-۰٫۰۳
-۳٫۴۱
-۰٫۳۷
۰٫۹۴
Y=-0.88*X+112.95
ماهیدشت(بارش)
تازآباد
۱۷
-۰٫۰۱
-۰٫۰۴
-۰٫۱۸
۰٫۹۱
Y=0.9357*X-1.20
ماهیدشت(دما)
تازآباد
۱۸
تعیین داده های پرت
باکس پلاتها، داده های که از روند طبیعی داده های ثبت شده در دوره مورد مطاله تبعیت نمیکنند را مشخص می نماید. به عنوان مثال باکس پلات متوسط دمای ایستگاههای روانسر ماه ژوئن شکل (۴-۱)، کنگاور ماه فوریه شکل (۴-۲)، کرمانشاه ماه فوریه شکل (۴-۳) و بارش ماه فوریه ایستگاه روانسر شکل (۴-۴) آورده شده است. بعد از شناسایی و مشخص نمودن داده های پرت، با مراجعه به اداره هواشناسی ایستگاه مربوطه و همچنین مقایسه مقادیر با ایستگاههای مجاور بررسی شد؛ که آیا مقادیر ثبت شده برای این پارامترها در ایستگاه رخ داده و جز داده های تاریخی میباشند و صحت دارند و عاری از هرگونه خطا میباشند و یا اینکه خطای در ثبت آنها رخ داده و غیر واقعی هستند؟ بررسیها نشان داد که در اکثر موارد داده ها در منطقه اتفاق افتادهاند و تعداد اندکی از آنها به دلیل اشتباه ثبتی بوده است که اصلاح گردید. بابایی و همکاران (۱۳۸۶) و حکیم خانی و علیجانپور (۱۳۸۸) در تحقیقات خود از روش نمودار جعبهای برای تشخیص داده های پرت استفاده کرده اند. بر همین اساس صحت و دقت داده های هواشناسی با رسم باکس پلات مربوط به هر پارامتر را مورد ارزیابی قرار می دهد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
شکل (۴-۲): دما ماه فوریه ایستگاه کنگاور شکل (۴-۱): دما ماه ژوئن ایستگاه روانسر
شکل (۴-۳): دما ماه فوریه ایستگاه کرمانشاه شکل (۴-۴): بارش ماه فوریه ایستگاه روانسر
ارتباط پارامترهای هواشناسی با ارتفاع
ارتباط پارامترهای هواشناسی با ارتفاع در هر منطقهای می تواند متفاوت باشد. بینچو و برتون (۱۹۸۷) و وتلینگ و همکاران (۲۰۰۰) بر نقش توپوگرافی در ترسیم نقشههای هم بارش تاکید بسیار نموده اند. همچنین کد و نان (۲۰۰۳) کونکر (۲۰۰۵) اظهار داشته اند که مدلهای رگرسیونی بهترین روش برای روند تغیرات بارش میباشند. در این مطالعه ارتباط پارامترهای هواشناسی با ارتفاع را با روش رگرسیونی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج رگرسیونی بین پارامترهای ارتفاع با بارش سالانه شکل (۴-۵)، متوسط دما شکل (۴-۶) متوسط حداقل دما شکل (۴-۷)، و متوسط حداکثر دما شکل (۴-۸) و در جدول (۴-۲) نشان داده شده است. ضریب همبستگی بدست آمده برای پارامتر بارش سالانه، متوسط حداکثر دما، متوسط دما و متوسط حداقل دما با ارتفاع به ترتیب ۸۸/۰، ۹۷/۰، ۸۸/۰ و ۹۴/۰ هستند که نشان دهنده رابطه قوی بین ارتفاع با این پارامترها در منطقه مورد مطالعه است. ضریب متغیر ارتفاع (X) در رابطهای که بین بارش و ارتفاع بدست آمده مثبت بوده که حاکی از همسو بودن این دو متغیر است یعنی با افزایش ارتفاع مقدار بارش نیز افزایش مییابد. اما در رابطه های بدست آمده برای پارامترهای دما این ضریب منفی میباشد و به این معنی است که با افزایش ارتفاع دما کاهش مییابد. مقدار ضریب همبستگی بارش (۸۸/۰) و متوسط حداقل دما (۸۸/۰) با ارتفاع نسبت به دو متغیر دیگر نسبتا کم بوده که میتوان دلیل آن را به مکان ساخت ایستگاهها نسبت داد.
رابطه بارش با ارتفاع بسیار پیچیدهتر از رابطه دما با ارتفاع میباشد که از دلایل آن میتوان به: وضعیت رطوبتی منطقه، جهت گیری دامنهها در برابر جریانات بارانزا، بادپناه بودن محل ساخت ایستگاه، نبود ایستگاه در ارتفاعات، شکل زمین در نواحی کوهستانی، جهت درهها، وقوع بارش با منشاهای مختلف و … میباشد. همچنین تعدادی از ایستگاههای در شرایط اقلیمی کاملا متفاوت با سایر ایستگاهها قرار دارند مانند قصر شیرین و سومار که تاثیر بسزای در روابط بدست آمده دارند.
جدول (۴-۲): رابطه و ضریب همبستگی بین پارامترها و ارتفاع در استان کرمانشاه
رابطه
ضریب همبستگی
بارندگی با ارتفاع
۸۸/۰