعی سازگاری عاطفی با شغل و شرایط اشتغال نیز می انگارند. یعنی اگر شغل مورد نظر، لذت مطلوب را برای فرد تأمین نماید در این حالت فرد از شغلش راضی است. در مقابل چنانچه شغل مورد نظر رضایت و لذت مطلوب را به فرد ندهد، در این حالت فرد شروع به مذمت شغل می کند و درصدد تغییر آن برمی آید (بختیاری سعید و فلاح، ۱۳۸۳). در ادامه برخی از تعاریف رضایت شغلی آمده است.
-
- از نظر لوتانز رضایت شغلی نتیجه ادراک کارکنان از چگونگی فراهم ساختن انتظارات مهم آنان توسط شغلشان میباشد (رضائیان، ۱۳۸۶).
-
- هاپاک رضایت شغلی را مفهومی پیچیده و چند بعدی میداند و این مفهوم را با عوامل روانی، جسمانی و اجتماعی مرتبط می کند و تأکید میکند تنها یک عامل موجب رضایت شغل نمی شود، بلکه ترکیبی از مجموعه عوامل گوناگون سبب می شود که فرد شاغل در لحظه معینی از شغلش احساس رضایت نماید (واین[۱۰۷]، ۲۰۰۸).
-
- از نظر بیدختی (۱۳۸۶)، رضایت شغلی عبارت است از نگرش کلی فرد نسبت به شغل خویش که به طور مستقیم با نیازهای فرد در ارتباط است. وی رضایت شغلی را نشان دهنده نگرش و احساس افراد به کارشان میداند و اظهار میدارد: نگرش مطلوب نسبت به کار نشان دهنده رضایت شغلی و نگرش نامطلوب و منفی حاکی از عدم رضایت شغلی است (پورسلطانی و همکاران، ۱۳۹۰).
-
- رضایت شغلی احساسی است که افراد نسبت به شغلشان دارند هنگامی که می گوییم فردی دارای رضایت شغلی است بدین معنی است که به طور کلی شغلش را دوست دارد و ارزش زیادی برای آن قائل است و احساس مثبتی نسبت به آن دارد (آرنولد و فلدمن[۱۰۸] ،۱۹۸۶؛ به نقل از شفیع آبادی، ۱۳۸۲).
-
- علاقمندی به شغل و رضایت از آن حالت هیجانی مثبت و لذت بخشی است که در نتیجه ارزشیابی فرد از کار خود و تجارب کاری به دست میآید (آینی و پوپولا[۱۰۹]، ۲۰۰۷).
-
- رضایت شغلی جهت گیری عاطفی است که یک شخص در رابطه با شغلش دارد (پریس[۱۱۰]، ۲۰۰۷).
-
- رضایت شغلی یعنی دوست داشتن شرایط و لوازم یک شغل، شرایطی که در آن کار انجام میگیرد و پاداشی که برای آن دریافت می شود (بروس[۱۱۱]، ترجمه زندی پور، ۱۳۶۹).
- رضایت شغلی یک متغیر نگرشی است که احساس افراد را در مورد کل شغل و نیز در زمینه جنبههای مختلف آن منعکس میکند. به زبان ساده، رضایت شغلی میزان علاقه افراد به شغلشان است؛ و نیز میزان عدم علاقه آن ها به شغلشان را نشان میدهد (اسپکتور[۱۱۲]، ترجمه محمدی، ۱۳۸۷).
رضایت شغلی عبارت است از حدی از احساس و نگرش های مثبت که افراد نسبت به شغل خود دارند. وقتی یک شخص میگوید دارای رضایت شغلی بالا است این بدین
-
- ۱٫ Miller ↑
-
- . Hellesoy, Gronhaug & Kuitastein ↑
-
- . Maslach & Jacson ↑
-
- . Pines ↑
-
- . Maslach & Lieter ↑
-
- . Hoey & Miscle ↑
-
- . Johnson ↑
-
- . Dukess ↑
-
- . Murhead & Griffin ↑
-
- . Zhang ↑
-
- . Hellriegel & Woodman ↑
-
- . Marques ↑
-
- . spirituality ↑
-
- . Koenig , Mc cullough & Larson ↑
-
- . workplace spirituality ↑
-
- . Gibnez ↑
-
- . Ashmos & Duchon ↑
-
- . Milliman ↑
-
- . Mitroff & Denton ↑
-
- . job burnout ↑
-
- . Grunfeld ↑
-
- . Emotional Exhaustion ↑
-
- . Depersonalization ↑
-
- . Decreased Personal Accomplishment ↑
-
- . job satisfaction ↑
-
- . George & Jones ↑
-
- . Pidment ↑
-
- . Shirom ↑
-
- . Neal & Biberman ↑
-
- . Cavendish ↑
-
- . Barker & Fliersch ↑
-
- . Meraviglia ↑
-
- . Harris ↑
-
- . Murray & Zentner ↑
-
- . Alberiits ↑
-
- . Northcott ↑
-
- . Wholeness ↑
-
- . Connectedness ↑
-
- . Gibbons ↑
-
- . Robbins ↑
-
- . Myers ↑
-
- . Bradley ↑
-
- . Kinjerski & Skrypnek ↑
-
- . Krishnakumar & Neck ↑
-
- . Burack ↑
-
- . Dennis ↑
-
- . Gibbons ↑
-
- . Wilber ↑
-
- . Moore ↑
-
- . Neal & Bennett ↑
-
- . Malphur ↑
-
- . Chapman ↑
-
- . Santa Clara ↑
-
- . MIT ↑
-
- . AM ↑