- یکی از امکانات ویژهای که تحلیل پویاییشناسی سیستمی نسبت به اقتصادسنجی در اختیار کاربر قرار میدهد انعطافپذیری آن و امکان وارد کردن متغیرهای کیفی در مدل است. این امر در بررسی تعامل میان اقتصاد با سایر حوزههای اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی و غیره مفید و مؤثر است. [۷].
استفاده از تحلیل پویاییشناسی سیستمی در مدلهای اقتصادی ـ آری یا خیر؟
استفاده از تحلیل پویاییشناسی سیستمی در مدلهای اقتصادی به تنهایی و یا همراه با سایر مدلهای اقتصادی نظیر جدول داده ـ ستانده در موارد متعددی مورد استفاده قرار گرفته است. به عنوان مثال میتوان مدل اقتصادی ـ اجتماعی زیست محیطی T21[67] را نام برد که در آن یک مدل داده ـ ستانده به همراه مدل تحیل پویاییشناسی سیستمی مورد استفاده قرار گرفته است [۸].
استفاده از تحلیل پویاییشناسی سیستمی امکان وارد کردن متغیرهایی نظیر آموزش، سطح بهداشت و فاکتورهای زیست محیطی را فراهم میکند [۹] و از این رو میتوان از تحلیل پویاییشناسی سیستمی به عنوان رویکرد و روشی مناسبی برای بررسی سیستمهای اقتصادی ـ اجتماعی و تعاملات میان اجزای مختلف این سیستمها و در نهایت اتخاذ سیاستها و استراتژیهای مناسب بهره برد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
از طرفی برخی از دانشمندان تحلیل پویاییشناسی سیستمی به دلیل ضعف مدلهای تحلیل پویاییشناسی سیستمی در تخمین پارامتر به استفاده از تکنیکهای تخمین پارامتر در تحلیل پویاییشناسی سیستمی روی آوردهاند. در بخش بعد رویکردهای مختلف موجود در رابطه با مسأله تخمین پارامتر در مدلهای تحلیل پویاییشناسی سیستمی مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت [۵].
منابع
- John D. Sterman, “A Skeptic’s Guide to Computer Models”. Westview press, 209-229, 1988.
- Forrester, Jay, “Industrial Dynamics”, The MIT press, 1961.
- John D. Sterman, “Business Dynamics”, Massachusetts Institute of Technology, 2000.
- پیتر سنگه، “پنجمین فرمان”، ترجمه حافظ کمال هدایت، انتشارات سازمان مدیریت صنعتی، ۱۳۷۷.
- Radzicki, Micheal J. “Expectation Formation and Parameter Estimation in Uncertain.
- Sommer, Manfred, “The Econometric Challenge to System Dynamics and Vice Versa: Soe Future Perceptions”, Technological Forcasting and Social Change, 1984.
- “Threshold 21 (T21) Overview” the Millennium Institute, December 2000.
- Shilling John D., “Can System Dynamics Flows Reach an Economic Equillibrium?”, The Millennium Institute, System Dynamics Conference, 2004.
- Graham, Alan K., “Parameter Estimation in System Dynamics Modeling”, MIT press, 1980.
- Olive, Rogellio, “Model Callibration as Testing Strategy for System Dynamics Models”, Harvard Business School, 2002.
- Reichelt Kimberly, Lyneis James M., Bespolka Carlo, “Callibration Statistics for Life Cycle Models”, MIT Combridge, 1996.
- Peterson David W., “Statiscal Tools for System Dynamic”, ۲۲۶-۲۴۴, Oetrson 1980.
- Doyan, Gokhan, “Confidence Interval Estimation in System Dynamic Models: Bootstrapping V.S. Likelihood Ratio Method”, MIT Sloan of Management, October 2004.
- “Where Big Econometric Models Go Wrong”, ۳۰ March 1981.
- “۱۹۸۰: The Year the Forecasters Really Blew it.”, Business Week, 14 July 1980.
- “Where The Big Econometric Models Go Wrong.” Business week, 30 march, 1980.
- “Forecasters Overhaul Models of Economy in Wake of 1980 Errors.” Wall Street, 17 February, 1983.
- “Business Forecasters Find Demand Is Weak in Their Own Business: Bad Predictions Are Factors.”, Wall street Journal, 7 September 1984.
- “Economists Missing the Mark: tools, Bigger Error.”, New York Times, 12 December 1984.
سایر منابع:
- Forrester, Jay W. The Beginning of System Dynamics, Massachusetts Institute of Technology,Cambridge, Massachusetts, U.S.A.,Banquet Talkat the international meeting of the System Dynamics Society Stuttgart, Germany, July 13, l989.
- Forrester, Jay W. System Dynamics and the Lessons of 35 Years, Germeshausen Professor Emeritusand Senior Lecturer, Sloan School of ManagementMassachusetts Institute of Technology, A chapter forThe Systemic Basis of Policy Making in the 1990s. April 29, 1991
- Sterman, John D. all models are wrong: reflections onbecoming a systems scientist, Jay Wright Forrester Prize Lecture, 2002.
مروری بر مدلهای کلان انرژی در جهان و ایران
مروری بر تحقیقات کلان انرژی در جهان
چالشهای مرتبط با انرژی و محیط زیست در سه دهه اخیر و مطالعات گسترده اقتصاددانان در تحلیل و ارزیابی آن همچنین توجه ویژه برنامهریزان به انرژی به عنوان نماینده سرمایه طبیعی و عاملی که از یک سو، بر انباشت سرمایه مادی اضافه میکند و از سوی دیگر، از سرمایه طبیعی میکاهد (انرژیهای تجدید ناپذیر) منجر به ورود مباحث انرژی به صورت خاص در برنامهریزیهای کلان و مدلهای بزرگ اقتصادی شده است. این سطح از برنامهریزی و به تبع آن مدل سازی که قدمت زیادی در فرایند پژوهشهای اقتصادی ندارند، و به تحلیل اثرات بازخوردی و واکنش انرژی و اقتصاد میپردازند. مدلسازی از تعامل انرژی و اقتصاد[۶۸] و سیاستگذاری انرژی در مدلهای بزرگ مقیاس اقتصاد کلان[۶۹]، اندیشههای نوین در پژوهشهای انرژی و اقتصاد است.
سیستم مدلسازی ملی انرژی در آمریکا[۷۰] ،” NEMS”
هدف مدل
این مدل پیش بینی از تولید، تقاضا، قیمت انرژی تا ۲۰۳۰ را انجام میدهد و برای برنامهریزی انرژی ـ اقتصاد ـ محیط زیست از سیاستهای مختلف انرژی و از فروض مختلف بازارهای انرژی استفاده میکند. مدل فوق یک چارچوب پایداری برای ترسیم مجموعه فعل و انفعالات پیچیده از سیستم انرژی و نیز واکنش به محدوده متنوعی از فروض و سیاستهای ابتکاری جایگزین را فراهم آورده است. مانند یک مدل سالانه نیز میتواند اثرات تغییر برنامهها و سیاستهای جدید انرژی را تهیه نماید. از آنجایی که قیمتها و منابع انرژی، تقاضا برای انرژی را آمریکا تغییر میدهد، این مدل میتواند به یک مدل ناحیهای تبدیل گردد.
ساختار اساسی ناحیهای ۹ جزء است. گرچه ماژولهای مختلف در مدل یک ساختار ناحیهای مختلف را به نمایش میگذارد. تفکیک ناحیهایی برای هر ماژول امکان دسترسی به داده و نواحی آن را به تحلیلگران انرژی در آن ناحیه را میدهد.
مدل برای تحلیل اثر قوانین و مقررات موجود یا پیشنهادی تولید و مصرف انرژی، اثر تولید انرژی جدید، اثر تکنولوژیهای مصرف و تبدیل، اثر کاهش انتشار کربن، اثر افزایش مصرف منابع تجدیدپذیر و مقررات مصرف سوختهای ریفرموله شده استفاده میشود.
موضوعات قابل اجراء در مدل
اثرات سیاستهای مالیاتی انرژی روی اقتصاد و سیستم انرژی آمریکا.
- اثرات روی قیمتهای انرژی، مصرف انرژی، تولید برق در پاسخ به سیاستهای کاهش کربن، قیمت یا هزینههای کربن، محدودیت روی انتشار کربن و یا سیستمهای مجاز مبادله.
- پاسخ سیستمهای اقتصادی و انرژی به تغییرات در شرایط جهانی بازار نفت مانند نتیجه تغییر در تولیدات خارجی و تقاضا در کشورهای در حال توسعه.
- اثرات تکنولوژیهای جدید روی الگوی تولید، مصرف و انتشار آلاینده.
- نتایج سیاستهای معین مثل کارایی وسایل برقی خانگی و استانداردهای بدنه در ساختمانسازی بر مصرف انرژی.
- اثرات روی تولید و قیمت نفت خام و گاز طبیعی به دنبال پیشرفت در تکنولوژیهای تولید و اکتشاف.
- اثرات روی قیمت زغال سنگ به دنبال پیشرفت در بهرهوری.