فصل دوم
تولید پراکنده و محدودکننده جریان خطا
تولید پراکنده ([۱۳]DG):
هدف تولیدپراکنده :
اساساً از DG به منظور تأمین توان اکتیو مورد نیاز تعدادی از مشترکین و یا به صورت آماده به کار استفاده می کنند.
محل اتصال تولیدپراکنده :
DGها در دو محل برای تولید توان الکتریکی قابل نصب میباشند:
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
الف) به طور مستقیم به شبکه توزیع (ولتاژ-متوسط) متصل شوند.
ب) در سمت مصرف کننده به شبکه ولتاژ ضعیف متصل شوند.
ناحیه تحت پوشش هر تولیدپراکنده :
معمولاً DG انرژی را برای شبکه توزیع فراهم می کند. در شرایطی که انرژی تولیدی توسط DG از مصرف شبکه توزیع بالاتر باشد این انرژی اضافه می تواند به شبکه انتقال وارد شود.
محدودیتهای کاربردی تولیدپراکنده :
به منظور مطالعه بر روی تأثیر DG در شبکه توزیع باید در مورد محدودیتهای کاربردی آن نیز بحث شود. محدودیتهای کاربردی DG با توجه به انواع آن متفاوت است که در زیر به آنها اشاره مینماییم.
۱) توان خروجی در DG ها دارای حداقل و حداکثر میباشد.
۲) میزان شیب منحنی تولید DG : این شیب متناسب است با تأخیر طبیعی DG در افزایش توان خروجی در یک بازهی زمانی مشخص.
۳) DGهای با انرژی تجدیدپذیر غیر قابل دیسپچ شدن میباشند و خروجی آنها نیز متأثر از شرایط محیطی است. در بعضی از این DGها، توان تولیدی با فرکانس باسی که DG به آن اتصال دارد متناسب است.
۴) ادوات ذخیره قابلیت دیسپچ دارند ولی هرکدام از آنها دارای مشخصهی مخصوص به خود میباشند.
مزایای تولیدپراکنده:
مزایای تولیدپراکنده از دید اقتصادی:
DGها توانایی تولید انرژی را در محل بار دارند. بنابراین آنها نیاز به ساخت و گسترش خطوط جدید را کم کرده و باعث کاهش ظرفیت خطوط در هنگام طراحی میشوند.
معمولاً مکان نصب DG محدودیت زیادی ندارد و بر اساس بهینه سازی هزینه های اقتصادی شبکه جایابی میگردد.
ظرفیت DG قابلیت گسترش جهت تأمین بارهای جدید را دارد.
DGهای مناطق دورافتاده و نزدیک به بار محلی میتوانند تلفات انتقال را کاهش دهند.
DGها باعث کاهش در هزینه عمده فروشی توان توسط تزریق توان به شبکه میگردند.
DGها باعث کاهش نیاز به گسترش نیروگاههای بزرگ میشوند.
با توجه به تکنولوژی DGها سوختشان متفاوت است بنابراین نیازی به نوع مشخصی از سوخت نیست.
مزایای تولیدپراکنده ازدید کاربردی:
DG می تواند به صورت منفرد مورد بهرهبردای قرار گیرد.
DG می تواند در برنامه های مدیریت و اصلاح پیک بار مؤثر باشد.
DG باعث بهبود قابلیت اعتماد سیستم می شود. بدینگونه که بجای یک واحد مرکزی تولید چندین واحد کوچک وجود دارند.
DG می تواند در حالت آماده به کار مورد استفاده قرار گرفته و در مواقع اضطراری و خروج برخی از واحدها، تولید توان نماید. (افزایش قابلیت اعتماد محلی).
DGها با تأمین رزرو مورد نیاز، باعث ایجاد پایداری بهتر سیستم میشوند.
ظرفیت DGها از میکرو تا ابعاد بزرگ تغییر می کند. بنابراین میتوان آنها را در شبکه توزیع با ولتاژکم و یا متوسط نصب کرد. این امر باعث انعطافپذیری بالا در شبکه برای انتخاب ظرفیت DG می شود.
DGهای با انرژی تجدیدپذیر باعث کاهش آلودگی محیط زیست میشوند.
انواع تولیدپراکنده:
تولید پراکنده شامل انواع سلول سوختی، میکرو توربین، منابع ذخیره کننده، توربین بادی، سیستم فوتوولتائیک، واحدهای آبی و سیستم تولید ترکیبی گرما و توان میباشد.
سلول سوختی (FC)[14]
در سلول سوختی[۱۵, ۱۶] بر مبنای واکنش الکتروشیمیایی بین هیدروژن و اکسیژن، انرژی شیمیایی به انرژی الکتریکی تبدیل می شود. محصولات جانبی این تبدیل آب و گرما هستند. سلول سوختی را میتوان باتریای در نظر گرفت که تا زمانی که سوخت وجود داشته باشد انرژی الکتریکی را تأمین می کند. برخلاف باتریها، FC نیازی به شارژ شدن ندارد و تا زمانیکه سوخت آن در طی پروسهی الکتروشیمیایی در حال مصرف شدن است می تواند انرژی را تأمین نماید. سلولهای سوختی تکنولوژیهای شناخته شدهای میباشند که از سال ۱۹۶۰ در صنایع مورد استفاده قرار گرفتند. توان اغلب واحدهای تولید پراکنده مبتنی بر سلول سوختی بین kw 5 و kw250 و بازده آنها بدون بازیافت گرمای تولیدی حدود ۵۵% میباشد. ساختار پایه تمامی سلولهای سوختی شامل یک جفت الکترود و یک الکترولیت است.
میکروتوربینها (MT[15])
میکروتوربینها توربینهای احتراقی با ظرفیتهای کوچک هستند که میتوانند با گاز طبیعی، پروپان و سوختهای نفتی کار کنند. تجهیزات تشکیل دهنده آنها شامل کمپرسور، محفظهی احتراق، بازیابنده، توربینهای کوچک و ژنراتور میباشند که فقط یک شفت متحرک دارند. ابعاد میکروتوربینها کوچک و ظرفیت آنها در حدود ۲۰ تا ۵۰۰ کیلووات میباشد. بازده آنها بیشتر از ۸۰ درصد بوده و تلفات کمی دارند. توربینهای احتراقی مرسوم در فشار و دمای پایین و سرعت بالا کار می کنند. این نوع DG دارای هزینه کم، قابلیت اعتماد بالا و سرعت زیاد است.
منابع ذخیره کننده
منابع ذخیره انرژی به منظور اطمینان از تأمین توان مورد نیاز بار، مخصوصاً در عملکرد جزیرهای سیستمهای تولید پراکنده و ریز شبکه ها به کار میروند. برخی از منابع تولید پراکنده مانند سلول سوختی و میکروتوربین دارای پاسخ دینامیکی کندی هستند و بنابراین قادر به تأمین تغییرات بار نمیباشند. همچنین تغییرات ناگهانی بار می تواند باعث کمبود سوخت در سلول سوختی و آسیب رسیدن به آن گردد. علاوه بر این، توان تولیدی منابع تجدیدپذیر تابع شرایط آب و هوایی است. در این راستا ساختارهای ترکیبی گوناگونی که در آنها از منابع ذخیره کننده در کنار مولدهای پراکنده استفاده شده است، پیشنهاد شده اند: باتری ذخیرهای، ابرخازن[۱۶]، چرخ طیار و ذخیره ساز ابررسانای انرژی مغناطیسی[۱۷] (SMES) که از مهمترین انواع منبع ذخیره انرژی هستند. در این میان، استفاده از باتریها گسترش بیشتری داشته است. این واحدها در مواقع پیک بار و همچنین در زمان جزیرهای شدن ریزشبکه برای جبران کمبود توان استفاده میشوند[۱۷].
توربین بادی (WT[18])
در میان انرژیهای تجدیدپذیر استفاده از انرژی باد به منظور تولید انرژی الکتریکی دارای سریعترین رشد میباشد. در حال حاضر انرژی باد حدود %۳ از تقاضای انرژی الکتریکی در اروپا و %۲ از تقاضای انرژی در آمریکا را تأمین می کند. اما افزایش تولید و استفادهی گسترده از توربینهای بادی در آیندهی نه چندان دور در سیستمهای قدرت قابل پیش بینی است[۱۸]. شکل (۲-۱) نمودار رشد استفاده از انرژی باد را در برخی کشورها نمایش میدهد.